A legújabb őrület: a kerti nappali

Kerti nappali

A legújabb őrület: a kerti nappali

Az urbanizáció elterjedésével az emberiség egyre jobban elszigetelte magát a természettől. Fallal, betonnal, védőbástyákkal, zajokkal vette körül magát. Ezek ugyan megvédik az illetéktelen betolakodóktól, ám egyúttal bezárják a mesterséges anyagok világába, távol a hűsítő szellőtől, virágillattól, madarak csicsergésétől.

Nem véletlen, hogy az izoláció erősödésével párhuzamosan elindult egy éppen ellentétes irányzat. Ennek az a lényege, hogy hogyan hozzuk minél közelebb magunkhoz a hamisítatlan, vad, buja természetet. E cél egyik megnyilvánulása a kerti nappali. De mit is jelent ez tulajdonképpen, és miért is lehet jó nekünk?

Kerti nappali

Kerti nappali – mi is az?

A kerti nappali tömör lényege voltaképpen egy nappali funkcióival rendelkező helyiség – a szabadban. Vagyis itt élvezhetjük az otthonunk adta kikapcsolódási lehetőségeket. De mindeközben egyúttal beszívhatjuk a friss levegőt, és békés, relaxáló időt tölthetünk a természet lágy ölén.

Kerti nappali – hogyan néz ki?

Két fő típust lehet megkülönböztetni a lakóhelyünkhöz való helyzete alapján:

  1. a házunkhoz/lakásunkhoz közvetlenül kapcsolódó kerti nappalit
  2. vagy az ettől teljesen függetlenül álló kerti nappalit

Az első esetben leggyakrabban a terasz látja el a kerti nappali funkcióját vagy azzal van összekötve.

A másik variáció pedig, amikor a kertben különítünk el egy helyet, és alakítunk ki kerti nappaliként funkcionáló részként.

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátulütői. De elsősorban az otthonunk adottságaitól és a mi preferenciánkon múlik, hogy melyik verzió valósul meg.

A kerti nappali jellemzői továbbá, hogy olyan bútorokkal van felszerelve, ami az otthoni kikapcsolódást szolgálja. Ezek leggyakrabban:

  • kanapé
  • egyéb ülő/fekvőbútorok
  • asztalka
  • valamilyen időjárás elleni (pl. árnyékoló) szerkezet
  • valamilyen fényforrás

De manapság már az is járja, hogy még „nappalisabb” bútorok is szerephez jutnak, így például

  • a kandalló
  • vagy éppenséggel a televízió.

Alapvetően minden berendezési tárgyra jellemző, hogy színükkel, mintájukkal, anyagukkal a beltéri nappalira jellemző hangulatot sugároznak. Mindemellett persze arra érdemes odafigyelni, hogy azért időjárásállóak legyenek, hogy ne kelljen például télire lebontani a helyiséget.

De mindezek mit sem érnek a növények és a szabad levegő nélkül. Ezek nélkül a kerti nappalik nem is lehetnek kerti nappalik.

Kertben nappali – bárki számára elérhető „luxus”

A kerti nappaliban az a jó, hogy nem feltétlenül szükséges sok anyagi ráfordítás a kialakítására. Alapvetően elegendő az is, ha van egy kis kertrészed az otthonod mellett. Ez esetben tényleg nem kell más, mint egy kis asztalka és egy kerti pad, akár sima raklapokból kialakítva. Ezekkel gyakorlatilag kész is a kerti nappalid! Nem kell hozzá mást tenned, mint olyan tevékenységet végezned, mint amit odabent, a lakásban szoktál. Vagyis leginkább minél kevesebb tevékenységet… Inkább pihenj, lélegezz nagyokat a friss levegőből. Élvezd ki a szabadság érzését – és esetleg végy egy jó olvasnivalót, vagy szundikálj egy kicsit. Próbáld ki, meglátod, milyen kellemes! 🙂

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek