Díszkertet szeretnék

Díszkert

A díszkert nem erdő, vagy rét, ahol hatalmas helye van mindennek szabadon nőni, fejlődni. Sokszor a cserjék, bokrok végleges magassága már kisebb fák magassága is lehet, de ezt egy díszkertben nem hagyhatjuk, hacsak ez a kert nem több hektáron terül el, bár még ott is foglalkoznunk kell növényeinkkel, ha szépet akarunk, mivel a dísznövények, igénylik ezt a törődést, nem úgy, mint vadon élő társaik. Ezért, ha elhatározzuk, hogy szép kertet szeretnénk, nézzünk utána milyen növényeket érdemes telepíteni, ami viszonylag kevesebb gondozással is szép lehet.

Gondoljuk át, hogy mennyi időnk lesz hetente a kerttel törődni, foglalkozni. Mire szeretnénk használni; sportolni, sütni, pihenni, vagy esetleg mindhárom? Érdemes kertépítő szakembert felkeresni és velük bejárni a területet.

Milyen legyen a mi díszkertünk?

Lényeges, és talán a legfontosabb kérdés: Milyen…? „Szép kertet szeretnénk kevés gonddal”
Ahhoz, hogy tényleg a sajátunknak érezhessük díszkertünket, elsősorban magunkat kell megismerni. A szokásainkat, az igényeinket azt, hogy mit használunk, hogyan, milyen gyakorisággal, mi  az, ami igazán közel áll a mi világunkhoz, saját stílusunkhoz, és persze tükrözi az egyéniségünket.

A kert rendeltetésétől, a kerthasználattól függően, többféle kerttípus létezik, gyakran egy kerten belül is:

Díszkert esetében meghatározóak a díszfák, a bokrokat és sövényeket díszcserjék alkotják, hangsúlyosak a virágágyak és persze a szép, zöld gyep, amelyet még a szép emlékű parkőr, Poldi bácsi is felemlegetne… Egy ilyen aprólékosan, művészi igénnyel megteremtett pompás kert olyan hely, amelyben kedvére gyönyörködhet gazdája. Évelő dísznövényekről bővebben tudnivalók egy korábbi cikkben. Csodálatos formatujákat is vásárolhatunk, amiben aztán kedvünkre gyönyörködhetünk.

Mikor kezdjünk hozzá a díszkert megvalósításához?

Halogatni nem érdemes a döntéseket, mivel a kertben domináns az élő anyag, s a növényeknek évekre van szükségük, hogy megnőjenek és kibontsák díszüket. A faiskolák és kertészetek szerencsére kínálnak előnevelt vagy túlkoros növényeket is, ám ezek érthetően többe kerülnek.

Néhány ötlet, díszkert képekben:

 

 

Díszkert
Csodálatosan gondozott díszkert

 

Díszkert
Egyszerű mintázat, mégis nagyon szép látványban lehet részünk.

 

Díszkert kis kerti tóval
Díszkert kis kerti tóval

 

Díszkert díszítőelemei.
Díszkert díszítőelemei.