Kertészkedés kert nélkül 1. – a lakásban

Kert nélkül lakásban

Kertészkedés kert nélkül 1. – a lakásban

Ki ne merné állítani, hogy bárki szeretheti a virágokat? Igen, még akkor is, ha sajnálatos módon nincsen kertje. De mi van akkor, ha az illető éppenséggel nem csak az erdei séták során szeretne a növények megnyugtató szépségében gyönyörködni?

Márpedig (kezdő) kertész bárkiből lehet, még akkor is, ha nincsen kertje. Ez nem lehet kifogás: most megmutatjuk neked, hogyan élhetsz szépséges élőlényekkel körülvéve még akkor is, ha nem rendelkezel kertes házzal.

Kertészkedés kert nélkül – kezdjük a beltérrel

Nyilvánvaló tény, hogy a lakásodban vagy éppen a munkahelyeden is meg lehet teremteni a virágos környezetet. Számos gyönyörű, a belső körülményeket kiválóan tűrő cserepes növény egyszerűen beszerezhető manapság, ez nem vitás. Most azonban olyan tippeket osztunk meg veled, melyekről nem is álmodtál volna, és amelyek nagyszerűen fel tudják dobni a lakásodat.

Kert nélkül lakásban

  1. Használd ki a falakat!

A szobák falai rengeteg teret adnak a növényekhez. Nemcsak képeket lehet rájuk akasztani, de virágtartókat is, amelyeket aztán csodálatos zöldekkel lehet megtölteni.

  1. Különleges növények a mennyezeten

Igen, persze, madzag segítségével bármilyen kaspót fel lehet akasztani a mennyezetre. De van két ennél jóval modernebb ötletünk is:

Kert nélkül – kezdjük a beltéri ötletek

kokedama – az meg mi? kérdezed te.

Ez nem más, mint egy úgynevezett „mohalabda„, és Japánból származik. A moha képes tárolni a nedvességet, ezáltal melegágya lehet a növényeknek. Ráadásul a napfény nem barátja, így kiváló dísze lehet egy nappalinak vagy hálónak. Méghozzá a leginkább esztétikus akkor, ha a mennyezetről lógatunk le néhányat egymás mellett.

a léggyökeres növények

Főként a trópusi eredetű növények között találhatunk olyanokat, melyek képesek megkötni a levegő páratartalmát, így nem szükséges külön locsolni őket. A tápanyagokhoz is így jutnak, ezért kiválóan alkalmasak arra, hogy mindenféle cserépedény nélkül, csak úgy egyenesen a mennyezetről csüngjenek alá. Képzeld el, milyen hangulatos hatást képesek így kelteni otthonodban!

Függőkert a lakásban

Kreativitással bármit el lehet érni: a képzelet nem ismer lehetetlent. Nem csak a mennyezetről lóghatnak le növények: nem kell hozzá más, mint például egy régi függönyrúd. Ezt pedig te választhatod ki, hogy hova rögzíted. Az pedig már tényleg rajtad múlik, milyen szépséges növényeket akasztasz rá.

Kert nélkül lakásban

Ruhafiók egy kicsit újragondolva

Egy kiselejtezett szekrény alkatrészeit nem feltétlenül kell rögtön eldobni: egy fiók például pont úgy néz ki, mint egy virágláda. Használd ki a benne rejlő lehetőségeket, és ültess bele gyönyörű növényeket!

Terrárium – nem csak állatok élőhelye lehet

A terráriumnak megvan az az előnye, hogy mindenfélét lehet tárolni bennük, legyen az a mindenféle, akár élő, akár élettelen. De még jobb, hogy átlátszóak a falai, tehát ha valamit beleteszel, nyugodtan lehet szemet gyönyörködtető is. Így ha már nem lakik benne egy hüllő, szép növények lakhelye is lehet.

Ugye, hogy mennyi lehetőség rejlik egy lakásban ahhoz, hogy elkezdd gyakorolni a kertészkedést? Egészen addig, míg egy lépéssel közelebb nem jutsz a megálmodott saját háztáji édenedhez. Például egy erkéllyel…

Kert nélkül lakásban

 

Fotók forrása: Pinterest