Kerti munkálatok a tél beállta előtt

Kert télen

A kerti munkákat télen sem lehet abbahagyni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére. Gondoljunk a madarakra, helyezzünk ki madáretetőt.

Kerti munkák télen - Madár etető

Téli munkák télen

Kerti csapIlyenkor a legtöbb kertben áll a hó. Az egyik legfontosabb téli előkészület, lehetőleg még a fagyok beállta előtt, hogy  össze kell szedni a terméseket, fel kell gereblyézni a lehullott leveleket és téliesíteni kell a kisebb fákat és bokrokat. A téliesítés a gyakorlatban annyit tesz, hogy avart és földréteget húzunk fel 30-40 centi magasan a bokrok és kis fák tövére. Ezzel meg lehet védeni őket a kifagyástól. Amit még mindenképpen végezzünk el az az, hogy a nem használt locsoló csöveket víztelenítsük és engedjük le a nyári medencéket.

 

 

 

 

KomposztálóA lehullott lomb eltakarítására legcélszerűbb a levelek komposztálása. Sokan egyszerűen zsákba gyűjtve a leveleket valamilyen központi gyűjtőhelyre szállítják, ahol azt komposztálják.

Természetesen az is megoldható, hogy a gyümölcs- és díszfák, a bokrok lehullott lombját közvetlenül beássuk a földbe, mert így nagy mennyiségű levél hasznosul, tavaszig elkorhad, és humusszal gazdagítja a talajt. Ha még egy kevés, komplex műtrágyát is hintünk a levelekre, akkor teljes értékű tápanyag-utánpótlást végeztünk!

 Téli metszés, alakítás


A tél tökéletes időpont a kiszáradt vagy valamilyen okból feleslegessé vált fák és cserjék kivágására is. A nagyon magas, terebélyes fák eltávolítását célszerű szakemberre bízni, de a kisebb fákat a család férfitagjai is kivághatják. Először az ágakat kell lefűrészelni, azután körülásni a fa tövét és a törzs mozgatásával minél nagyobb gyökérkoronát kiszabadítani a földből. A főgyökereket lehetőség szerint ki kell szedni, mert rajtuk káros penészgombák telepedhetnek meg.A dió,- a cseresznye,- a körtefák törzse értékes ipari faanyag, amelyet érdemes áruba bocsátani. A tűzifának való vastag ágakat és a törzset fűrészeljük 30 cm-es darabokra. (A munkát is nagyon megkönnyíti, illetve a ráfordított munkaidőt megrövidíti a motoros láncfűrész használata!)

 

A tűzifát is fedett, védett helyen kell tárolni, mert különben gyorsan redvesedik, korhad. A kivágott gyümölcsfa helyére ugyanolyan csemetét (pl. kajszi helyére kajszit) semmi esetre ne ültessünk!Ha már a láncfűrész kéznél van, akkor le lehet vágni a fák szárat, illetve a közlekedést akadályozó ágait is vigyázva arra, hogy csonkok ne maradjanak, mert ezek bekorhadnak és idővel a helyükön odvak keletkeznek. A fűrészelt és simára faragott sebfelületeket ne felejtjük el bekenni sebvédő anyaggal! Ezt a műveletet ajánlatos egy-két alkalommal megismételni. Védjük a friss, őszi csemetéket


Az ősszel ültetett facsemeték, bokrok különösen érzékenyek a szélsőségesen zord, téli időjárásra, ezért a tövük körül halmozzunk fel lekaszált füvet, leveleket és azokat takarjuk be egy-két lapátnyi komposzttal vagy földdel. Ahol a nyulak, őzek, vaddisznók látogatásától is tartani kell, ott a fák törzsét vegyük körül dróthálóval vagy műanyag törzsvédővel, illetve napraforgószárral vagy náddal. A kukoricaszár nem alkalmas a törzs bekötésére, mert ez alatt mezei egerek és pockok telepedhetnek meg. Enyhe, csendes, napos időben hozzá lehet látni a gyümölcsfák törzsének tisztogatásához. A lehántott kéregmaradékokat gondosan összegyűjtve el kell égetni, mert közöttük nagy számban húzódnak meg a betegségek spórái és kártevők áttelelő tojásai.