Kertünkben élő állatok – a sün

Sün

Kertünkben élő állatok  – a sün

A kertünk rengeteg élőlény lelőhelye. Persze nyilván legnagyobbrészt növények találhatóak benne, de azért egyebek is előfordulnak. Sokféle állat is megfordulhat benne, ezek egy részének örülünk és szeretjük, másokat inkább kertünkön kívül látnánk szívesebben.

Kertünkben élő állatok  – a sün. Az egyik legjellegzetesebb kerti lakó a sün. Sokan szeretik őket – mert hát lássuk be: nagyon kis cuki állatok –, míg mások nem osztják ezt a nézetet. Ám még ha nem is a kedvencünk, azért neki is van helye a világban, sőt! A kertünkben is. Hogy miért? Máris elmeséljük.

Kertünkben élő állatok – mit érdemes tudni a sünről?

Hát például mindenekelőtt azt, hogy a sün Magyarországon védett állat. Európában két fajtája található a sünféléknek. Az egyik a keleti sün, a másik pedig az európai sün, amely előbbihez rendkívül hasonlít.

Bár legtöbben csak úgy ismerik, hogy „sün”, de régebben a hosszabb fajtája volt ismert: a sündisznó. A népnyelven emlegetik még „sül”, „tüskésdisznó” és „sünkutya” neveken is. A mesék egyik kedves alakja, a gyermekek számára „süni”-ként ismert.

A sünnek még saját világnapja is van: február másodikán ünnepli.

A sün téli álmot alszik, így októbertől áprilisig, ilyenkor nyugodt, rejtett helyet keres, például a bokrok alá, az avarba rejtőzik.

Egyetlen fegyvere szúrós tüskéje, mely hátát borítja. Ha veszély fenyegeti, csak összegömbölyödik, és így már a legtöbb támadónak elmegy a kedve a zargatásától. Ám manapság a civilizáció a legnagyobb ellensége. Ha óvatlanul kijut egy forgalmas útra, sajnos nagy az esélye, hogy elüti egy vigyázatlan autó.

Kertünkben élő állatok – a sün kertünkben
Kertünkben élő állatok – a sün kertünkben

Kertünkben élő állatok – süni a kertünkben

A sün legkedveltebb élőhelye bizony a kert. Ennek két oka is van:

  • egyrészt ott talál olyan helyet, ahol el tud bújni ellenségei elől,
  • másrészt egy kertben minden számára fontos élelmet megtalál.

Kertünkben élő állatok – a sün, miért hasznos a süni a kertünkben?

A sün éjszakai állat: napközben a fészkében található, és szürkületkor indul eleséget keresni. Szereti a lehullott gyümölcsöket, bogyókat, ezért ahol sok gyümölcsfa nő, azt kiemelten kedveli. De fő táplálékforrása az, ami miatt számunkra és egyben kertünk számára olyan hasznos: sok kártevőtől szabadít meg minket.

Ezek alkotják a napi betevőjét a gyümölcsökön kívül:

  • rágcsálók
  • bogarak
  • gombák
  • csigák

Éppen ezért, ha felfedezel egy ilyen kis állatot a kertedben, érdemes vigyáznod rá.

Kertünkben élő állatok – a sün kertünkben

Kertünkben élő állatok – a sün kertünkben

A legfontosabb, amit tehetünk értük, az, hogy lehetőleg ne zavarjuk, hagyjuk őt pihenni. Mivel alapvetően nem fél az emberektől, feltehetően nem fogja visszautasítani, ha egy kis finomsággal (főtt tojás vagy macskaeledel) kedveskedsz neki. Ha védeni akarod, akár kis faházacskát is kialakíthatsz neki. De már azért is hálás lesz, ha kiteszel neki egy kis friss vizet. Azonban inkább ne háziállatként tekints rá: mindkettőtöknek az a legjobb, ha engeded őt szabadon élni a kertedben. Így élhettek egymás mellett boldogan és békességben, mindkét fél hasznára.

Kerti ötletek

Kert tervezés

Kertépítés