Vadrózsa (Rosa canina), téli C- vitamin forrásaink egyike

Vadrózsa virága

vadrózsa (Rosa canina)gyepűrózsa vagy csipkerózsa őshonos gyógy- és fűszernövény, magyar népies elnevezései: bicskefa, ebcsipke, gyepű-, parlagi-, vagy vadrózsa, tüskefa. Termése a csipkebogyó, amelyet egyes vidékeken petymegnek vagy hecsedlinek is neveznek, ezért itt a növényt hecsedlibokornak, a terméséből készült bort, lekvárt és teát hecsedlibornak, hecsedlilekvárnak és hecsedliteának is mondják. Erdőszéleken, cserjésekben gyakran találkozhatunk vele. Tavasszal fehér, de rózsaszínnel bemosott virágaival, ősszel áltermésének égőpiros színével hívja fel magára a figyelmet.

(Forrás: Wikipédia)

Vadrózsa a kertünkben

Vadrózsa virága

 

A vadrózsa jellemzői

A vadrózsa a rózsafélék családjába tartozó cserje, hurokszerűen hajló ágain erős, horgasan görbülő tüskékkel. A növény akár 3 méter magasra nőhet, virága kellemes illatú. Termése, a csipkebogyó ősszel érik. Íze savanykás.

A vadrózsa előfordulása

A vadrózsa az északi félteke mérsékelt és meleg éghajlatú területein nő. Utak mentén, erdőszéleken, nyílt domboldalakon, ritkás erdőkben és parkokban egész Európában megtalálható.

A vadrózsa termését, a csipkebogyót (hecsedlit) évezredek óta használják vitaminokban gazdag gyümölcskrémek készítéséhez. Ma már gyógyhatású szerként is ismert. Egyik népi elnevezése, az ebcsipke a növény latin nevére (Rosa canina) utal. Gyepűrózsának élőhelyei miatt, csipkének szúrós ágai, levelei miatt hívják.

C-vitamin forrás, amely megelőzi a megfázást. A növény termését, a csipkebogyót akkor szedjük, ha már a dér megcsípte, a termés puhulni, ráncosodni kezd. Kiváló vitaminforrás, 100 g friss csipkebogyóhús 400 mg C-vitamin-t tartalmaz. Némelyik fajtája hétszer, tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom.

 

Vadrózsa termés- csipkebogyó

 

Vadrózsa az életkedv Bach-virága.  Az önfeladástól …… az odaadásig.

A vadrózsa házi kiskertünkben nem csak hasznos, hanem díszítő értékű is.

 

A vadrózsa talajigénye

Elsősorban a közép kötött, gyengén meszes talajokat szereti, de nagyon jól megél agyagos, kissé savanyú kémhatású talajokon is. Gyakorlatilag az ország minden vidékén termeszthető.

A vadrózsa művelése

A szelektált vadrózsafajtákat több vázágas bokor formában, 4,5-5,0 m sortávolságra és 1,8-2,0 m-es tőtávolságra ajánlják telepíteni. Így a bokrok körbejárhatóak, kézi szedésre alkalmasak.
Támrendszert nem igényel.
Teljes kialakulásához 5 év szükséges, de már a 3. évben érdemleges mennyiségű termést hoz.
A teljesen kifejlett bokor 12-15 ágból áll, melyben az 1-4 éves részek azonos arányban vannak.

Telepítéskor a talaj fölött 10 cm- re vissza kell vágni.
A telepítést követő 2. évben 4-5 db 1,0-1,5 m-es hajtás kifejlődésére kell számítani.
A következő években a tő közelében kihajtott erős sarjakból 3-4-et meg kell hagyni a folyamatos ifjítás érdekében, mert a 4 évesnél idősebb vázágakat tőből ki kell vágni.

Vadrózsa metszése

A piricsei technológia nem javasol egyéb metszést, a folyamatos ifjításon kívül. Nekem azonban az a javaslatom, hogy érdemes sövényszerűen nyírogatni is, mert így kialakul egy sűrű hajtásrendszer a bokor külső zónájában, ami nagyon megkönnyíti a szedést.

Vadrózsa trágyázása

Az első két évben nem igényel trágyázást, elegendő az ültetéskor a gödör mélyére adott indító adag.
Később évenként és négyzetméterenként 6gramm hatóanyag nitrogént, 5 gramm hatóanyag foszfort és 15 g hatóanyag káliumot ajánlatos adni. A nitrogént két részben, tavasszal 4 grammot, nyár végén 2 grammot kell kiszórni. A foszfort és a káliumot ősszel kell kiszórni.

 

Vadrózsa betakarítása

  • Ideje

A Kárpátia fajta már július végén, augusztus elején szedésre érett.
Az egyszerű vadrózsafajtáknál augusztus végétől szeptember végéig, amikor már élénkpirosra színeződtek a termések, el lehet kezdeni a szedést. Néhány helyen azt olvashatjuk, hogy meg kell várni, amíg megcsípi az első fagy, de ennek hátrányai vannak. A C-vitamin tartalom már a teljes érés után is csökken, a túléréskor még inkább. A hagyományos elkészítési módszer szerinti mag és szőrkikaparás pedig nagyon nehéz lesz, a megpuhult gyümölcshús miatt.

  • Módja

Jelenleg csak kézi szedéssel, mert lerázni nem lehet. A teljes színeződés után még 6 hétig szilárd marad a húsa.
Házikertben, saját felhasználásra érdemes úgy szedni, hogy a bogyót kicsit visszahajlítva letépjük, mert így szár nélkül leválik, és a feldolgozásnál már nincs szükség a szárcsonk levágására.

A szedési teljesítmény a jól gondozott bokroknál 4-6 kg óránként.
A várható termés 1,5-7,0 kg/bokor.
1 kg gyümölcsből 0,5-0,6 kg lekvár készíthető.

Vadrózsa termés- csipkebogyó

Forrás: Bálint gazda