Zuzmó van a kertben – nem kell félni tőlük

Zuzmó van a kertben

Zuzmó van a kertben? – nem kell félni tőlük

Előfordul, hogy kerti fáinkon kicsi, néha szürkés, néha sárgásbarna, kiágazó teremtmények telepednek meg, melyek nem valami bizalomgerjesztő külsejűek. Sokan ilyenkor elkezdenek aggódni, hogy kárt okozhatnak gondosan nevelt növényeikben. Nagy valószínűséggel azonban ezek csak zuzmók, amik teljesen ártalmatlanok. Sőt, gyakran annak a jelei, hogy a kertben ideálisak az életkörülmények.

Zuzmó van a kertben – mi is az a zuzmó?

A zuzmó tulajdonképpen nem is növény, és ráadásul több élőlény szimbiózisából jön létre. Moszatok és gombák alkotják, és főként a talajon és fák kérgein élnek. De találkozhatunk velük sziklákon és falakon vagy kerítéseken is.

Rengeteg színváltozatban fordulnak elő: a sötétszürkétől a barnán át egészen a feketéig, de akár narancs vagy vörös színben is pompázhat. Az árnyalatuk attól is függ, hogy éppen nedves vagy száraz állapotban vannak-e.

Fő táplálékforrásuk a csapadék, a levegőben szálló por, illetve a fákról lemorzsolódó kéreg és egyéb maradványok.

Világszerte találkozhatunk velük, mert jól bírják a szélsőséges körülményeket is: sivatagban, sziklákon, hegyeken vagy akár a sarkvidéken.

Zuzmó van a kertben
Zuzmó van a kertben a fák ágain láthatjuk legsűrübben

Zuzmó van a kertben – ártalmas-e a növényekre?

Nemcsak a furcsa kinézetük miatt idegenkednek tőle sokan, hanem azért, mert gyakran találkozhatunk velük idős, elszáradt fák ágain. Ebből pedig arra következtetésre juthatunk, hogy a zuzmók miatt jutottak ilyen állapotba. Valójában azonban csak azért kedvelik ezt az élőhelyet, mert ezek kevesebb ellenanyagot termelnek a terjedésük megakadályozására. A gomba és alga szimbiózisa teszi lehetővé, hogy a szükséges tápanyagokhoz jussanak, így már nem kell más növénytől elvonni azokat.

A fa kérgét sem károsítják, mivel az alatta levő szövetben telepednek meg. Így a zuzmó valójában teljesen ártalmatlan képződmény, a növények felülete csak a növekedésükhöz szükséges életteret biztosítja számukra.

Zuzmó van a kertben

Zuzmó van a kertben – miért jó, ha előfordulnak?

  1. A tiszta levegő jelei

A zuzmó nem kedveli a szennyezett levegőt, elsősorban a kén-dioxid nem tesz jót neki. Nem véletlen, hogy szmogos, füstös nagyvárosokban nemigen találkozunk velük. Ha tehát találsz belőlük a kertedben, az azt mutatja, hogy nálad jó a levegő minősége. 🙂

  1. Védik a növényeket egyes kártevők ellen

Ha valamelyik fán megjelenik a zuzmó, ott a kórokozó gombák vagy kártevő baktériumok nehezebben tudnak megtelepedni. Így elmondható róla, hogy előnyös lehet számunkra is. Ezzel hálálja tehát meg, ha engedjük, hogy velünk éljen. 🙂

Zuzmó van a kertben

Zuzmó van a kertben – mikor érdemes mégis eltávolítani?

Idősebb, ezért sérülékenyebb gyümölcsfák esetében előfordulhat, hogy a rajtuk képződő zuzmó alatt egyes kártevők (molyok vagy tetvek) át tudnak telelni. Ilyenkor jobb, ha eltávolítjuk a zuzmótelepeket.

Ezen kívül azonban nyugodtan meghagyhatjuk őket, hiszen érdekes külsejükkel csak hangulatosabbá, természetesebbé teszik kertünk növényeit.

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek