5 dolog amit tudnod kell, ha jacuzzit szeretnél a kertedbe!

Kerti jacuzzi

Egy kerti jacuzzi nagy élményt tud nyújtani, ki ne örülne egy házi wellnessnek, de van néhány szempont, amiket figyelembe kell venni a masszázsmedence telepítése előtt.

Kerti jacuzzi
Kerti jacuzzi

1.Szilárd talapzat

Bármennyire is vonzónak tűnhet a jacuzzit közvetlenül a fűre állítani, sajnos ez több dolog miatt sem ajánlatos. A jacuzzi önmagában több mázsát nyom, ehhez még hozzájön a víz és a fürdőzők súlya. Ekkora súly alatt a legjobban előkészített, ledöngölt föld is megsüllyedhet, ami balesetveszélyes, és a jacuzziban is kárt tehet. A legfontosabb, hogy a jacuzzit csak szilárd, vízszintes alapra lehet telepíteni. Ez lehet beton-, kő- vagy fatalapzat is, és ennek az alapnak megfelelő teherbírással kell rendelkeznie. A kültéri jacuzzit akár már meglévő teraszon is el lehet helyezni, vagy ha a kertben szeretnéd elhelyezni, akkor megfelelő talapzatot kell készíteni először.

2. Kerti jacuzzi helye

A kerti jacuzzi helyének kiválasztásánál érdemes azt is figyelembe venni, hogy tudják majd a jacuzzi vizét tisztán tartani. Például fa alá helyezni a jacuzzit nem a legjobb választás, mert a lehulló levelek a jacuzziban fognak landolni.

A legtöbb koszt általában az emberek viszik a vízbe, ezért is érdemes nem csak a jacuzzi alá, hanem a jacuzzi köré valamilyen alapot építeni, mert ha például fűről lehet a jacuzziba bemenni, sok szennyeződés fog a vizbe kerülni.

Bár lehetőség van a jacuzzit süllyesztetten beépíteni, de kertben ez nem javasolt, mert így sokkal több szennyeződés kerülhet a vízbe.

3. Áram csatlakozási lehetőség

A jacuzzi műkődtetéséhez akár beltéren, akár kültéren használjuk áramra van szükség, ezért a jakuzzi helyének kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy legyen a közelben áram. A vízcsap kevésbé fontos, ugyanis a masszázsmedencét egy slaggal, kerti csapról is fel lehet tölteni.

4. Megfelelő hőszigetelés

A jacuzzi fűtése fogyasztja a legtöbb áramot, ezért kültéri jacuzzi esetén különösen fontos, hogy jó hőszigeteléssel rendelkező masszázsmedencét  válassz, mert nagyon megnövekedhet a villanyszámla.

5. Thermotető használata

A thermotetőnek több szempontból is fontos szerepe van. Egyfelől segít a jacuzzi hőmérsékletét megtartani, hiába rendelkezik elsőosztályú szigeteléssel egy jacuzzi, ha a nap 24 órájában fedetlenül van sok energia kárba vész. Ezen kívül a thermotető a medence vízének tisztán tartásában is segít, ugyanis ha a jacuzzit a kertben használjuk sokkal több szennyeződés kerülhet bele például a szél faleveleket, port fúj bele.

A jacuzzi köré épített medence házikó még kényelmesebbé teheti a kerti jacuzzi használatát, akár esőben, hóesésben is használhatjuk és valamennyi árnyékot is nyújt, ami jól jön a nagy kánikulában, és segít a jacuzzi vízét is tisztán tartani.

Kerti jacuzzi
Kerti jacuzzi

Kerti medencékről szóló cikkünket is érdemes elolvasni.