Milyen kerti medencét válasszunk?

Kerti medencék - épített

A kertnek nem csak a sok munkáról kell szólnia, még akkor sem ha az ember szívesen végzi a kerti munkát, hanem a pihenésről és kikapcsolódásról, mikor egy kellemes délután kiülhetünk a kertünkbe és gyönyörködhetünk a szép növényekben, és látványban. A forró nyári napokon ami igazán megkoronázhatja a kerti pihenést az egy kerti medence ahol a család felfrissülhet a nagy hőségben. Milyen kerti medencét válasszunk?  Az alábbi összefoglaló segítséget nyújt eligazodni a kerti medencék világában.

Felfújható kerti medence

A felfújható kerti medence a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha medencét szeretnénk a kertünkbe. Sokféle színben és méretben gyártják őket, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző típust. Nagyon egyszerűen be lehet üzemelni, csak fel kell fújni és teletölteni vízzel.

Az is előnye a felfújható kerti medencének, hogy nem kell tisztítani. Mivel kisméretűek és kevés víz fér beléjük, így egyszerűbb és olcsóbb a vízet cserélni, mint víztisztító berendezéssel vagy vegyszerekkel bajlódni.

Hátrányuk, kevésbé strapabíróak, könnyen kilyukadhatnak, és ezek a típusú medencék tényleg kicsik, leginkább arra alkalmasak, hogy a gyerekek pancsoljanak bennük, felnőttek kevésbé tudják kiélvezni, bár ahogy a lenti videóban is látszik egy nagyobb méretű felfújható medence még egy lónak is elég a pancsolásra 🙂

 

Puhafalú kerti medencék

A puhafalú medencékbe több víz fér, mint a felfújható medencékbe, emiatt itt már a víztisztítással is kell foglalkozni. Valamennyivel strapabíróbbak a felfújható társaiknál, de azért még sérülékenyek. Könnyen, gyorsan telepíthetők, akár szakértelem nélkül is fel lehet őket állítani, hátrányuk, hogy télen szét kell őket szedni, és fagymentes helyen tárolni.

Fémvázas kerti medencék

A fémvázas medencék már valamivel magasabb árkategóriát képviselnek mint az előzőleg említett típusok, cserébe sokkal strapabíróbbak, így hosszabb távon lehet azzal számolni, hogy hűsítést jelentenek a nyári melegben. Ezekhez a medencékhez általában vízszűrő berendezést és karbantartási eszközöket is adnak. Ezeket a medencéket is fel tudjuk állítani házilag szakember segítsége nélkül, de fontos, hogy egyenes talajra kerüljön.

A fémvázas medencéből vannak olyan típusok, amelyeknél a magasságuk miatt létrán keresztül tudunk a medencébe bemászni. Sajnos ez a típus sem téliesíthető, így télire szét kell szedni, és fagymentes helyen tárolni.

 

Kerti medencék

Néhány tipp a készen vásárolható kerti medencékhez

  • A medencét lehetőleg napos helyre állítsuk, hogy a nap a vizet fel tudja melegíteni.
  • A medencét ne tegyük fa alá, mert a lehulló falevelek bekoszolják a vizet.
  • Fontos, hogy teljesen vízszintes, sima talajra helyezzük a medencét, mert különben eldőlhet.
  • A medence alá tegyünk medence alátét fóliát, ami megvédi a medence alját a sérülésektől.
  • Érdemes egy lábmosó edényt is használni, ami segít a medence vízét tovább tisztán tartani.
  • Fordítsunk figyelmet a medence vízének tisztítására.

Épített medencék

Ha hosszú távban gondolkodunk, nem akarunk a mobil kerti medencék felállításával, télire szétszedésével bajlódni, esetleg nem csak pancsolni, hanem úszni is szeretnénk, akkor épített kerti medencében érdemes gondolkodni.

Egyszerűbb medence építésének akár házilag is nekifoghatunk, de arra készüljünk fel, hogy sok munka és csak akkor kezdjünk bele, ha betonozási gyakorlattal rendelkezünk. Szabálytalan formájú medence építése bonyolult feladat, így ha házilag akarunk medencét építeni, kör vagy négyzet alakút medencével próbálkozzunk.

Ha igazán szép medencét szeretnénk a kertünkbe, akkor érdemes a kerti medence tervezést és kerti medence építést szakemberre bízni, akik olyan szempontokra is felhívják a figyelmünket, amikre mi nem is gondolnánk, és segítenek az ígényeknek megfelelő medencét tervezni.

Szerencsére ma már nincs szükség hatalmas medence építésére akkor sem, ha úszni szeretnénk az otthoni medencénkben,  mert az ellenáramoltatós medencék lehetővé teszik a folyamatos úszást egy 5 méteres medencében is.

Végezetül néhány kép kerti medenckről kedvcsinálónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .