6 hasznos kiegészítő kertészkedéshez

Kertészkedés

6 hasznos kiegészítő kertészkedéshez

A kertben mindig jól jön pár praktikus jó tanács, néhány hasznos kiegészítő munkánk gyorsabb, hatékonyabb elvégzéséhez. Éppen ezért a hagyományos kerti szerszámokon túltekintve, az alábbi cikkben összegyűjtöttünk 6 hasznos kiegészítőt kertészkedéshez, melyekkel könnyebbé válhat a mindennapi munka házunk körül.

1. Árnyékolók

Az árnyékolók, vagy napvitorlák segítségével árnyékos munkaterületet biztosíthatunk magunk számára, ami például tűző napsütésben mondhatni létkérdés lehet.

Emellett az árnyékolók telepítése a növények védelmét is szolgálhatja, hiszen segítségükkel védhetjük őket a napégéstől és a túlzott kiszáradástól.

2. Talajtakarók

Amennyiben szeretnénk elkerülni azt, hogy veteményesünk gondozása folyamatos gazosodás elleni harcból álljon, akkor érdemes lehet a talajtakaró fóliák beszerzésén gondolkodnunk. Ezeknek segítségével ugyanis elejét vehetjük a gyomnövények túlzott elszaporodásának, sőt mi több a talaj is tovább megőrizheti nedvességtartalmát, ami által az öntözések száma is csökkenhet.

3. Kerti ruha

Amennyiben szabadidőnk nagyját szeretjük a kertben dolgozva elütni, akkor egy kifejezetten erre a célra szánt kerti ruha is hasznos kiegészítőnek bizonyulhat. A megbízható munkaruha és szerszám webáruházak esetében számos opciót találhatunk erre lábbelik, kötények, derekas nadrágok képében, de a védőkesztyűk, szemüvegek, kalapok is hasonlóan jó szolgálatot tehetnek számunkra a mindennapi kerti munkák során.

6 hasznos kiegészítő kertészkedéshez
6 hasznos kiegészítő kertészkedéshez

4. Szerszámos láda

A kisebb kézi kerti szerszámok tárolására kiváló lehetőséget biztosít egy külön erre a célra fenntartott szerszámos láda. Ennek segítségével ugyanis egy helyen tárolhatjuk az ültetéshez, és palántázáshoz szükséges eszközöket, valamint a metszéshez növény gondozáshoz szükséges eszközöket, mint a:

  • metszőolló

  • ágvágó

  • kézi ásó

  • kézi gereblye,

  • kötözők, stb.

5. Komposztáló

A kert egy olyan terület, ahol a zöldhulladék egy folyton újratermelődő dolog. Ennek kezelésére választhatjuk a zsákokba csomagolást és elvitetést, vagy kerten belül telepíthetünk egy komposztálót is. Ennek segítségével a keletkezett zöldhulladékot újra felhasználhatjuk és meglévő növényeinket táplálhatjuk az így keletkező tápanyagból.

Komposztáló

6. Öntöző rendszer

A meleg nyári időszakban roppant hasznos lehet a kertben egy előre telepített öntözőrendszer. Ennek segítségével ugyanis kiválthatjuk a fáradtságos kézi öntözést, amikor akár többször is fordulnunk kell a nehéz, vízzel teli öntözőkannákkal.

Ezen a téren a teljes komfort érdekében akár teljesen önvezérelt, időzített rendszerek közül is választhatunk, de mi magunk is kézben tarthatjuk a vízelosztást.

Összegezve

A kerti munkákat tehát nagyban megkönnyíthetjük pár hasznos kiegészítővel, mellyel a munkák is lerövidülhetnek, vagy könnyebbé válhatnak. Emiatt a fentieket mindenképp érdemes lehet megfontolnunk, mielőtt belevetnénk magunkat a kerti munkákba.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek