Sóska, a fűszernövény és zöldség, ami ízt ad ételeinknek
A sóskáról nem biztos, hogy rögvest mindenkinek az jut eszébe, hogy az egy fűszernövény. A köznyelvben az ilyen jellegű ételek, mint a sóska is, inkább a zöldségek közé tartoznak.
A sóska fűszernövény-e?
Pedig valójában a fűszerek, ahogyan a zöldségek is, növények. A zöldségek ráadásul olyan növények, amelyeknek legalábbis valamelyik része ehető.
Ahogyan a wikipédia* is írja:
„A fűszerek mindazon növényekből/gombákból/állatokból/ásványokból nyert anyagok, amelyeket hatóanyagaik (illat-, íz-, zamat-, szín- és tartósítóanyagok) miatt ételeink elkészítéséhez, tartósításához felhasználunk. A fűszerek nagy többsége növényi eredetű; a zömmel fűszernek termesztett/használt növények a fűszernövények.” [ … ]
„A fűszer a növények erős ízhatású vagy aromájú része, amit ételkészítéskor az ételek ízének, illatának megőrzésére, módosítására használnak csekély mennyiségben.”
Márpedig a zöldségek zöme pontosan olyan növény, amit ételeink ízesítésére használunk – ergo a zöldségek nagy része tekinthető fűszernövénynek is.
Nos, hogy ezt tisztáztuk, ismerkedjünk meg a sóska fűszernövénnyel, ami nemcsak finom, de termeszthetjük saját házikertünkben – akár kezdő kertészek is.
A sóska fűszernövény rendszertani besorolása, előfordulása
A hivatalos nevén mezei sóska a keserűfélék családjába tartozó évelő levélzöldség és fűszernövény. Egyéb ismert nevei: réti sóska, kerti sóska; népiesen bábikó, rekenye.
A mezei sóska Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában, Chilében is. Nálunk szinte bárhol találkozhatunk vele: réteken, ligetekben, egyéb nedves talajokon.
A sóska fűszernövény megjelenése, igényei, termesztése
A sóska 30-100 centiméter magasra növő fűszernövény, levelei nyíl alakúak, húsosak. Virágzata lazán elhelyezkedő, vörös színű, és májustól augusztusig virágzik.
A sóska kedveli a napfényt, akkor nő legjobban, ha folyamatosan hozzájuthat; ám nagy kánikulában részlegesen árnyékos helyen tovább elél.
A sóskát olyan helyre érdemes ültetni, ami jó vízelvezetésű. Ha valóban finom, egészséges leveleket szeretnénk fogyasztani, tápanyagban gazdag talajt válasszunk neki.
A sóska fűszernövény magról, dugványból, gyökérmegosztásból, átültetéssel egyaránt jól szaporítható. A nem magról ültetett sóska a könnyű fagyokat is elviseli, így közvetlenül kertünkbe is kiültethetjük. De konténeres termesztésre is kiválóan alkalmas, és így, ha szükség van rá, könnyen tudjuk helyezni árnyékosabb helyre is.
A sóska fűszernövény felhasználása
A sóskának a fiatal hajtásait és leveleit szokták fogyasztani, melyeket tavasztól őszig szüretelhetünk le. A sóskát a természetgyógyászatban is alkalmazzák gyógyhatásai miatt: emésztésjavításra, vizelettartási problémákra. Magas vastartalma vértisztító hatású, és segíti a vérképződést. Forrázatként pedig külsőleg és belsőleg is használhatjuk rovarcsípés, viszketés ellen, valamint egyes bőrbetegségekre.
A sóska fűszernövény felhasználása a konyhában
A sóska legismertebb felhasználása a spenótéhoz hasonlít: leveleiből főzeléket készítenek. De jellegzetes savanykás íze miatt fűszerként is használják: saláták, omlettek, levesek ízesítésére. Nagyobb mennyiségben való fogyasztását viszont inkább kerüljük magas oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma miatt.
Fűszer és gyógynövények
Kerti ötletek témájú cikkek
Kerttervezés témájú cikkek
Kertépítés témájú cikkek
Díszkert témájú cikkek
* Utolsó megtekintés: 2022-05-11