A rózsák metszése

A rózsa igényei

A rózsák metszése

A legtöbb házikert különleges ékei lehetnek a változatos színben pompázó, illatos leheletet árasztó, kedves virágú rózsabokrok.

Ám vannak, akiket kissé elriadnak a termesztésüktől. Hiszen olyan egzotikusnak tűnik, ahogyan a szakemberek különleges metszőollójukkal, profi mozdulatokkal mutatják, hogyan kell ápolni a rózsákat. Persze nem mindegy, hogyan kezeljük őket, mikor, hogyan metsszük le a felesleges részeit – de azért ez nem is olyan ördöngösség. Most eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat a rózsa metszéséről.

Miért kell metszeni a rózsákat?

Rögtön adódik a kérdés: miért van szükség a rózsák metszésére? A válasz nagyon röviden és egyszerűen: mert akkor lesznek szépséges és dúsan virágzóak rózsabokraink. A rózsák metszése ezeket segíti elő:

 • a túlburjánzás megakadályozásával a rózsabokrot könnyebben átjárja a levegő;
 • esztétikusabb lesz, mert eltávolítjuk a nem szép részeket: a felesleges, elhalt ágakat, hajtásokat;
 • ezáltal teret adunk a frissen növő új hajtásoknak és virágoknak;
 • a végeredmény pedig egy egészséges és formás rózsabokor lesz.
A rózsák metszése. Miért kell metszeni a rózsákat?
A rózsák metszése. Miért kell metszeni a rózsákat?

Rózsák metszése: Mikor érdemes metszeni a rózsákat?

Attól függ, pontosan milyen fajtáról van szó, de általánosságban elmondható, hogy a tavasz a legideálisabb időpont. A legkényesebb fajták a hibrid rózsák, ezért ezekre érdemes különleges figyelmet fordítani.

Fontos tudni, hogy a rózsákat akkor kell megmetszeni, amikor nyugalmi állapotban vannak. Ezt onnan lehet észrevenni, hogy még nem nyíltak ki a virágok, hanem még csak apróbb duzzanatok – rügyek – látszódnak a tövén. Ha ezek elkezdenek bepirosodni és megduzzadni, elérkezett a metszés ideje.

Mekkorára érdemes metszeni a rózsákat?

Nem jó, ha túl alacsonyan történik a rózsák metszése. Akkor ugyanis túl sok fás része vész el, és kevesebb lesz a hajtórügy. Ez pedig azt eredményezheti, hogy kevesebb virágban gyönyörködhetünk majd.

A rózsák metszése
A rózsák metszése

A rózsák metszése: mikre érdemes odafigyelnünk?

Végül néhány jótanács a jó végeredmény érdekében.

 • Fontos a jó eszközválasztás: a metszőolló legyen tiszta és kellőképpen éles.
 • A metszés előtt vedd szemügyre a rózsabokrot kicsit távolabbról, hogy a teljes növényzetet érzékeld. Ennek ismeretében jobban meg tudod állapítani, pontosan hol szükséges metszeni.
 • Az elhalt vagy pusztulásnak induló, letört, száraz vagy nem egészségesnek tűnő ágakat mindenképpen érdemes lemetszeni a rózsabokorról. A gyenge, vékony hajtásokat sem árt eltávolítani.
 • A metszés során vedd figyelembe, hogy minél levegősebb, átláthatóbb legyen a bokor, így több napfény éri a belsejét is.
 • Próbáld minél egyenesebb vágásokkal végezni a metszést.
 • A metszés kb. 45°C-ban, az ág felső részén, a rajta levő rügy felett kb. 0,5 cm-el történjen. Vágd addig, míg meglátod a vessző fehér belsejét.
 • A végén az elszáradt levelektől is szabadulj meg, és kend be fehér, erre alkalmas ragasztóval a vágások helyét.

A rózsák metszése

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek