Azok a gaz gazok – nem is mindig olyan gazok 2.

Azok a gaz gazok – nem is mindig olyan gazok 2.

3 ehető “gaz” + a leghasznosabb gyom

Korábban adtunk már néhány tippet arra, hogyan lehet megszabadulni kertünk nemkívánatos “betolakodóitól”, a haszontalan gazoktól. Ám mielőtt meggondolatlanul nekiállnánk, és mindet kiirtanánk, érdemes előtte utánajárni, nem lehet-e, hogy esetleg mégis hasznos lehet valamire?

Az előzőekben beszéltünk dekoratív gazokról, de gyógy- és egyéb hatásokkal rendelkezőkről is. Most ideje bemutatnunk azokat, melyek a konyhánk számára lehetnek előnyösek.

Nem is mindig gaz gazok – amelyek ehetők

  • fehér/paraj libatop

Főleg azért egészséges, mert C-vitamint tartalmaz. Hajtásait megpárolva spárgához hasonló ételt készíthetünk belőle, míg leveleit főzelékként hasznosítják. Rokona pedig, ahogy neve is sejteti, főzelékként a spenótra emlékezet leginkább.

Gaz gazok: Fehér libatop

  • százszorszép

Ki gondolná erről a kedves, esztétikus kis virágról, hogy ráadásul meg is lehet enni? Bár íze kicsit kesernyés, van, akit ez nem riaszt el, nyersen és feldolgozva is fogyasztják. A levelei salátába valók, virágát és termését pedig fűszerként hasznosítják. A tetejébe pedig még gyulladásgátló hatással is rendelkezik, sőt, az emésztőrendszeri és légúti panaszokat is enyhíti, teafőzet formájában.

Százszorszép

  • pitypang

Ez az egyik leggyakoribb gyomnövényünk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és gyakorlatilag bármelyik része fogyasztható. Alkalmazzák máj- és vesebetegségek gyógyítására, de étvágygerjesztő és vízhajtó hatását is kihasználják. Fiatal hajtásait szendvicsbe, sült húsok mellé érdemes enni, de csinálnak belőle kávépótló port és ecetet is.

Pitypang

Látható hát, hogy nem kevés gaznak kikiáltott élőlény kiválóan használható táplálékként is. Ám van még egy említésre méltó növény, amely ahhoz képest, hogy “gaz”, az egyik legsokoldalúbban felhasználható. Nemcsak ehető, de számos más előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Vajon melyik lehet ez a növény?

Nem is mindig gaz gazok – a leghasznosabb gyom

Ez pedig nem más, mint a csalán. Bár sokan nem szeretik, hiszen ha nem vesszük észre, mikor elmegyünk mellette, bizony, kellemetlen érzéseket tud kelteni. Csípő, viszkető érzést hagy maga után. De lássuk, valójában miben oly sokoldalú ez a méltatlanul gyomként kezelt növény, melynek gyakorlatilag minden részét fel lehet használni valamire.

  • leveleiből, hajtásaiból főzelék, leves, sőt szárítva fűszer is készülhet
  • a “nagy csalán” és “rostcsalán” szárának kenderszerű rostjaiból zsineget és szövetet is készítettek
  • takarmánynak is jó
  • rovarűző hatású
  • gyógyhatású:
    • enyhíti a reumás tüneteket
    • alternatív szerként használják rák ellen
    • véd a baktériumos fertőzésektől
    • jó emésztőrendszeri panaszokra
    • herpesz ellen is használják
    • csökkenti a vérnyomást és vércukorszintet

Csalán

Azok a gaz gazok – nem is mindig olyan gazok 1.

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

shares