Bogyó termésű növények – nem mind ehető!

Bogyó termésű növények, galagonya

Bogyó termésű növények – nem mind ehető! 3 egészséges + 2 mérgező bogyós termésű növény

A bogyó termésű növények. Nem véletlenül nevezik így: a termésükre utalnak ezzel, amelyek nem túl nagyméretűek. Termésük nemcsak a szemet gyönyörködteti különböző élénk színeivel, de a legtöbbjük nagyon finom is lehet.

Így hát, akinek kertje van, mindenképpen érdemes kiválasztani egy pár bogyótermésű növényt is. Persze olyan bogyós növény is van, amivel nem árt vigyázni. Ugyanis nemhogy nem egészséges, de kifejezetten káros is lehet, ha megkóstoljuk.

Bogyótermésű növények, melyek egészségesek és finomak

Ezek a hazánkban legnépszerűbb kerti bogyós termésű növények:

  • áfonya,
  • ribizli,
  • szeder,
  • málna.

De itt van még néhány igazán egészséges és esztétikus bogyós növény.

  1. Csipkebogyó – az egészséges élet titka

A csipkebogyó a vadrózsa termése, ami szerencsére hazánkban őshonos, így igazán „otthon” érzi magát nálunk. A szép piros bogyó ősszel kezd érni – ám jól ismerjük a mondást: akkor igazán jó, ha megcsípte már a dér. Így hát érdemes megvárni vele az első téli fagyokat, hogy igazán beérjen.

A csipkebogyó színén látszik az érettsége: idejében fogyasszuk el, mielőtt túlérne. Ekkor ugyanis a benne levő C-vitamin nagy része elszáll belőle. Ha még világos narancssárga, akkor még érhet kicsit, de ne várj addig, míg megpuhul, és színe mélyvörössé sötétül.

Bogyó termésű növények, csipkebogyó
Bogyó termésű növények, csipkebogyó
  1. Az élénkkék kökény

Ez is egy ősszel beérő bogyós növény. A szilva rokona, de inkább úgy néz ki, mint a boróka, csak termése annál kicsit kisebb. Az ehető bogyó színe kékes, külső héja matt fényű. Érdemes óvatosan szüretelni, mert a kökény szárain éles tüskék találhatóak.

Ez is akkor jó igazán, ha dércsípte, mert akkor már kevésbé fanyar az íze. Számos módon felhasználható, a lekváron át a mártásokig, de nyersen is kiváló, nassolásra.

Bogyó termésű növények, kökény
Bogyó termésű növények, kökény
  1. Őszi éjjel izzik a galagonya…

Igen, ez is egy jellegzetes őszi termésű növény, piros bogyókkal, melyek, akárcsak az előbbiek, gyógyhatásúak lehetnek. Nemcsak termését, de levelét és virágait is el lehet fogyasztani: kitűnően fel lehet vele feldobni salátáinkat is.

Bogyó termésű növények, galagonya
Bogyó termésű növények, galagonya

Bogyótermésű növények: ezekkel vigyázzunk

  1. A megtévesztő nevű vadszőlő

Szelíd rokonával ellentétben ez a kis, kék bogyókat termő kúszónövény hazánkban elsősorban dísznövényként divatos. Ez elsősorban leveleinek köszönhető, melyek a nyár végével zöldből élénkpirossá sötétednek.

Szerencsére termésének íze nem kellemes, sőt, kifejezetten keserű, ezért talán hamar rájön, aki megkóstolja, hogy nem érdemes megenni. Már csak azért sem, mert nagy mennyiségben vesekárosodást okozhat.

Bogyó termésű növények, vadszőlő
Bogyó termésű növények, vadszőlő
  1. A kívánatos termésű tiszafa – de inkább ne együnk belőle

Ez a szép magas örökzöld növény szép, piros, kívánatosan kövér bogyókat növeszt, melynek magja rendkívül mérgező. Akárcsak a tiszafa minden része, úgyhogy lehetőleg ne együk meg semelyik részét: akár halálos is lehet, ha megkóstoljuk.

Bogyó termésű növények, tiszafa
Bogyó termésű növények, tiszafa

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek