Cickafark gyógynövény (Achillea millefolium)

Cickafark (Achillea millefolium)

Cickafark gyógynövény, a görög hősök kedvence

…és a hölgyek megmentője

Cickafark – ez a különös nevű növény, amiről nem is gondolnánk, hogy milyen sok jó hatással rendelkezik… Már az ókori Görögországban is a közönséges cickafarkot használták mindenféle bajra. Nekünk, hölgyeknek pedig különösen jótékony hatásai miatt lehet a kedvenc gyógynövényünk.

És ami a legjobb, hogy a cickafark gyógynövény könnyen termeszthető, nem igényel különösebb felkészültséget. Sőt, ha nem vigyázunk, akár egész kertünket is meghódíthatja – ami talán nem is lenne feltétlenül olyan nagy baj.

A cickafark gyógynövény ugyanis nemcsak rendkívül hasznos, de még dekoratív külsővel is rendelkezik – ismerkedjünk meg kicsit jobban a cickafark gyógynövénnyel!

A cickafark gyógynövény rendszertani besorolása, előfordulása, alternatív megnevezései

A közönséges cickafark az őszirózsafélék családjába, és ezen belül az őszirózsák nemzetségébe tartozó évelő növény. Elsősorban Ázsia és Európai legelőin, rétjein találkozhatunk vele nagy tömegekben, de dombvidékeken, szántóföldeken, erdőkben és útszegélyekben is felbukkanhat.

A közönséges cickafark gyógynövény hazánkban számos egyéb néven is ismert, például: orvosi cickafark, cickóró, cickafarkkóró, egérfarkúfű, ezerlevelűfű, patikai ezerlevelűfű, pulykafű.

Cickafark gyógynövény (Achillea millefolium)
Cickafark (Achillea millefolium)

A közönséges cickafark gyógynövény megjelenése, igényei, termesztése

A cickafark gyógynövény szára mintegy 20-80 centiméter hosszúra nőhet meg, levelei lándzsásak. Virágfeje szemet gyönyörködtető, sok piciny, élénk színekben pompázó, egymáshoz lapuló kis virágának köszönhetően, és kámforillata van. A virágok színe a fehértől a sárgán keresztül, a rózsaszínen át egészen a pirosig, szinte bármilyen árnyalatú lehet.

A közönséges cickafark egy rendkívül könnyen termeszthető növény, és konténeres kiszerelésben akár egész évben ültethető. Nincsenek különösebb igényei, de a legszebben akkor növekszik, ha napos helyre, jó vízelvezetésű talajba ültetjük, és óvjuk a pangó víztől. A szárazságot ellenben igen jól tűri a cickafark.

A cickafark gyógynövény olyannyira meghálálja a törődést, hogy ha „túl jó”, tápanyagban nagyon gazdag talajba kerül, akkor hajlamos túlzottan elterjeszkedni. Gyorsan nő, tőosztással, dugványozással és akár magról is kiválóan szaporítható.

Cickafark (Achillea millefolium)
Cickafark (Achillea millefolium)

A közönséges cickafark felhasználása

A közönséges cickafark változatos színű leveleinek köszönhetően tökéletesen alkalmas dísznövénynek, de gyógynövényként a fehér levelű változatát hasznosítják.

A cickafarkfüvet a gyógyászaton kívül komposztásra is használják. A cickafarkfű minden része jó valamire, alkalmazható külsőleg, belsőleg egyaránt. Leginkább gyógytea készül belőle, de illóolaj, krémek formájában is találkozhatunk vele, és a fürdővízbe is érdemes tenni belőle egy kicsit.

Cickafark (Achillea millefolium)
Cickafark (Achillea millefolium)

A közönséges cickafark gyógyhatásai

A közönséges cickafark gyógynövény jótékony hatásai már az ókorban ismertek voltak, Hippokratész is alkalmazta. A monda szerint Achilles is ezzel gyógyította társai sebeit, innen ered a latin neve (Achillea millefolium) is.

Nehéz lenne a cickafark összes gyógyhatását felsorolni, mindenre jó, ami görcsoldással, gyulladáscsökkentéssel kapcsolatos, például:

  • gyomorgörcsre,
  • migrénre,
  • petefészek-, méhnyak-, hüvelygyulladásra,
  • húgyúti fertőzésekre,
  • köhögéscsillapításra,
  • vérzéscsillapításra,
  • emésztőrendszeri panaszokra stb.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek