Cserszömörce (Cotinus coggygria) gyógynövény

Cserszömörce (Cotinus coggygria)

Cserszömörce gyógynövény

Szép és hasznos, de azért nem árt óvatosnak lennünk vele

Egy gyönyörű szép, különleges megjelenésű, dísznövénynek is kiváló, gyógyhatásokkal rendelkező növény, ami ráadásul még honos is hazánkban. Vajon mi lehet ez?

Nem árulunk zsákbamacskát, máris mondjuk a megfejtést: nem más, mint a cserszömörce gyógynövény. Amit mindezen okokból kifolyólag nagyon is érdemes saját kertünkben is nevelni, akár még kezdő kertészeknek is.

A cserszömörce gyógynövény rendszertani besorolása, elterjedése, élőhelye

A sárga cserszömörce, vagy egyszerűen csak cserszömörce gyógynövény a szappanvirágúak rendjébe és a szömörcefélék családjába tartozó nemzetség.

A cserszömörce gyógynövény sok helyütt megtalálható: őshazája az eurázsiai mérsékelt égöv melegebb zónáiban, Európától Kínáig terjed. Magyarországon is terem vadon is: a Vértes déli részében, a Bükk vidékén, a Mecsek és Bakony hegységeiben, Balaton-felvidéken is előfordul. A cserszömörce gyógynövény a meleg, meszes, száraz, akár sziklás területeken érzi jól magát: karsztbokorerdőkben, meszes, dolomitos kopárokon él.

A cserszömörce gyógynövény egyéb ismert nevei: cserzőfa, parókafa, szkumpia, szömörce, szömörcefa, szumák, timorfa.

Cserszömörce (Cotinus coggygria)
Cserszömörce (Cotinus coggygria)

A cserszömörce gyógynövény megjelenése, igényei, termesztése

A cserszömörce egy fás szárú, lombhullató cserje, ami 2-4 méteres magasra nőhet, jellegzetes illatú hajtásokkal. Már a kerekded levelei is kifejezetten kellemes látványt nyújtanak, ősszel narancsos sárgára színeződnek. Ám igazi különlegességét vattacukorszerű, kusza, laza, legtöbbször halványrózsaszín vagy krémszínű virágzata adja, ami május-június környékén virágzik.

A cserszömörce gyógynövény kedveli és igényli a sok napfényt, szárazságtűrő, nem igényel sok vizet, és a talajminőségre sem különösebben érzékeny. Kertekben is egyre gyakrabban találkozhatunk vele: elsősorban szoliterként szokták ültetni, de sövény is kialakítható belőle. Manapság jó ellenálló képességének köszönhetően autópályák mellé is ültetik, illetve kezdő kertészek számára is kiváló választás.

A cserszömörce gyógynövényt általában tavasszal, magvetéssel szokták szaporítani.

Cserszömörce (Cotinus coggygria)
Cserszömörce (Cotinus coggygria)

A cserszömörce gyógynövény felhasználása

A cserszömörcét eleinte a benne található cserzőanyagoknak köszönhetően állatbőrök cserzésére, tartósítására használták, fájából festékanyagot is kinyertek. A népművészek mind a mai napig kihasználják ezt az előnyös tulajdonságát, manapság pedig már dísznövényként is előfordul.

A cserszömörce jótékony hatóanyagai a leveleiben találhatóak, melyeket gyógyászati célokra ágrészük nélkül május-júniusban gyűjtenek be, majd kiszárítanak.

A cserszömörce gyógynövény gyógyhatásai

A cserszömörce gyógynövényt elsősorban gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó hatásai miatt alkalmazzák. A szárított levelek kivonatát vízben oldva vagy alkohollal keverve használják.

A cserszömörce gyógynövény belsőleg gyomor- és bélvérzés, bélhurut tüneteinek enyhítésében segít, és tea formájában fogyasztják. Külsőleg fogínygyulladásra, torokbántalmak ellen öblögetéssel vagy ecsetelőként alkalmazzák.

A cserszömörce gyógynövény emellett az aranyér tüneteinek enyhítésére is jó, ülőfürdő formájában.

Fontos tudni, hogy a cserszömörce észak-amerikai változatai mérgezőek lehetnek, a magyar fajok azonban érintésre csak enyhe irritációs, allergiás tüneteket okozhatnak. Ezért érdemes először finoman érintkezni vele, hogy megnézzük, milyen hatást vált ki, mielőtt teleültetjük vele kertünket.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Gyógynövényinfó