Díszfüvek ültetési ideje, mit kell tudnod róla?

Díszfüvek ültetési ideje

A díszfüvek ültetési ideje

Ültetés után ne feledjük a téli védelmet sem!

Némi kis törődéssel évekig gyönyörködhetünk a különféle díszfüveinkben, de azért nem árt néhány dologra odafigyelni. Nem mindegy, hogy melyik díszfüvet mikor ültetjük. És az sem, hogy hogyan gondoskodunk arról, hogy a téli fagyokban ne sérüljön meg.

A díszfüvek ültetési ideje elsősorban attól függ, milyen fajta díszfűről van szó

A díszfüveknek két fő csoportja van, és ez befolyással van arra is, hogy mi az ültetési ideje. A díszfüvek fajtái:

  • egynyári díszfüvek,
  • évelő díszfüvek.
Díszfüvek ültetési ideje
Díszfüvek ültetési ideje

Az egynyári díszfüvek élettartama és ültetési ideje

Az egynyári díszfüvekre az a jellemző, hogy miután kifejlődnek, elszáradnak. Így hát, ha továbbra is gyönyörködni szeretnénk benne, akkor újat kell ültetni. Az egynyári díszfüveket jellemzően tavasszal szokták kiültetni.

Tudtad-e?

Egy jó hírrel szolgálhatunk azoknak, akik minden évben szeretnék látni egynyári díszfüvüket, anélkül, hogy minden évben elölről kelljen kezdeni ültetni. Vannak olyan egynyári díszfüvek, melyek, bár csak egy évadig gyönyörködhetünk bennük – mégis, ha jól gondozzuk, akár folyamatosan kertünk dísze lehet. Ilyen például a nagy rezgőfű. Erre a díszfűre az jellemző ugyanis, hogy nyaranta szétszórt magvai a következő évben kikelnek. Így legalább nem nekünk kell fáradoznunk a magok újravetésével.

Az évelő díszfüvek élettartama és ültetési ideje

Az évelő díszfüvek esetében már más a helyzet. Az ilyen fajtába tartozó dísznövények a tél közeledtével külsőre ugyancsak meghalnak – de csak látszólag. A föld felett levő részek tudniillik elszáradnak, ám a föld alatt a gyökérzetük megmarad, és átvészeli a fagyos téli időszakot.

Tavasszal azután – ha gondosan ápoljuk, és megfelelően óvjuk a fagyoktól – újra feléled, és akár hosszú évekig pompázhat a kertünkben.

Az évelő díszfüveket ültethetjük magvetéssel, vagy választhatjuk a tőosztást is. Ha tőosztással szaporítjuk a díszfüvet, akkor ezt mindenképpen tavasszal tegyük, így ugyanis nagyobb a valószínűsége, hogy sikerrel járunk az ültetéssel. A magvetéses ültetési idő is alapvetően a tavaszi időszakra tehető.

Díszfüvek ültetési ideje
Díszfüvek: mikor ajánlott az ültetés?

Az évelő díszfüvek ültetési ideje mellett fontos a fagytól való megóvása is

A díszfüvekre általánosságban jellemző, hogy szép hosszúra megnőnek, többek között ennek köszönhetik népszerűségüket is. Ám ezek a hosszú szárak könnyen megsérülhetnek, különösen a téli időszakban. Ezért a díszfüvek ültetési ideje mellett a tél káros hatásaitól való védelmének is megvan a maga módja és ideje.

Szerencsére ez a védelem nem túl bonyolult. Csak annyit kell tennünk, hogy két helyen (kb. 1 és 1,5 méterrel a föld fölött) lazán összekötözzük a szálakat. Ezt időjárástól függően november környékén érdemes megtenni. Márciusban pedig, mikor már látszanak a kezdődő hajtások, leszedhetjük a madzagot róla, hogy ismét teljes pompájában virágozhasson.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek