Élő kerítések a természetes udvarhoz: 3+3 tipp szuper élő sövényekre

Élő kerítések - sövény

Kerítsd körbe kerted kerttel! – Élő kerítések a természetes udvarhoz: 3+3 tipp szuper élő sövényekre

Vannak olyan emberek, akik igazán növényimádók, mint például én. Őket onnan lehet felismerni, hogy minden lehetőséget megragadnak arra, hogy oda is azt tegyenek, ahova másnak talán eszébe sem jutna. Például, ha valakinek adva van egy szép dísz- vagy konyhakertje, nem biztos, hogy még a kerítést is növényből szeretné megoldani…

A kerítés alapvetően egy nagyon földhözragadt, konkrét funkcióval rendelkező eszköz. Az a feladata, hogy távol tartsa tőlünk a nem kívánt betolakodókat, illetve ennek ellentéte, hogy maradjon bent, aminek maradnia kell. Magyarán, adja meg nekünk a saját privát kis terünket.

A betonból, vasból, drótból épült kerítések kellőképpen masszívak lehetnek, és kiválóan el tudják látni a feladatukat. De mennyivel hangulatosabb érzést adhat, ha ezek helyett is a természet adta lehetőségeket használjuk ki? Most ezekből adunk egy kis ízelítőt.

Élő kerítések - sövény
Élő kerítések – sövény

Élő kerítések – hagyományosabb megoldások

  • a drótot sem kell kidobni

Már eleve adott dróttal körbekerített alap esetében nem kell azt feltétlenül kidobni, ha nem akarjuk elölről kezdeni az egész procedúrát. Ezek kiválóak lehetnek futónövények számára: a borostyán, netán a vadszőlő szívesen megkapaszkodik rajtuk. Ráadásul dús, zöld leveleivel tökéletesen eltakarja a lehangoló látványt; utóbbi pedig ősszel élénkpiros színben pompázik, hogy még szemet gyönyörködtetőbb legyen.

  • a leggyakoribb élő sövény a fagyal

Talán az egyik leginkább bevett módja a növényből alkotott kerítésnek a cserjesor ültetése. Leggyakrabban a fagyallal találkozhatunk, ami nem is csoda: sűrű, dúsan növő, jellegzetes illatú. Gyorsan magasodik, és még a kutya sem igen tudja magát kiásni alatta. Ennek persze megvan a hátránya is: évente többször is szükséges lehet a visszavágása – viszont így kedvedre formázhatod az alakját.

Élő kerítések - fagyal
Élő kerítések – fagyal

A másik népszerű megoldás a gyertyán, ami ráadásul lombtartó is.

  • Balaton-felvidéki hangulat a város közepén: a tuja

Ez az örökzöld fenyőféle nemcsak kiválóan ellenáll a zord körülményeknek, de kúp alakú formájával kiváló térelválasztó lehet. Óriásira meg tud nőni, és fantasztikus hangulatot tud adni a kertnek. Legkedveltebb változatai a keleti és a nyugati tuja. Persze neki is van ellensége: ha a házikedvencünk gyakran tiszteli meg, könnyen kiégetheti a gyökerét..

Élő kerítések – izgalmasabb megoldások

  • a borostyán

Tökéletes választás lehet egy egyedi sövénykerítésnek.

Élő kerítések - borostyán
Élő kerítések – borostyán
  • a tuja alternatívája: a boróka

Ha ki akarsz tűnni a tömegből, tuja helyett válaszd inkább ezt a gyönyörű, szép magasra növő ciprusfélét. Sokáig él, gyönyörű, örökzöld levele mindig tűszerű marad, aromás bogyója pedig tovább erősíti a különleges hangulatot.

  • bukszus: alakíts ki labirintusokat a kertedben

A bukszus, vagy más néven puszpáng egy kiváló sövénycserje: nagyon jól alakítható. Igénytelen, de sűrűn nő, és kiváló éke lehet kertednek, ha ezzel veszed körbe.

Élő kerítések - buxus
Élő kerítések – buxus

Díszkertet szeretnék