Fejtőbab fajták

Fejtőbab fajták

Fejtőbab fajták: Tudj meg mindent a kifejtőbabról!

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, a bab egy olyan zöldség, ami hazánkban igen ismert és kedvelt ételnek számít. Itt van például a bableves, babgulyás vagy akár a sólet.

De vajon melyiket melyik fajta babból készítik? És egyáltalán: hányfajta bab van?

Fejtőbab fajták
Fejtőbab fajták, milyeneket ismerünk?

Fejtőbab fajták és a babfélék csoportosítása

Nehéz erre a kérdésre egyszerű választ adni.

Már úgy általában a különböző babokat ugyanis, mint annyi minden mást, többféle szempont alapján lehet csoportosítani. Így például a babok csoportosíthatóak többek között:

  1. a növekedésük szerint:

  • karós vagy futóbabok;
  • bokorbabok.
  1. a hüvelyük színe szerint:

  • zöldhüvelyű bab;
  • sárgahüvelyű bab.
  1. a bab színe szerint:

  • fehérbab,
  • tarkabab,
  • feketebab.
  1. a felhasználásuk módja szerint:

  • zöldbab,
  • fejtőbab (vagy salátabab),
  • szárazbab.
  1. a bab hüvelyének formája szerint:

  • kerekbab (pl. a rendkívül vékony, úgynevezett ceruzabab);
  • ovális hüvelyű bab;
  • lapos hüvelyű bab.
  1. a végfelhasználás módja szerint:

  • főzelékbe való,
  • salátába való stb.
Fejtőbab fajták
Fejtőbab fajták

A fejtőbab fajták felhasználási lehetőségei

A fejtőbab tehát attól fejtőbabfajta, hogy ez valami speciális felhasználási módja a babnak. A fajtákat egyébként szokták még kifejtőbabként vagy fejtett babként is emlegetni – ez már talán enged sejtetni valamit a felhasználásáról.

Ezek alapján tehát akkor mik is azok a fejtőbab fajták?

A babfajtákat többféle módon is fel lehet használni. Így például, egyes bokorbabokat zöldbabként is lehet fogyasztani – azaz ilyenkor a bab még nem teljesen érett.

Ha viszont nem érés előtt szedjük le, akkor további lehetőségek is felmerülhetnek. Az egyik, ha a bab hüvelye már száraz, szinte pergamenszerű, de benne a magok, vagyis babszemek még nem teljesen érettek. Ilyenkor a bab még nem keményedett meg teljesen, azaz még zsenge. Ezekből lesznek a fejtőbabok, melyeknek sokféle fajtája ismeretes.

Végül pedig az utolsó fázis, amikor a hüvely száraz, és a benne levő babok is teljesen megérettek: ekkor nevezzük szárazbabnak.

Az sem mindegy, hogy milyen fajta babból lesz fejtőbab, és melyikből zöldbab vagy szárazbab. A fejtőbab fajták többsége a közönséges paszulybabok (Phaseolus vulgaris) közé tartozik. Ezzel szemben jó zöldbab vagy szárazbab inkább a török paszulybabból, más néven tűzbab (Phaseolus coccineus) fajtákból válhat.

Fejtőbab fajták
Fejtőbab fajták: zöldbab

A fejtőbabnak sokféle fajtája ismeretes

Hazánkban is számos babfajta van, amit elsősorban fejtőbabként is szoktak használni. Ezek közül néhány ismertebb fejtőbab fajta:

  • Carmen bab,
  • Carioca bab,
  • Etna bab,
  • Stromboli bab,
  • Rocco bab,
  • Borlotto lingua di fuoco nano bab,
  • Inka bab,
  • Eureka bab.

A kifejtőbab fajták nagy előnye az, hogy zöldbabként és szárazbabként vízbe áztatás nélkül egyaránt fel lehet használni őket.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek