Ha jön a hó: így védd a kertedet

Ha jön a hó

Ha jön a hó: így védd a kertedet

Ha jön a hó gyönyörű a hó borította kert látványa, főleg a meleg szobából szemlélve. A lelkiismeretes kertész azonban már a hó első hírére kimerészkedik és elvégez néhány teendőt. Gondos odafigyeléssel a hó csak pozitív hatással lesz, károkat nem okoz a kertben. Lássuk azt a 7 feladatot, melyről nem szabad elfeledkeznünk!

1. Ellenőrizd a fagyvédelmet!

Az első hó és komoly fagy közeledte az utolsó lehetőség a fagyérzékenyebb növények védelmére. Ellenőrizzük, hogy a kint hagyott mediterrán fajták tövének takarásáról gondoskodtunk-e! Ez a kiszáradás elkerülése érdekében is fontos. A nap akkor is süthet, ha tartós hótakaró fedi a talajt, s mínuszokat mutat a hőmérő. Ha betakartuk az örökzöldek tövét, akkor nem éri őket fagykár, s nehezebben száradnak ki.

2. Csökkentsd a hó okozta terhet!

Ha nagyobb mennyiségű hó esik, láthatjuk, hogy egyes növények lombozatán megtapad. Főleg az örökzöldeket érinti ez a probléma. A hó súlya hamar meghajlítja, meggyengíti, majd letöri a növények ágait. Érdemes ezért lerázni a nedves havat róluk. Néhány növénynél megoldható, hogy összekötjük őket körkörösen, így kevésbé marad meg rajtuk a hó.

Ha jön a hó: Csökkentsd a hó okozta terhet!
Csökkentsd a hó okozta terhet!

3. Ne bontsd meg a havat!

Az ágyásoknak nagyon jót tesz, ha hó fedi őket. Így az alatta lévő gumók és gyökerek a fagytól is biztonságban vannak. Ha valamilyen okból mégis ásni kell, akkor is a hó eltakarításával kezdjük! Ez azért fontos, mert a beásott hó viszont nagyon rosszat tesz a földben szunnyadó növényeknek.

4. Hóban és fagyban se sózz!

Ha környezetbarát szemlélettel szeretnénk tenni a fagy ellen, akkor ne sózzunk! A só kerti növényeinket is tönkreteszi, beszivárogva a talajba. Célszerű só helyett faforgácsot és kőzúzalékot használni.

5. Védd a kerti cserepeket!

Bosszúság, ha a kint felejtett cserepeket szétrepeszti a fagy. Ezért egyszerűen fordítsuk meg őket, hogy ne tudjon bennük megállni a víz.

Védd a kerti cserepeket!
Védd a kerti cserepeket!

6. Ha kell, lapátolj havat!

A lapátolás nemcsak azért hasznos, hogy tudjunk közlekedni a ház körül. A lejtők alján összegyűlt havat is érdemes eltakarítani egy erős hólapát segítségével. Ha ugyanis sok hó egy helyre csúszik össze, és egészen kora tavaszig megmarad, az nem feltétlenül jó az alatta szunnyadó növényeknek.

7. Segítsd a madarakat a hóban!

Kis kerti barátaink számára a hó kihívást jelent. Ha megérkezik a hó, rendszeresen töltsük fel etetőiket. Erős fagyban a friss víznek is hasznát veszik.

Segítsd a madarakat a hóban!
Segítsd a madarakat a hóban!

Összegzés: Ha tudjuk, hogy jön a hó, érdemes átgondolni, minden rendben van-e a kertben. Ha megtörtént a fagyvédelem, akkor koncentráljunk az örökzöldek-, madarak- és kerti cserepek védelmére, s az esetleges hólapátolási feladatokra.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Gyógynövényinfó