Házikert, ami nemcsak szép, de élettel teli is

Házikert

Házikert, ami nemcsak szép, de élettel teli is

Amikor az ember kiszakad végre a mindennapi robotból, a legjobb kikapcsolódást az jelenti, amikor elutazik valami szép helyre, a természetbe. Emlékszel arra a csodás nyári estére, amikor a sötétben, a kellemes, hűvösödő időben egyszer csak megéledt a környezeted? Mindenfelé tücsökciripelés, motoszkálás hallatszott a fűben?

Persze milyen jó lenne mindezt hétköznapi lakóhelyünkön is kiélvezni. Hiszen nincs jobb annál, mint a nyitott ablakból behallatszó természet finom neszeire elaludni. Nem véletlen, hogy sokan gyönyörű kerttel veszik körbe magukat, melynek legnagyobb része a puha, élénkzöld pázsit. Ennek eléréséhez persze sok idő és energia szükségeltetik. A füvet rendszeresen vágni kell, minél rövidebbre, kigyomlálni belőle a sok felesleges, önhatalmúlag odanőtt növényt.

És ez tényleg szép. De éjszaka mégsem éled fel benne az élővilág. Hová tűntek az ártalmatlan tücskök-bogarak? A válasz kulcsa a sok fűnyírásban és öntözésben rejlik.

Házikert

Házikert, ami szép…

Való igaz, hogy a kurtára nyírt, gyakran öntözött gyep ápolt hatást kelt. Ám egyúttal könnyen lehet, hogy kissé „túlápolttá”, túl sterillé, egyhangúvá válik, amennyiben nem nő sehol semmi a füvön kívül. Ugyanis a minél rövidebbre, minél gyakrabban nyírjuk, annál kisebb az esélye annak, hogy bármi egyéb élőlény maradjon meg a környezetében. Azt is kevesen tudják, hogy így kezelve a pázsit vízigénye is jobban megnő. Ez pedig nem környezetbarát, nemcsak a túlzott vízhasználat miatt, hanem mert a túlzott locsolás hatására a fű üvegházhatású gázkibocsátása megnő. A fűfélék így nem tudnak magot termelni, ami táplálékot nyújthat egyes nem kártevő rovaroknak. A változatos élővilág így nem tud kialakulni kertünkben.

Házikert

Mi lehet a megoldás?

…és egyben élettel teli is

Ha mindenképpen szeretnénk kertünkben szép pázsitot, azért nem kell lemondani róla, ha egyben az egyéb élővilágra is oda szeretnénk figyelni. Maradhat olyan jól látható, sűrűbben használt rész, ahol megtartjuk a korábbi vágási, locsolási rendet. (Persze a ritkább fűnyírás azért itt is előnyös lehet.) De használjuk ki az egyéb területeket. Ilyenek lehetnek a kerítés mellett, fák, bokrok alatti helyek, ahol amúgy is nehezebb megtartani az egyenletes pázsitot. Ezeken a részeken hagyjuk magasabbra nőni a növényzetet. Ennek az lesz az eredménye, hogy a fű mellett egyéb lágyszárú növények is megteremnek. Így például a százszorszép, gyermekláncfű, útifű, ezek csak még kellemesebbé, változatosabbá teszik a látványt.

Ugyancsak kevésbé pusztítjuk a kertünkben élő rovarokat, puhatestűeket, ha nem mindenhol használunk fűnyírót, ez ugyanis elpusztítja a fűszálon tanyázó élőlényeket. Ezért ha hajlandó vagy egy kis áldozatot hozni értük, egy kis kézi kaszálással segíthetsz rajtuk.

Házikert

Javaslatok a környezetbarát gyepkezeléshez

Ezekkel csökkentheted még a klímaváltozás káros hatásait:

  • helyi szárazságtűrő gyepfajták telepítésével, melyeknek kisebb a vízigényük
  • a nap hűvösebb részében történő, kevesebb locsolással
  • magasabbra (7-8 cm) növesztett fűvel, ami így erősebb, hosszabb gyökerű és kevésbé vízigényes lesz
  • műtrágyázás helyett a levágott fűmaradványok gyepen tartásával

Ha ezeket figyelembe veszed, kerted nemcsak szemet gyönyörködtető, de igazán élő és környezetbarát is lesz.

Forrás: Kislábnyom.hu, utolsó megtekintés: 2019-05-28

Házikert

A szép kert alapja: a gyep: 4+1 tipp a pázsithoz