A szép kert alapja: a gyep: 4+1 tipp a pázsithoz

Gyep

A szép kert alapja: a díszgyep: 4+1 tipp a szépséges pázsithoz

Kiköltöztünk a kertes övezetbe, vettünk egy szép nagy telket.  A házunk nem foglal el belőle el annyi helyet, hogy ne maradjon tér a család tökéletes kikapcsolódására a friss levegőn. Mindenkinek más a preferenciája: van, aki a zöldséget, gyümölcsöt szeretné maga kitermelni a konyhakertben, mások a színes virágokban gyönyörködnének. Vagy akár egy kis mediterrán hangulatot szeretnénk csempészni otthonunkba, szép zöld ciprusokkal, tujákkal. A lehetőségek száma végtelen, de egyvalami mégsem hiányozhat egy kertből sem: a szép zöld, füves gyep vagy pázsit.

Ám ahhoz, hogy valóban szép zöld legyen, ezt sem szabad elhanyagolni. Ezeket a munkálatokat kell mindenképpen elvégezned ahhoz, hogy nap mint nap gyönyörködhess benne.

Gyep
A szép kert alapja: a díszgyep, tippek a pázsithoz

 

  1. A megfelelő fűfajta kiválasztása

Ahhoz, hogy ti is és a pázsit is jól érezze magát az együttlét során, több szempontot kell figyelembe venni:

  • mire szeretnéd használni

Gondold végig, mennyire lesz igénybe véve a füves terület. Gyermekeid ott fognak szaladgálni és játszani? Akkor valami teherbíró fajtát érdemes választani, mint például a perje.

  • bírja a környezeti adottságokat

Az sem mindegy, hogy milyenek a körülmények, amikhez alkalmazkodnia kell a kiválasztott fűtípusnak. Milyen az időjárás (napsütés mennyisége, hőmérsékleti ingadozások, csapadékmennyiség), milyen talajra kerül, mennyire lesz árnyékos helyen lesz.

  • mennyi időd lesz foglalkozni vele

Ha az adottságok szerényebbek is, amennyiben van időd, kedved némi energiát fektetni bele, akkor sokat lehet javítani a pázsit állapotán.

  1. Rendszeres locsolás

A természetes csapadékmennyiség általában nem elegendő, vagy nem olyan kiszámítható, ezért mindenképpen ki kell egészíteni öntözéssel. Angliában a szép zöld rétek látványa a sok esőzésnek köszönhető, nálunk erre kevésbé lehet számítani. A takarékos és helyes locsolásról itt olvashatsz bővebben.

Gyep locsolása
Gyep locsolása
  1. Rendszeres nyírás

Mindenki tudja, hogy a fű nő, tehát bizony rendszeresen nyírni kell. Hogy milyen gyakran? Ez is függ az időjárástól, de átlag heti egyszer mindenképpen. Tavasszal inkább kétszer, nyáron lehet picit ritkábban. Ettől nemcsak ápoltabbnak fog tűnni a kert, de segít abban, hogy a fűszálak erősebbek, a gyep pedig dúsabb legyen.

Gyep nyírása
Gyep nyírása rendszeresen történjen
  1. Rendszeres levegőztetés

Szerencsére ezt nem kell olyan gyakran elvégezni, mint a fentebb említett kettőt, de azért évente kétszer (tavasszal, ősszel) mindenképpen ajánlatos. Ez a felesleges anyagok eltávolítását jelenti, melyek akadályozhatják a levegő természetes áramlását a fűszálak között és gombásodást is okozhatnak. Ilyenek a lenyírt maradványok, az avar, egyéb növénymaradékok. Ezen kívül a betömörödött talajt is fel kell lazítani egy kicsit, hogy a gyökereket is érhesse levegő. A legalkalmasabb a kézi gereblyézés, de léteznek levegőzető gépek is erre a célra.

És végül még egy jótanács, ha igazán fontos a szép, egészséges pázsit:

+1. A tápanyag-utánpótlás

A trágyázás, komposztálás, tápoldatozás segít abban, hogy a gyep mindig szép és zöld maradjon. Ráadásul a nem kívánt gyomok és moha elterjedését is megakadályozhatjuk vele. Ideális esetben (tavasszal, nyár elején és ősszel) évi háromszori tápanyagjavítással tökéletes eredményt lehet elérni.

Gyep
Az a szép zöld gyep 🙂