Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése, gondozása, szaporítása

Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése, gondozása, szaporítása

Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) származása, története

A borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) egy Észak-Amerikában őshonos növény, amely elsősorban Mexikóban és az Egyesült Államok déli területein, például Texasban fordul elő természetes környezetében. Száraz, napos területeket kedvel, mint például a sivatagok, a sziklás domboldalak és a prérik.

Története:

 • Őshonos felhasználás: Az őslakos amerikaiak már évszázadokkal ezelőtt felfedezték a borzas disszódia gyógyító tulajdonságait. Főzetét különböző betegségek kezelésére, például láz, köhögés és emésztési problémák enyhítésére használták.
 • Dísznövényként való elterjedés: A 19. században a borzas disszódia a kertészek figyelmét is felkeltette, és dísznövényként kezdték termeszteni. Azóta számos kertben megtalálható, különösen a sziklakertekben és a szárazságtűrő növényekkel beültetett területeken népszerű.
 • Nevének változása: A növény korábban a Dyssodia tenuiloba tudományos nevet viselte, de az újabb rendszertani besorolás alapján a Thymophylla tenuiloba névre keresztelték át.

Érdekességek:

 • A borzas disszódia virágzata a margarétához hasonló, de annál kisebb és finomabb szerkezetű.
 • A növény levelei erősen aromásak, és dörzsölés hatására kellemes illatot árasztanak.
 • A borzas disszódia kiváló méhlegelő, így hozzájárul a beporzó rovarok védelméhez.
Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése, gondozása, szaporítása
Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése, gondozása, szaporítása

Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) jellemzői

A borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) egy alacsony termetű, évelő növény, amely sűrű, bokros formát alkot. Jellemzően 10-30 cm magasra nő, de kedvező körülmények között akár 40 cm-t is elérheti.

Megjelenése:

 • Levelei: A levelek finoman szeldeltek, szálasak, szinte fonalszerűek. Színük világos- vagy szürkészöld, és erősen aromásak. Dörzsölés hatására kellemes, fűszeres illatot árasztanak.
 • Szára: A növény szárai vékonyak, elágazók, gyakran vöröses árnyalatúak. A szár és a levelek is finom szőrökkel borítottak, innen ered a „borzas” jelző a növény nevében.
 • Virágzata: A virágok kicsik, 1-2 cm átmérőjűek, a margarétára emlékeztető formájúak. A szirmok színe a sárgától a narancssárgáig terjedhet, a közepük pedig sötétebb sárga vagy barna. A virágok a növényen a nyár elejétől a késő őszig nyílnak, így hosszú ideig díszítik a kertet.

A borzas disszódia egy kompakt, bokros növekedésű, évelő növény, amely finoman szeldelt leveleivel és élénk színű, margarétaszerű virágaival díszít. Szárazságtűrő és igénytelen növény, amely jól alkalmazkodik a napos, meleg környezethez.

A borzas disszódia egy kedvelt dísznövény, amelyet széles körben alkalmaznak a kerttervezésben. Kiválóan alkalmas sziklakertekbe, szegélynövénynek, virágágyásokba, de akár balkonládákba vagy dézsákba is ültethető. Amellett, hogy esztétikus látványt nyújt, a borzas disszódia számos hasznos tulajdonsággal is rendelkezik. Jó méhlegelő, így hozzájárul a beporzó rovarok védelméhez, és a hagyományos gyógyászatban is felhasználják egyes betegségek kezelésére.

Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése, gondozása, szaporítása
Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése, gondozása, szaporítása

Gondozása, igényei

A borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) egy szárazságtűrő növény, amely jól alkalmazkodik a forró, napos környezethez. Az alábbiakban részletesen bemutatom a növény igényeit és a gondozásával kapcsolatos tudnivalókat:

Napfényigény:

 • A borzas disszódia teljes napfényt igényel, azaz legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége az optimális növekedéshez és virágzáshoz. Árnyékos helyen a növény megnyúlik, kevesebb virágot hoz, és hajlamosabb a betegségekre.

Vízigény:

 • A borzas disszódia szárazságtűrő, ezért mérsékelt öntözést igényel. Fontos, hogy a talaj ne legyen túlságosan nedves, mert az a gyökerek rothadásához vezethet.
 • Az öntözés gyakorisága függ az időjárástól és a talaj típusától. Általánosságban elmondható, hogy a növénynek elegendő hetente egyszer alaposan megöntözni, de száraz, forró időszakokban szükség lehet gyakoribb öntözésre.
 • Ügyeljünk arra, hogy az öntözővíz ne érje a leveleket és a virágokat, mert az elősegítheti a gombás betegségek kialakulását.

Hőmérséklet:

 • A borzas disszódia melegkedvelő növény, amely jól tűri a magas hőmérsékletet. A növény optimális hőmérsékleti tartománya 18-25 °C között van, de akár 30 °C feletti hőmérsékletet is elvisel.
 • A borzas disszódia fagyérzékeny, ezért télen védelmet igényel. Ha cserépben neveljük, akkor vigyük be fagymentes helyre, ha pedig a kertben van, takarjuk be lombbal vagy fagyvédő anyaggal.

Öntözés:

 • Az öntözést mindig a reggeli vagy az esti órákban végezzük, amikor a nap már nem süt közvetlenül a növényre.
 • A legjobb, ha esővizet használunk az öntözéshez, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a csapvizet is használhatjuk, ha előzőleg állni hagyjuk, hogy a klór elpárologjon belőle.

Tápoldatozás:

 • A borzas disszódia nem igényel különösebb tápoldatozást, de ha szeretnénk, hogy még dúsabban virágozzon, akkor a vegetációs időszakban (tavasztól őszig) kéthetente egyszer adjunk neki általános virágzó növényeknek való tápoldatot.

Növényvédelem:

 • A borzas disszódia általában ellenálló a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, de nedves körülmények között a gombás betegségek megjelenhetnek. A megelőzés érdekében kerüljük a túlöntözést, és ügyeljünk arra, hogy a növény levelei ne legyenek nedvesek.
 • Ha mégis megjelennek a kártevők vagy a betegségek, akkor használjunk megfelelő növényvédő szereket a kezelésükre.
Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése, gondozása, szaporítása
Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése, gondozása, szaporítása

Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) virágja

A borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) virágzata számos jellegzetességgel bír:

Megjelenés:

 • Forma: A virágok kicsik, 1-2 cm átmérőjűek, és a margarétára emlékeztető formájúak. Sugárzó szimmetriájúak, azaz a virág tengelye körül több, egyforma szirom helyezkedik el.
 • Szín: A szirmok színe a sárgától a narancssárgáig terjedhet, a közepük pedig sötétebb sárga vagy barna. A színárnyalat változhat a növény életkorától, a napfény mennyiségétől és egyéb környezeti tényezőktől függően.
 • Illat: A virágoknak enyhe, kellemes illata van, amely vonzza a beporzó rovarokat, például a méheket és a lepkéket.

Virágzás:

 • Időszak: A borzas disszódia virágzási időszaka hosszú, a nyár elejétől a késő őszig tart. Ez azt jelenti, hogy a növény hónapokon keresztül díszítheti a kertet színes virágaival.
 • Mennyiség: A növény bőségesen virágzik, számos virágot hozva, amelyek sűrűn borítják a bokrot. Ez különösen látványos a tömeges ültetés esetén.

Egyéb jellemzők:

 • Fészekvirágzat: A borzas disszódia virágzata fészekvirágzat, amelyben számos apró virág (csöves virágok és nyelves virágok) alkot egy közös virágzatot. A csöves virágok a fészekvirágzat közepén helyezkednek el, míg a nyelves virágok a széleken találhatók, és a szirmok szerepét töltik be.
 • Öntermékeny: A borzas disszódia öntermékeny növény, azaz a virágok képesek önmagukat megtermékenyíteni. Ez azt jelenti, hogy a növény egyetlen példánya is képes magokat termelni.

A borzas disszódia virágai nemcsak szépek, hanem fontos szerepet játszanak a növény szaporodásában és a beporzó rovarok életében is.

Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése, gondozása, szaporítása
Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése, gondozása, szaporítása

Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése a kertbe

A borzas disszódiát (Thymophylla tenuiloba) tavasszal vagy ősszel érdemes ültetni a kertbe.

Tavaszi ültetés:

 • Időpont: Április közepétől május végéig, amikor elmúlt a fagyveszély.
 • Előnyei: A növénynek több ideje van megerősödni a tél beállta előtt.

Őszi ültetés:

 • Időpont: Szeptember elejétől október közepéig, amíg még elég meleg van a gyökerek fejlődéséhez.
 • Előnyei: A növény jobban kihasználja a téli csapadékot, és tavasszal korábban indul fejlődésnek.

Ültetési útmutató:

 1. Talajelőkészítés: A borzas disszódia jó vízelvezetésű, laza talajt igényel. Ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, és keverjünk hozzá komposztot vagy tőzeget a tápanyagellátás javítása érdekében.
 2. Ültetési távolság: A növények között hagyjunk 20-30 cm távolságot, hogy legyen elegendő helyük a növekedéshez.
 3. Ültetés: Ássunk akkora gödröt, hogy a növény gyökerei kényelmesen elférjenek benne. Helyezzük a növényt a gödörbe, majd töltsük fel földdel, és óvatosan nyomkodjuk le.
 4. Öntözés: Ültetés után alaposan öntözzük meg a növényt, hogy a gyökerek megkapják a szükséges nedvességet.

További tippek:

 • A borzas disszódia napos helyet igényel, ezért olyan helyre ültessük, ahol legalább napi 6-8 óra közvetlen napfény éri.
 • A növény szárazságtűrő, de az első évben rendszeres öntözést igényel, amíg meg nem erősödik.
 • A borzas disszódia nem igényel különösebb gondozást, de a virágzási időszakban érdemes eltávolítani az elszáradt virágokat, hogy serkentsük az új virágok képződését.

Ha ezeket a tanácsokat betartja, a borzas disszódia gyönyörű virágaival fogja díszíteni kertjét hosszú éveken át.

Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése, gondozása, szaporítása
Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése, gondozása, szaporítása

Szaporítása

A borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) szaporítása két fő módszerrel történhet:

1. Magvetés:

 • Időpont: A magokat tavasszal, március-áprilisban vessük el.
 • Előkészítés: A magokat nem kell külön előkészíteni, közvetlenül vethetők a földbe.
 • Vetés: A magokat vessük el vékonyan, és takarjuk be kevés földdel. A magok csírázásához 15-20 °C hőmérsékletre van szükség.
 • Gondozás: A vetést tartsuk nedvesen, de ne öntözzük túl. A magok általában 1-2 hét alatt kicsíráznak.
 • Palántázás: Amikor a palánták elérik a 5-10 cm magasságot, ültessük át őket külön cserépbe vagy a kertbe.

2. Tőosztás:

 • Időpont: A tőosztást tavasszal vagy ősszel végezzük.
 • Előkészítés: Óvatosan ássuk ki a növényt a földből, és válasszuk szét több részre. Ügyeljünk arra, hogy mindegyik résznek legyenek gyökerei és hajtásai.
 • Ültetés: A tőosztásból származó növényeket ültessük el külön-külön cserépbe vagy a kertbe.
 • Gondozás: Az újonnan ültetett növényeket öntözzük meg alaposan, és árnyékoljuk a tűző naptól, amíg meg nem erősödnek.

További információk:

 • A borzas disszódia magok általában könnyen csíráznak, és a növények gyorsan fejlődnek.
 • A tőosztás egyszerű és hatékony módszer a növény szaporítására, és biztosítja, hogy az új növények ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezzenek, mint az anyanövény.
 • A borzas disszódia szaporítása során ügyeljünk arra, hogy a növények megfelelő mennyiségű napfényt és vizet kapjanak.

Teleltetése

Magyarországon a borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) általában nem éli túl a telet a szabadban, mivel fagyérzékeny növény. Ezért több lehetőségünk van a teleltetésre:

 1. Egynyári növényként kezelés: A legegyszerűbb megoldás, ha a borzas disszódiát egynyári növényként kezeljük, és minden évben új magról vagy palántáról neveljük. Ebben az esetben ősszel nem kell különösebb intézkedéseket tennünk, a növény elszárad, és tavasszal újravethetjük vagy ültethetjük a helyére.

 2. Cserepes teleltetés: Ha szeretnénk megőrizni a növényt, akkor ősszel, a fagyok beállta előtt kiáshatjuk a földből, és cserépbe ültethetjük át. A cserepet tegyük világos, hűvös, de fagymentes helyre (pl. veranda, lépcsőház). Télen csak annyira öntözzük, hogy a földlabda ne száradjon ki teljesen. Tavasszal, amikor elmúlt a fagyveszély, ültessük vissza a növényt a kertbe.

 3. Takarás: Ha a borzas disszódiát a kertben szeretnénk teleltetni, akkor megpróbálhatjuk vastag mulcsréteggel (pl. lombbal, szalmával) takarni a tövét. Ez bizonyos mértékű védelmet nyújthat a fagy ellen, de nem garantálja a növény túlélését.

Fontos:

 • A borzas disszódia teleltetése során ügyeljünk arra, hogy a növény ne legyen túlságosan nedves, mert az a gyökerek rothadásához vezethet.
 • A teleltetett növények tavasszal lassabban indulnak fejlődésnek, ezért legyünk türelmesek.

Alternatív megoldás:

Ha biztosra akarunk menni, akkor a magokat ősszel gyűjtsük be, és tavasszal vessük el újra. Így minden évben új, egészséges növényeink lesznek.

Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) lehetséges betegségei, kártevői

A borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de néhány probléma előfordulhat, különösen nem megfelelő környezeti feltételek mellett:

Gombás betegségek:

 • Lisztharmat: A leveleken fehér, lisztszerű bevonatot képez. A túlzott nedvesség és a rossz légáramlás kedvez a kialakulásának.
 • Gyökérrothadás: A gyökerek elrothadnak, a növény elhervad. Túlöntözés vagy rossz vízelvezetésű talaj okozhatja.

Kártevők:

 • Levéltetvek: A levelek fonákján telepednek meg, és a növény nedveit szívogatják. Ragacsos mézharmatot hagynak maguk után, ami vonzza a hangyákat és a korompenészt.
 • Takácsatkák: Apró, pókszerű kártevők, amelyek a levelek fonákján élnek, és finom hálót szőnek. A levelek sárgulnak, elszáradnak. Száraz, meleg időjárás kedvez a megjelenésüknek.

Megelőzés és kezelés:

 • Gombás betegségek:
  • Kerüljük a túlöntözést, és biztosítsunk jó vízelvezetésű talajt.
  • A leveleket ne öntözzük, csak a tövét.
  • Ha lisztharmatot észlelünk, permetezzük a növényt gombaölő szerrel (pl. kén, réz).
 • Kártevők:
  • Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket kártevők után kutatva.
  • Ha levéltetveket vagy takácsatkákat találunk, mossuk le a leveleket vízzel, vagy használjunk rovarölő szappant.
  • Súlyosabb fertőzés esetén alkalmazzunk kémiai rovarölő szert.

Fontos: A növényvédő szerek használatakor mindig tartsuk be a csomagoláson található utasításokat, és használjunk védőfelszerelést (kesztyű, maszk).

Természetes megoldások:

 • Megelőzés: Erősítsük a növények ellenálló képességét megfelelő tápanyagellátással és öntözéssel.
 • Kezelés: Készítsünk házilag rovarölő szert csalánból vagy fokhagymából.

A borzas disszódia általában egészséges növény, de a megelőzés és a korai felismerés segíthet elkerülni a súlyosabb problémákat.

Gyakori problémák és megoldások

A borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) gondozása során felmerülő leggyakoribb problémák és azok megoldásai:

1. Kevés virágzás:

 • Ok: Túl kevés napfény, tápanyaghiány, túlöntözés.
 • Megoldás: Helyezzük a növényt napos helyre, ahol legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényt kap. A vegetációs időszakban (tavasztól őszig) kéthetente adjunk neki tápoldatot. Ügyeljünk a megfelelő öntözésre, ne öntözzük túl a növényt.

2. Megnyúlt, gyenge növekedés:

 • Ok: Túl kevés napfény.
 • Megoldás: Helyezzük a növényt naposabb helyre. Ha szükséges, vágjuk vissza a megnyúlt hajtásokat, hogy a növény bokrosabb formát öltsön.

3. Sárguló, hervadó levelek:

 • Ok: Túlöntözés, gyökérrothadás, tápanyaghiány.
 • Megoldás: Ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát. Ha túlságosan nedves, hagyjuk kiszáradni, mielőtt újra öntöznénk. Ha gyökérrothadásra gyanakszunk, távolítsuk el az elhalt gyökereket, és ültessük át a növényt friss, jó vízelvezetésű talajba. Tápanyaghiány esetén adjunk a növénynek tápoldatot.

4. Kártevők (levéltetvek, takácsatkák):

 • Megoldás: Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket kártevők után kutatva. Ha levéltetveket vagy takácsatkákat találunk, mossuk le a leveleket vízzel, vagy használjunk rovarölő szappant. Súlyosabb fertőzés esetén alkalmazzunk kémiai rovarölő szert.

5. Gombás betegségek (lisztharmat):

 • Megoldás: Kerüljük a túlöntözést, és biztosítsunk jó légáramlást a növény körül. Ha lisztharmatot észlelünk, permetezzük a növényt gombaölő szerrel (pl. kén, réz).

Fontos: A problémák megelőzése érdekében mindig ügyeljünk a megfelelő gondozásra. A borzas disszódia egy igénytelen növény, de a megfelelő mennyiségű napfény, víz és tápanyag elengedhetetlen az egészséges növekedéséhez és virágzásához.

Érdekességek róla

A borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) egy érdekes növény, amely számos különlegességgel bír:

 • Illatos levelek: A növény levelei erősen aromásak, és dörzsölés hatására kellemes, fűszeres illatot árasztanak. Az illat egyesek szerint a citrusfélékre, mások szerint a kamillára emlékeztet.
 • Hosszú virágzási idő: A borzas disszódia a nyár elejétől a késő őszig folyamatosan virágzik, így hónapokon keresztül díszítheti a kertet színes virágaival.
 • Kiváló méhlegelő: A virágok bőséges nektárt és pollent termelnek, így vonzzák a méheket és más beporzó rovarokat. A borzas disszódia ültetése hozzájárul a beporzók védelméhez és a biodiverzitás megőrzéséhez.
 • Gyógyászati felhasználás: A hagyományos gyógyászatban a borzas disszódiát különböző betegségek kezelésére használták, például láz, köhögés, emésztési problémák és bőrbetegségek esetén.
 • Szárazságtűrés: A növény rendkívül jól alkalmazkodik a száraz, meleg környezethez, és kevés vízzel is beéri. Ez ideális választássá teszi sziklakertekbe, balkonládákba és más olyan helyekre, ahol korlátozott az öntözési lehetőség.
 • Nevének eredete: A „borzas” jelző a növény finom szőrökkel borított leveleire és szárára utal, míg a „disszódia” a növény korábbi tudományos nevéből (Dyssodia) származik.

Tények röviden összefoglalva

JellemzőLeírás
Származás
Észak-Amerika (Mexikó, USA déli területei)
Megjelenés
Alacsony termetű (10-30 cm), bokros, finoman szeldelt levelekkel, sárga-narancssárga virágokkal
Virágzás
Nyár elejétől késő őszig
Napfényigény
Teljes napfény (min. 6-8 óra közvetlen napfény)
Vízigény
Mérsékelt, szárazságtűrő
Talaj
Jó vízelvezetésű, laza
Szaporítás
Magvetés (tavasszal) vagy tőosztás (tavasszal/ősszel)
Teleltetés
Fagyérzékeny, Magyarországon csak beltérben vagy takarással
Betegségek, kártevők
Általában ellenálló, de lisztharmat, gyökérrothadás, levéltetvek, takácsatkák előfordulhatnak
Egyéb
Erősen aromás levelek, kiváló méhlegelő, hagyományos gyógyászati felhasználás

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay

Borzas disszódia (Thymophylla tenuiloba) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.