A legtrendibb házikertek, melyek egyben környezetbarátok is

Függőleges kert

A legtrendibb házikertek, melyek egyben környezetbarátok is

Mindennek ezen a világon megvan a maga éppen aktuális divatirányzata. Az élet változik, a fejlődéssel így folyamatosan alakulnak az elképzelések, igények is. Miért lenne ez másként a házikertek esetében? Most megmutatjuk, miféle újdonságok keringenek manapság ezen a téren.

A legfőbb szemléletváltozás a környezettudatosságban, egészséges életmódban, Földünk értékeinek megtartásában és kihasználásában rejlik. Az már rég megszokott, hogy otthonukban előszeretettel nevelünk hasznos növényeket. Olyanokat, melyek, ha nem is elégítik ki teljesen, de mindenképpen kiegészítik napi szükségleteinket családunk számára. De még ennél is tovább lehet lépni egy kicsit.

Vabi-szabi a kertben

A keleti, természetközelibb gondolkodásmód terjedése napjainkban már tetőződni látszik nálunk is. A japán eredetű filozófia, a vabi-szabi esztétikája abban rejlik, hogy a szépségben nem az ideálisat, hanem ellenkezőleg, a tökéletlenséget értékelik. Elvégre ez a valóban természetes a környezet spontán alakulásában is. Így az otthon, magunknak kialakított külső környezetben is egyre inkább ezt követik. A tökéletesen egyszerű, emberi beavatkozás által minél kevésbé megbolygatott, természetes, relaxáló, nyugalmat árasztó növényvilágot. Ezáltal nem kell azon aggódni, hogy a virágok pont úgy nézzenek ki, mintha egy reklámfotóról másolták volna őket. Így kevesebb munkával és fáradsággal élvezhetjük kertünk természetes szépségét.

Helykihasználás

Életterünk egyre szűkül, így mind jobban át kell gondolni, hogyan lehet a kisebb területeket kihasználni. Ennek egyik legújabb példája, hogy nemcsak vízszintesben gondolkodunk már. Az úgynevezett függőleges kertek terjedése és egyre népszerűbbé válása is ennek köszönhető. Más néven élőfalnak, zöldfalnak is nevezik, és a lényege az, hogy egymás fölé ültetnek különböző, de hasonló igényű növényeket. Ezek akár konyhanövények is lehetnek, mint például a szamóca, de egynyári virágokkal is díszíthetjük őket. A kertészetek pedig kiváló kiegészítőkkel segítik ezt a fejlődést.

Függőleges kert
Függőleges kert kialakítás
Zöldfal
Zöldfal kialakítás

Rovarhotelek

Egyre gyakrabban hallani arról, hogy mennyi minden káros vegyszer, permetező veszélyezteti hasznos kis élőlényünk, a szorgos méhek életét. Kertünkkel nemcsak nekik, de számos más rovarnak is segíthetünk, nemcsak azzal, hogy kerüljük a káros anyagok használatát. Ha tudatosan nektártermelő növényeket érlelünk benne, vagy olyan helyeket alakítunk ki, amelyeket kedvelnek, máris sokat segítettünk. Ilyenek lehetnek például a rovarhotelek vagy kerti tavacskák.

Rovarhotel
Rovarhotel: számos más rovarnak is segíthetünk

Cseréplakó növények

Egyre többen részesítik előnyben a mobilitást, nem hosszú távra terveznek házat venni maguknak. Ha gyakran költözöl, akkor is van megoldás magaddal vinni kedvenc növényeidet. Sok virág kedveli a cserépotthont, és a kertészetek is segítenek ebben. Egyre több a könnyű, mobilis cserép vagy egyéb, akár kerekes virágtartó, melyekkel bátran lehet otthont váltani. Csak arra kell odafigyelni, hogy mindig megkapják a szükséges tápanyagot, törődést és odafigyelést.

Zöldtudatosság a kertben is

Nemcsak a lakásban, de ma már a kertben is oda lehet figyelni a környezettudatosságra. Kerüljük a műanyagok használatát, vásároljunk újrahasznosított virágcserepeket. Vagy akár mi magunk is készíthetünk, újságpapírból, régi teásdobozokból, tálakból. Használjunk környezetbarát permetezőszereket, vagy akár nyerjünk energiát napelemekből.