Patiok, Andalúzia virágoskertjei

Patiok, Andalúzia virágoskertjei

Aki járt már Spanyolország déli részén, Andalúziában, az bizonyára felfigyelt a házakban lévő hangulatos belső udvarokra sok-sok virággal, ezek a patiók.

A patio (ejtsd pátió) olyan belső udvart jelent, aminek nincsen teteje. Ezek a belső udvarok általában kis alapterületűek, és négyzet alakúak. Régi hagyományokra tekintenek vissza, már a rómaiak is használták az esővíz elvezetésére, és hogy védelmet nyújtsanak a száraz és meleg éghajlat ellen. Mára leginkább Andalúziában azon belül Córdobában találkozhatunk ilyen patiókkal.

 

A patiókat pihenésre, kikapcsolódásra használják, gyakran van szökőkút, kis vízgyűjtő medence a közepén, ami a házak hűtését szolgálta. Az udvar talapzatát kavicsokból készítik. Az udvart és a falakat növényekkel és virágokkal díszitik így igazán idilli hangulatot teremtenek. Leggyakrabban muskátlit, jázmint, rózsát, és a spanyolok nemzeti virágát szegfűt ültetnek.

Patio Fesztivál

Minden májusban megrendezik Córdobában a Patio Fesztivált, amikor a nagyközönség számára is lehetőség nyílik a csodás patiók megtekintésére, ebben a pár napban a patio tulajdonsok beengedik az érdeklődőket. A Patio Fesztivál egyben egy verseny is, több kategóriában lehet nevezni a legszebb patio cím elnyeréséért, ami pénzdíjjal is jár.

A versenyzők nagyon sokat dolgoznak, hogy elnyerjék a látogatók és a zsűri tetszését, általában több száz növényt gondoznak és helyeznek el az udvarukban.

A Patio Fesztivál mára egy népszerű turisztikai látványosság lett, az ide érkezők nem csak a gyönyörű növényekben gyönyörködhetnek, hanem flamenco előadásokon és tradícionális spanyol ételeket, italokat kóstolva élhetik át az utánozhatatlan andalúz életérzést.

 

További kerti ötletek találsz: Kerti ötletek