Hogyan öntözzünk?

Hogyan öntözzünk?

Hogyan öntözzünk…hogy növényeinknek és nekünk is jó legyen?

3+1 jótanács

A szép kert jó nekünk, embereknek, mert gyönyörködhetünk, ellazulhatunk benne egy dolgos, munkában töltött nap után. De a szép kert a virágainknak is jó, mert ha szépek a virágaink, az azt mutatja, hogy jól érzik magukat benne.

Ám az, hogy kertünk valóban szép legyen, nagyrészt rajtunk múlik. Sok mindenre oda kell figyelni, hogy a növényeknek jó legyen. Az egyik legfontosabb kérdés, hogyan öntözzünk.

Hogyan öntözzünk úgy, hogy a növényeinknek és nekünk is, egyaránt jó legyen? Azaz hogyan öntözzünk úgy, hogy a virágok jól fejlődjenek, ne pusztuljanak el, mi pedig kíméljük egy kicsit a pénztárcánkat is?

Hogyan öntözzünk?
Hogyan öntözzünk?

#1 Hogyan öntözzünk, avagy mivel is öntözzünk?

A legfontosabb és legáltalánosabb tanács, hogy mindig annyira öntözzük a virágokat, amennyire feltétlenül szükséges.

De ezen túl a kerti locsolásnak számos módja van. Az, hogy hogyan öntözzünk, attól is függ, hogy a mi kényelmünket vagy pedig a növények érdekeit vesszük elsősorban figyelembe. Milyen öntözési lehetőségeink vannak?

  • öntözés locsolókannával

A növényeknek a legjobb lehet, de valljuk be, kissé fárasztó…

  • öntözés locsolócsővel

Ez már jóval kényelmesebb, de itt már nem árt odafigyelni, hogy minden növény pontosan annyi vizet kapjon, amennyi jó neki.

  • öntözés szórófejjel

Hatékony, ellenben nem túl vízgazdaságos megoldás…

  • csepegtető öntözés – a leghatékonyabb

Az öntözés során műanyag csövekből alacsony nyomásra nyíló perforációk osztják el a megfelelő vízmennyiséget. Érdemes kipróbálni!

Hogyan öntözzünk?

#2 Hogyan öntözzünk a talaj tulajdonságainak figyelembevételével?

Az, hogy növényeink mennyi vízhez jutnak, nemcsak az öntözéstől, hanem a kerti talaj szerkezetétől is függ. A könnyű, homokos talajnál nagyobb a vízveszteség, mint a keményebb, agyagos, vízmegtartó talajoknál.

Így javíthatjuk talajunk vízmegtartó képességét:

  • mulcsolással;
  • kerüljük a felesleges kapálást;
  • szerves trágyázással.

#3 Hogyan öntözzünk a virágaink vízigényének figyelembevételével?

Az öntözés akkor lehet jó, ha elsősorban a gyökereket éri. De az is fontos, hogy ne mindig ugyanazon a ponton érje növényeinket a víz.

Az öntözés hogyanjának egyik fontos alapszabálya, hogy nagyobb mennyiségű vizet inkább több részletben oszlassunk el. Az, hogy mennyi idő alatt jut el a növényhez a víz az öntözést követően, elsősorban talajunk szerkezetétől függ.

A baktériumos/gombás fertőzések elkerülése érdekében viszont érdemes ritkábban, de nagyobb mennyiségben öntözni. Legjobb, ha tisztában vagyunk vele, melyik növényünknek mekkora a vízigénye. Vannak ugyanis olyan virágok, amelyek már akkor is kiszáradnak, ha csak egyszer nem jutnak hozzá a szükséges vízmennyiséghez. Ezeket tehát akár naponta szükséges öntözni.

Hogyan öntözzünk?

#+1 Hogyan öntözzünk, avagy milyen hőmérsékletű vízzel öntözzünk?

Végül pedig, vannak olyan növények, amelyek túl hideg vízzel való öntözésétől elpusztulnak, ezt mindenképpen vegyük figyelembe az öntözés során.

 

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek