Hogyan tartsunk kutyát és rendezett kertet?

Hogyan tartsunk kutyát és rendezett kertet?

Hogyan tartsunk kutyát és rendezett kertet?

A kutyásoknak nem szükséges magyarázni, hogy a kutyatartás milyen elképesztő örömökkel, boldog pillanatokkal és közös élményekkel teli dolog. Ahogyan a kutyatartás az elmúlt évtizedben átalakult, egyre többen tekintenek rájuk családtagként.

Azonban a jó nevelés mindennek a kulcsa, mely nélkül kedvencünk bizony sok fejfájást tud okozni. Az egyik ilyen probléma bizony az otthon ’átalakítása’, rongálása, kint és bent tartott kutyák esetében is előfordulhat.

Kertben tartott kutyáknál a gazdik sokszor panaszkodnak arról, hogy a rendezett kert lehetetlen kutyájuk mellett. Azonban megfelelő odafigyeléssel és következetes neveléssel egyikről sem kell lemondanod. Nézzük meg tehát, hogy miket kell szem előtt tartanod!

Hogyan tartsunk kutyát és rendezett kertet?
Hogyan tartsunk kutyát és rendezett kertet?

Milyen károkat okozhat a kutya a kertünkben?

A leggyakoribb problémák a kert felásása, a növények kirángatása, a bokrok és virágok rágcsálása szokott lenni. Azok számára, akik kis veteményest tartanak, a termesztett zöldségek és gyümölcsök rombolása szintén gyakran előforduló jelenség.

A kis konyhakertek és virágágyások tehát az első számú célpontok, melyeket kedvenceink előszeretettel alakítanak saját kedvük szerint.

A másik gyakran előforduló probléma a kertben található tárgyak és bútorok elhordása, rágcsálása. Ilyen szempontból igazából minden elöl lévő kerti eszköz, valamint a kertben és teraszon található bútorok veszélyben vannak túlbuzgó kutyáink miatt. Végezetül ide tartozik saját kutyaházuk megrágcsálása, szétszedése is.

Mindezek érthető okokból jelentenek problémát a gazdik számára, hiszen az igényes és gondozott kert sokak számára fontos. Ennek megtartása a fenti problémák mellett nem lehetséges, valamint a károk eltakarítása pénzügyileg és többletet jelent.

Ennél talán még kicsit fontosabb szempont, hogy mindezek kutyád épségére és egészségére is veszélyesek lehetnek. Egyrészt, bizonyos növények, zöldségek és gyümölcsök kutyák számára mérgezők, tehát amennyiben ezeket rágcsálják, az bizony akár életveszélyes lehet számukra.

Emellett bizonyos szerszámok érthető okokból balesetveszélyesek lehetnek számukra, ha kint maradnak általuk is elérhető helyeken.

Tehát a megfelelő odafigyelés nem csak kertünk szépsége miatt, hanem kutyánk biztonsága miatt is kiemelten fontos.

Hogyan tartsunk kutyát és rendezett kertet?
Hogyan tartsunk kutyát és rendezett kertet?

Negatív viselkedés okai

A megoldásokhoz fontos tudni, hogy miért is viselkedik így kutyánk. A dogx.hu szerint, mint minden viselkedési probléma esetében, itt is a nem megfelelő nevelés és kutyatartás lesz a fő ok.

Egyrészt okozhatja a problémát, ha nem foglalkozol eleget kutyusoddal. Sajnos sok gazdi fejében él az a tévhit, hogy a kert bizony kiváltja a napi kötelező sétát. Ez azonban egyáltalán nem igaz, hiszen a sétának számos funkciója és célja van.

A napi kötelező séta során kutyánk levezetheti felgyűlt energiáját, szocializálódhat más kutyákkal, új helyeket ismerhet meg, valamint mindezek során számos ingert kell feldolgoznia, melyek a kertben nem valósulnak meg.

Emellett pedig, ami talán még fontosabb, minőségi időt tölthet gazdájával, mely során a kötelék is erősödik kutya és gazda között. Ha tehát a napi kötelező sétát eddig kihagytad, akkor bizony a tönkre tett kert is a te hibád lehet.

Valószínűleg kutyád így vezette le a felesleges energiát és próbálta eltölteni az unalmas órákat. Figyelj oda tehát, hogy minden nap biztosítsd kutyádnak a mozgás és felfedezés lehetőségét, és tényleg minőségi időt és odafigyelést adj neki.

A másik oka a rombolásnak a szeparációs szorongás lehet, amely akkor alakul ki, ha nem fokozatosan történt az egyedülléthez történő hozzászoktatás. Mivel a kutyák társas lények, az egyedül töltött idő számukra ösztönösen nem megfelelő, hiszen falkában kellene élniük.

Emiatt amikor magadhoz veszed kutyádat, fontos, hogy fokozatosan szokjon hozzá ahhoz, hogy bizony néha egyedül kell lennie. Ha azonban az átmenet hirtelen történik, szeparációs szorongás alakulhat ki, melynek leggyakoribb jele a lakás vagy kert rongálása. Érdemes tehát azt is átgondolnod, hogy vajon ilyen szempontból minden rendben van-e kedvenceddel.

Mik lehetnek a megoldások?

A fentiek alapján láthatjuk, hogy a megoldásokat elsődlegesen a kutyatartás és nevelés módjában találjuk meg.

Ha beiktatod a napi minimum kétszer fél óra sétát kutyusodnak, amit tényleg rászánsz és aktívan végzel, már hetek múltán látni fogod a különbséget. Valamint, amennyiben szeparációs szorongásra gyanakodsz, érdemes egy hozzá értő kutyakiképző segítségét kérned.

Mindezeken felül természetesen vannak egyéb lehetőségek, melyek még jobban biztosítják kutyád és kerted biztonságát. Arról, hogy kutyát felássa a kerted így tudod hatékonyan leszoktatni.

Másik logikus megoldás, és talán a leghatékonyabb, ha elkeríted azt a területet, ahova kutyád nem mehet. Itt azután nyugodtan ültethetsz növényeket és palántákat, biztonságban lesznek. Ugyanez igaz a teraszra is, melyet egy kis kapuval el tudsz zárni kutyádtól.

Ezekben az esetekben azonban figyelj oda, hogy kutyád számára is megfelelő méretű helyet alakíts ki, hiszen neki is szüksége van a mozgás lehetőségre, amíg egyedül van a kertben. Valamint biztonsági okokból mindenképpen az elzárt területen tárold a különböző eszközöket és kerti szerszámokat is.

Emellett, hogy az unalmas órákat elüsse valahogy, érdemes lehet pár játékot beszerezni számára. Itt külön kiemelendők a rágható játékok, melyeken kiélheti ezt az igényét is.

Végezetül pedig jó ötlet lehet egy kis helyet hagyni neki, melyet feláshat, hiszen bizonyos fajták számára ez ösztönös viselkedés, tehát nem ajánlott lenevelni róla teljesen.

Összefoglaló

Mint minden viselkedési probléma esetén, itt is először az okokat kell megkeresni, majd azok függvényében helyes nevelési módszereket találni.

Ez a kerttel kapcsolatos problémák esetén sincs máshogy, hiszen ahogy láthatjuk, türelemmel és egy kis odafigyeléssel könnyen megoldhatjuk a negatív viselkedést.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek