Illatos növények a kertben

Illatos növények a kertben: Levendula

Illatos növények a kertben

6+1 bódító virág

A növények elsősorban szemet gyönyörködtető látványukkal csempésznek egy kis boldogságot, nyugalmat az életünkbe. De a másik legfontosabb tulajdonságuk az egyedi illatuk. Mindkettő fontos szerepet tölt be a szaporodásukban, de minket nem ez érdekel, hanem az, hogy milyen érzést vált ki belőlünk. Persze vannak „rossz” illatú növények, és hát, valljuk be, hogy a kertünkbe inkább olyanokat szeretnénk, ami az orrunkat gyönyörködteti. Most adunk pár szuper tippet, miket ültess a kertedbe, hogy legszívesebben egész nap csak azok illatát akard beszippantani!

Illatos növények a kertben – mitől illatosak?

Tudtad-e, hogy kétféleképpen lehet illatos egy növény?

Az egyik esetben csak a virág, a másikban pedig a növények testi sejtjei tartalmazzák az illatanyagot. Előbbinél bármikor élvezhetjük az illatát, és a fő célja a rovarok odacsalogatása. Az utóbbi fajtáknak csak akkor érezzük az illatát, ha a sejtfal roncsolódik: így például, meleg, dörzsölés morzsolás hatására. Ezekre jó példa a citrusfélék családja, amelyben illóolaj rejtőzik, míg a fenyő- és mirtuszfélék balzsamot tartalmaz. Ezeket természetesen gyakran használjuk fel a mindennapokban, mert jó szolgálatokat tesznek.

Illatos növények a kertben – ezek illatában gyönyörködhetsz

Persze, ha illatról van szó, legtöbbünknek elsőre a rózsa, orgona, liliom vagy éppen a gyöngyvirág jut először eszébe. De számos más csodálatos illatú növény van még, szerencsére! Ráadásul kedvünkre választhatunk a rengetegféle illattípusból, amelyik az ízlésünknek leginkább megfelel. Mutatunk mindegyikből néhányat.

  1. Édes illatú virágok

  • nyári viola

Ha igazán bódító illatra vágysz, válaszd a nyári violát, ami ráadásul többféle színben pompázva díszítheti kertedet.

  • jezsámen

Ennek a cserjének az illata egész egyszerűen mézédes! Elsősorban nyáron bódítja el érzékszerveidet, és egyúttal kiválóan alkalmas lehet térelválasztásra is.

Illatos növények a kertben: Jezsámen
Illatos növények a kertben: Jezsámen
  1. Friss illatú virágok

  • citromillatú muskátli

Levelét szétdörzsölve intenzív citrusillatot áraszt, és hajtásaiból készül a geránium illóolaj.

  • citromfű

Ez a kedves kis évelő növény kiválóan utánozza a citrom illatát, nem véletlenül kapta róla a nevét.

Illatos növények a kertben: Citromfű
Illatos növények a kertben: Citromfű
  1. Fűszeres illatú virágok

  • levendula

Itt van például ez az oly sokoldalú növény, a levendula. Nemcsak szépséges, telt színe, és különleges illata miatt szeretjük, hanem mert ez utóbbi gyógyhatását is kihasználhatjuk.

  • rozmaring

Nem véletlenül használjuk aromáját előszeretettel ételeink fűszerezésére, hiszen igazán különleges, egyúttal megnyugtatóan kellemes illatú. Elsősorban érintés hatására bocsátja ki illatanyagait.

Illatos növények a kertben: Rozmaring
Illatos növények a kertben: Rozmaring

És végül ne feledkezzünk meg a kedvencemről sem:

  • havasi estike

Ez a fehér vagy bíbor színű virág azért olyan különleges, mert nappal összecsukja virágját. A sötét leszálltakor, este viszont kitárul, és ekkor lehet megérezni illatát, amely mézédes, ám, mivel finoman visszafogott, rendkívül kellemes.

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek