Kamilla (Matricaria chamomilla), orvosi székfű

Kamilla (Matricaria chamomilla), orvosi székfű

A szépnevű kamilla, a növények doktora

…az egyik legsokoldalúbb gyógynövény

A kamilla nemcsak dallamos nevével, de kedves, egyszerű, de elegáns megjelenésével is hódít. Ám a gyógynövény nemcsak külsőleg jó nekünk, hanem belsőleg is. Ismerd meg azt a gyógynövényt, amit akár kerted gyógysarkában is termeszthetsz!

A szépnevű kamilla gyógynövény – ami valójában nem is kamilla

A gyógynövény tudományos beazonosítására az „orvosi székfű” eggyel kevésbé jól hangzó nevet használják hivatalosan. De valószínűleg a mindennapi ember számára már csak kamilla marad – orvosi megnevezésének minden gyógyhatásával együtt. 🙂

A népnyelvben azonban találhatunk ezeknél még izgalmasabb neveket is a gyógynövényre. Így például: Szent-Iván pipitér, nemes pipitér, anyafű, szüzekanyja vagy éppen bubulyka.

Kamilla (Matricaria chamomilla), orvosi székfű
Kamilla (Matricaria chamomilla), orvosi székfű

A kamilla gyógynövény eredete

A gyógynövény a fészkesvirágzatúak rendjébe tartozik. A hétköznapi kamillát egyébként gyakran összekeverik az ugyancsak gyógyhatásokkal rendelkező római kamillával, ami – névrokonával együtt – ugyancsak az őszirózsafélék családjába tartozik. A köznyelvi „valódi kamilla” pedig az úgynevezett német kamillafajta.

A  gyógynövény eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, ám mára már az összes mérsékelt övi vidéken megtalálható. Szinte bárhol találkozhatunk a kamillával, akár az út szélén, akár mezőkön, parlagon heverő területeken.

Magyarország az egyik legnagyobb kamillatermesztő ország, de Csehországban, Németországban is előszeretettel szaporítják.

A kamilla gyógynövény igényei

A kamilla külsejét talán nem is különösebben szükséges részletezni, hiszen mindenki találkozott már ezzel a helyes kis virággal. De azért jó tudni, hogy 10-40 cm magasra nőhet, termése szürkésfehér, és kellemes az illata. 🙂

A kamilla egynyári növény; kedveli a fényt és a meleget, sőt, kifejezetten jól viseli a szárazságot.

Az orvosi székfű táptalajigénye eleinte minimális, viszonylag bárhol eléldegél, de a későbbiek során már szüksége van tápanyag-utánpótlásra.

A kamillát magról ősszel érdemes, vetni, de tavasszal ültethetünk előnevelt palántákat is. A kamillát csak akkor kell öntözni, ha sokáig van nagy szárazság.

Az orvosi székfű gyógynövény gyógyhatásai

A gyógynövény különleges, jótékony hatásai már az ősidőktől fogva köztudomásúak voltak. A legfontosabb talán gyulladáscsökkentő hatása, de ezen kívül számos egyéb kedvező tulajdonsága van:

  • tisztítja a légutakat;
  • nyugtató hatású;
  • görcsoldó;
  • segíti a sebek gyógyulását;
  • csillapítja a köhögést;
  • enyhíti a gyomor-, epe- és bélpanaszokat.

A kamilla gyógynövény felhasználása

A kamillát – virágjában található illóolajai miatt – előszeretettel alkalmazzák a kozmetika- és gyógyszeriparban is, például a haj, köröm és bőrünk ápolására. A gyógyászatban virágzatát és annak kivonatait hasznosítják.

A kamillát felhasználhatjuk frissen leszedve, illetve szárított formában is. Leggyakrabban teaként szokták fogyasztani, különleges aromája közkedvelt. De gyakorta használják gőzölve, inhalálásra is.

Régen egyébként annyira sokoldalúnak tartották a kamillát, hogy bármi baja volt a gyereknek, rögtön kamillateát itattak vele. Ezért is nevezték gyakorta a növények doktorának.

Kamilla (Matricaria chamomilla), orvosi székfű
Matricaria chamomilla, orvosi székfű

 

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek