Kertészkedés kert nélkül 2. – az erkélyen

Kertészkedés az erkélyen

Kertészkedés kert nélkül 2. – az erkélyen

Mikre figyeljünk, miket ültessük +1 esztétikai tipp a gyönyörű összhatásért

Az erkély egy rendkívül hasznos találmány, ami nagymértékben megnövelheti egy lakás értékét. Nem véletlenül. Nemcsak nagyban kitágítja a teret, de közelebb hozza a természetet otthonunkhoz – már-már megvillantja egy igazi kert élményét és hangulatát is.

Ha az a célod, hogy egyszer majd a saját házikerted gondozod szépséges házad körül, az erkély kiváló lehetőség. Tökéletes ahhoz, hogy belekóstolj a valódi kertészkedés világába. Persze biztosan megvalósul majd az álmod is, de így ráadásul, mire odajutsz, rögtön megvalósíthatod a vágyott növényédent. Íme hát, hogyan tudsz erre felkészülni, ha rendelkezésedre áll egy erkély.

Kertészkedés az erkélyen
Kertészkedés az erkélyen

Kertészkedés az erkélyen – mikre figyeljünk?

A kültér miatt már olyan szempontokat kell figyelembe venni, ami ugyanannyira fontos lesz később a kertben is. Lássuk, melyek ezek:

  1. lakóhelyed éghajlata
  2. az erkély fekvése és elhelyezkedése a naphoz képest
  3. a te elhivatottságod mértéke, azaz mennyi időt tudsz majd szánni a növények gondozására

A tényleges kertek esetében persze vannak még további tényezők, amiket érdemes átgondolni.

Kertészkedés az erkélyen

Kertészkedés az erkélyen – a megfelelő növények kiválasztása

A fentiek figyelembevételével lehet meghatározni azokat a növényeket, amelyek megfelelőek lehetnek erkélyed és az időjárás adottságaihoz.

Egy északi fekvésű, szinte mindig árnyékos erkély viszonylag nagy kihívás, de talán itt is lehet kezdeni valamit. Azt azért nem árt tudni, hogy a hagyományos virágos növények számára ez nem ideális élettér.

Kertészkedés az erkélyen

Ilyen növényeket érdemes először kiválasztani, első körben mindegyikből maximum 2-3 darabot:

  1. örökzöldek

Az örökzöld növények egész évben kiváló dekorációk az erkélyen. Ha ügyesen választod ki őket, nagy eséllyel jól bírják a szélsőséges időjárási körülményeket is.

  1. évelő növények

A helyi, adott éghajlathoz alkalmazkodó évelő növények azok, amelyeket leginkább érdemes elsőre kipróbálni.

  1. egynyári növények

Ezeket, bár ellentétben az évelő növényekkel, csak pár hónapig élnek, könnyű termeszteni, és dúsan virágoznak.

Tipp:

Egynyári növényt inkább már kifejletten, cserepesként érdemes venni, egyrészt, mert magokból termeszteni sokkal nehezebb. Másrészt, ha nem megfelelő időben ülteted el a magokat, félő, hogy későn, a szezon végére fognak csak kivirágozni.

Kertészkedés az erkélyen

 

Kertészkedés az erkélyen – végül egy kis esztétikai jó tanács

Természetesen a szépség olyan fogalom, amit mindenki számára az ízlése határoz meg. Van, aki a tarkaságot, minél változatosabb színkavalkádot kedveli. Így hát arra törekszik, hogy minél többféle színű virág legyen egymás mellett az erkélyen.

A szakemberek azonban inkább azt tanácsolják, ne legyen több mint három fő szín, melyből az egyik a növényzöld. Főleg kis erkélyeknél ugyanis a túlzottan sokféle szín zsúfolt, kaotikus hatást kelt. Ezért inkább azt javasolják, hogy ha mindenképpen változatos színvilágot szeretnénk, a három főszín különböző árnyalatait használjuk.

Kertészkedés az erkélyen