Kertészkedés kezdőknek röviden 7 egyszerű lépésben

Kertészkedés, munkára fel.
Kertészkedés, munkára fel.

Kertészkedés, munkára fel!

Mindannyian vágyakozva nézünk be a gyönyörű előkertekbe, ahol szebbnél szebb virágok teszik színesebbé gondozójuk életét. Megpróbáltuk már mi magunk is, de valahogy mindig félresikerült. Talán nincs érzékünk hozzá? Sokan teszik fel önmaguknak a kérdést. Rövid útmutatónkban 7 lépésben bevezetjük a kertészkedés rejtelmeibe.

 

A kertészkedés 7 alapvető lépése

1.Tervezzük meg pontosan milyen kertet is szeretnénk

A kerttervezésnél vegyük figyelembe, hogy virágoskert, konyhakert  esetleg szép gyep legyen, és legyen  e benne,a gyerekeknek játszórész, vagy pihenésre alkalmas területet alakítanánk ki mellette. Figyeljük meg a nap állását,mikor süt oda, mikor árnyékosabb a terület.

2.Vizsgáljuk meg pontosan a kialakítani kívánt kertrészt, fel kell e ásni, szükséges e tereprendezés, esetleg vannak már benne évelő növények

3.Milyen munkákat tudunk mi magunk elvégezni és mihez kérjük mások segítségét

Szükséges lehet kertépítők segítsége vagy mi magunk is képesek vagyunk kialakítani a területet. Választhatjuk azt a megoldást is, hogy kezdésnek először egy kisebb részt, talán egy előkertet művelünk csak meg és így egy kezdő kertész is fáradhatatlan lelkesedéssel nyugtázhatja az első sikereket.

4.Segítség kérése a szomszédoktól

Ők már biztosan gyakorlottabbak, ismerik a helyi talajminőséget, így kikerülhető a felesleges, nem odaillő növények megvásárlása. Lelkesedésünk sem hagy el, ha nem a klíma és talajszerkezet szerinti növényt ültettük el,pénztárcán apadásáról nem beszélve.

5.A növényeink megismerése

Kérhetjük vásárláskor az eladó segítségét, ültetési idő, méret, szín,virágzást illetően. Jó, ha úgy ültetünk, hogy egymás után virágozzanak, így mindig lesz gyönyörű, kinyílt virág kertünkben. A méreteket is kalkuláljuk be, hogy szépen a legkisebbtől a legnagyobb felé fokozatosan emelkedve legyenek.

6.Vásárláskor minőségi, életképes növényeket hozzunk el kertünkbe

Vizsgáljuk meg a növényt és, ha nem látjuk friss életképes állapotban akkor ne hozzuk el. Hazaérkezés után azonnal ültessük el és itassuk meg.

7.Végezetül a kerti szerszámok, melyek nélkül nem garantált a siker:

  • ásó
  • kapa
  • gereblye
  • ágvágó
  • metszőolló
  • locsolókanna
  • slag
  • fűnyíró
  • kesztyű
  • egyéb kéziszerszámok

 

Kerti kéziszerszámok
Kézi szerszámok

 

A téli időszak ideális lehet a kerttervezésre, és az ültetendő növények megismerésére, melyiket mikor kell elültetni, mikor virágzik. Készíthetünk vázlatot a pontos helyükről, méret, szín szerint. Válogathatunk az évelő virágok és az egy nyáriak között. Figyeljünk arra is, hogy mennyire szárazságtűrők esetleg félárnyékba ültetendők. Ha mindent megfelelően megtervezünk, a kertészkedés már minden Kezdő Kertész számára egy kellemes kikapcsolódássá válik.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .