Kerti munkák májusban, mire figyelj?

Kerti munkák májusban

Milyen munkákat szükséges elvégezni májusban?

 

Hiába dolgoztunk már most is sokat a kertben, májusban is rengeteg tennivaló akad az udvaron. Az év ötödik hónapjában járva már kezdhetjük megcsodálni az eddigi művünket, azonban nem szabad elhanyagolni a később kifejlődő növényeket sem. Már minden zöldül, virágzik, talán már fagyos éjszakák sem várnak ránk. Ideje átnézni a Gardena fűnyíró alkatrészeket, a kerti szerszámainkat és a szükséges eszközöket!

Ebben a cikkben segítünk, hogy milyen munkákat szükséges elvégezni májusban a kertben!

Kerti munkák májusban: Virágok és növények ültetése és gondozása

A fagyosszentek elmúlásával most már minden fagyérzékeny növény a szabad földbe kerülhet. Jöhet például a dália, illetve az egynyári körömvirág, napraforgó, de beszerezhetünk pár pillangóvirágot is. Ezek mind feldobják a növényekben pompázó udvarunkat.

Kerti munkák májusban: Gumós virágok
Gumós virágok fajtái

Érdemes elgondolkodni a gyep újravetéséről és pótlásáról egyaránt, amelyet magvetéssel tehetünk meg a régi fű közé szórva. Ezt követően jöhetnek a vízi és egyéb mocsári növények kiültetése a kerti tó egyik szegletébe. A víz már szépen lassan melegszik, így nem lesz gond az esetleges hidegebb éjszakák során sem.

Megvásárolhatjuk végre a földlabdás, esetleg konténeres fás szárú növényeket, illetve a tűleveleket egyaránt. Ezek szintén mehetnek a melegedő földbe, ahol már nem érheti őket semmi baj. Az évelők azonban a nyár elején is bátran ültethetők, bőven lesz idejük regenerálódni és megeredni.

A hagymás virágokat hagyjuk visszahúzódni, csak az elszáradt részeket távolítsuk el róla. Így biztosítjuk a növény következő évi bő virágzását. Ne feledkezzünk meg továbbá a szobanövényekről sem, ezek is nyugodtan mehetnek a szabadba egy kis frissítő napsütésre.

Kerti munkák májusban: Eszközök átvizsgálása

Ha még mindig nem tettük meg, akkor ideje megnézni a kerti szerszámainkat. Különösen igaz ez a Gardena fűnyíró alkatrészekre, amelyek esetében vizsgáljuk meg, hogy minden a helyén van-e. A téli időszakban biztosan sokszor tettük arrébb a tárolóban vagy a garázsban. Éppen ezért fontos, hogy alaposan megnézzük az alkatrészeket, nehogy sérüléshez vezessen. Érdemes továbbá ellenőrizni a többi szerszám, mint például az ásó, a kapa, illetve a többi elektromos eszköz kiegészítőit is. Szükség esetén cseréljük le azokat.

Kerti munkák májusban: Eszközök átvizsgálása

Kerti munkák májusban: Növényvédelem

Érdemes figyelmet szentelni továbbá a növényvédelemre is, amely esetében egyre több probléma merülhet fel. Jönnek a hagymalegyek, a répalegyek, a káposztalegyek, de még a moníliafertőzéssel is szembe kell néznünk. Előbbiek esetében világos fátyolfóliával tudunk védekezni, míg a fertőzés esetben távolítsuk el a fákról a száraz ágakat, így kisebb esélye lesz betegség kialakulásának.

Összegezve

Májusban még mindig rengeteg munka van a kertben. A már kiültetett növények mellé jöhetnek az évelők, az egynyári virágok, illetve a szobanövények is. Ne feledkezzünk meg a növényvédelemről és persze a kerti szerszámok ellenőrzéséről sem. Utóbbi esetében a Gardena fűnyíró alkatrészekre nagy hangsúlyt érdemes fektetni, hogy biztonságos legyen az udvari munkavégzés.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek