Kerti ötletek gyerekeknek

Kerti ötletek gyerekeknek

Kerti ötletek gyerekeknek

1+1 ötlet kicsiknek és nagyoknak

A kertes ház egyik legnagyobb előnye, hogy ki sem kell mozdulnunk otthonról, hogy a szabadba jussunk. A természetes fény, friss levegő, a szép és életünket segítő növények közelsége minden emberre jó hatással van.

Gyermekünk számára pedig egyenesen áldás: megtanulhatja értékelni és élvezni a környezetünk adta jó hatásokat és előnyöket. És a legjobb, hogy mindez kortól független: a kert csodálatos lehetőségeket tartogat mindnyájuknak, a kisgyermekektől a kamaszodó tinikig.

Hogyan használhatjuk ki a kertünkben rejlő lehetőségeket a gyermekeink örömére?

Kerti ötletek gyerekeknek
Kerti ötletek gyerekeknek

Kerti ötletek gyerekeknek már egészen kicsi kortól kezdve

Ha gyermekünk még egészen fiatal, akkor ha együtt élvezzük vele kertünk örömeit, elsősorban vele kell foglalkoznunk, rá kell odafigyelnünk. Érdemi kertművelő munkát ilyenkor nyilván nem fogunk tudni végezni. Ám ehelyett kiváló ötlet, hogy megalapozzuk gyermekünk természetszeretetét egy egész életre.

Ilyenkor kisgyerekünk még csodálkozó szemmel tekint a világra, és egyszerűen minden újdonság számára. Elsősorban még inkább az érzékszervei, ösztönei segítségét veszi igénybe környezete felfedezésére. Közelről nézi, megtapintja – vagy akár a szájába is veszi mindazt, ami a keze ügyébe kerül.

És itt jövünk a képbe mi, szülők, illetve a kertünk, és annak élő és élettelen lakói. Érdemes ilyenkor venni a fáradságot, és segíteni megmutatni gyerekeinknek a kert adta természetes környezet csodáit. Mutassuk meg neki, magyarázzuk el, hogyan éreznek ezek a nem emberi lények, mint a katicabogár vagy, akár egy fűszál kertünkben. Kiváló lehetőség ez az időszak gyermekünk életében, hogy egy életre megtanulja: ő és a természet elválaszthatatlan részei egymásnak.

Kerti ötletek gyerekeknek
Kerti ötletek gyerekeknek

Kerti ötletek nagyobb gyerekeknek: összekötni a kellemeset a hasznossal

Amikor a gyerekek értelme már kinyílik, itt a remek alkalom, hogy megmutassuk nekik a kerti munkálatokat. Megtaníthatjuk nekik, milyen ötletek is vannak arra a célra, hogy kertünk mindig egészséges, szép és rendezett látványt nyújtson.

Persze ezek a szavak, hogy „munkálat” meg „feladat” éppenséggel nem kifejezetten a legmegfelelőbb hívószavak például egy kiskamasz számára… Ha ezeket meghallják, akkor biztosan nem fognak lelkesen érdeklődni.

Ám ezeket a „feladatokat” úgy is lehet tálalni, hogy ne feladatnak tűnjenek, hanem valami rendkívül izgalmas ötletnek. És ebben rejlik a siker kulcsa. Ha mi magunk is látható élvezettel vetjük bele magunkat a kerti munkálatokba, akkor biztosan nyert ügyünk lesz gyerekeinkkel is.

Nem kell tehát mást tenni, mint hogy a kertet úgy mutassuk be, mint például egy gyerekeknek való játékkonyhát. Jól tudjuk: a kicsik órákat el tudnak tölteni azzal, hogy láthatatlan süteményeket sütnek, és zsúrra hívják a babáikat.

Nincs ez másként a kerttel, a vele való munkálatokkal sem. Ha vidáman, jókedvűen dolgozunk gyerekünkkel, az ásás végül a legpompásabb szórakozás lesz – nekik és nekünk is.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek