Kerti tavi növények ültetése

Kerti tavi növények ültetése

Kerti tavi növények ültetése

3 jótanács, amit érdemes figyelembe venni

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kertes házban élünk, akkor egy kerti tó kertünk legszebb dísze lehet. Márpedig egy kerti tó nem is igazán kerti tó, ha nincsenek benne és körülötte kerti tavi növények. Na de milyen kerti tavi növényeket ültessünk, és mikor, hogyan?

Kerti tavi növények ültetése
Kerti tavi növények ültetése

Kerti tavi növények ültetése: milyen kerti tavi növények vannak?

A kerti tavi növények, vagy más néven vízi növények, többféle csoportba oszthatóak. Hogy melyiket, illetve melyikből mennyit, hogyan ültessünk kerti tavunk környékére, az határozza meg, hogy milyen is a mi kerti tavunk. Elsősorban azzal érdemes tisztában lennünk, hogy milyen mély a kerti tó, ahova a növényeket ültetni szeretnénk.

A kerti tavi növények 3 fő csoportja:

 • lebegő leveses növények,
 • úszóhínárok,
 • valódi hínárok.
Kerti tavi növények ültetése
Kerti növények ültetése a tóban.

Kerti tavi növények ültetése: melyiket hova lehet ültetni?

 1. Lebegő leveses növények

Ezek a kerti tavi növények nyugodtan telepíthetőek sekély és mély vizű kerti tavakba is. Rájuk az jellemző, hogy mélyen a tó fenekén eresztik ki gyökereiket. Virágaik, leveleik pedig hosszú szárak segítségével bukkannak elő és lebegnek a tó felszínén. Jellegzetes lebegő leveses kerti tavi növények lehetnek például:

 • sárga vízitök,
 • tündérrózsa,
 • nagy vízi boglárka.
 1. Úszóhínárok

Ezek a kerti tavi növények leginkább mély vizű kerti tavakban telepednek meg szívesen. Ennek oka, hogy az ilyen növények nem eresztenek gyökeret a talajba, hanem csak úszkálnak a víz felszínén. Az úszóhínárok közé tartoznak ezek a kerti növények:

 • vízi jácint,
 • kagylótutaj,
 • békatutaj.
 1. Valódi hínárok

Ezek a kerti tavi növények egyfajta átmenetet képeznek az első két csoport között. Ezek ugyanis legnagyobbrészt a víz alatt találhatóak. A víz alján gyökeret eresztenek, ám a víz felszínén előbukkannak a virágaik is. A valódi hínárok egyik ismert és népszerű tagja a mocsári békaliliom.

Kerti tavi növények ültetése
Tavi növények ültetése

Kerti tavi növények ültetése: mikor ültessünk, és mire érdemes figyelni?

A kerti tavi növények abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy bármikor ki lehet ültetni őket, amennyiben cserepes növények. Egy a fontos csak, hogy a kerti tó már ne legyen fagyott.

Néhány jótanács a kerti növények ültetéséhez, melyeket érdemes szem előtt tartani:

 • A nagyobb ültetési munkálatokkal érdemes addig várni, míg a kerti tó hőmérséklete már nem túl hideg.
 • Tartozzon bármelyik fajtába is, a kerti tavi növények ültetése során arra kell ügyelni, hogy olyan fajtákat válasszuk, amelyek téltűrők.
 • A kerti tavi növények ültetésének megkezdésére az ideális időszak az április-május. Ekkorra a kerti tó hőmérséklete közelít a talajéhoz, és a növények is elég fejlettek hozzá, még a trópusi fajták is.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek