Lombszívóval komposzt készítése.

Lombszívóval komposzt

Így gyárthatsz lombszívó segítségével komposztot!

 

Ősszel a lehulló falevelek mindig kettős érzelmeket váltanak ki az emberekből. Ha kertes házban élsz, akkor te tudod a legjobban, hogy a gyönyörű színek megjelenése a fákon egyben azt is jelenti, hogy hamarosan itt az ideje a lehullott levelek feltakarításának.

Szeptembertől november végéig gyakorlatilag minden napra jut egy kis feladat a kertben a lombhullató fáknak köszönhetően. Az összegyűjtéssel azonban még nincs megoldva a dolog, hiszen valahogy el is kellene tüntetni a kertből az egyre halmozódó levélkupacot.

A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád! Mit szólnál ahhoz, ha lenne egy eszköz, melynek segítségével könnyedén összegyűjthetnéd az avart a birtokodon, ráadásul mindemellett még hasznosan és környezetbarát módon fel is használhatnád a faleveleket? Mutatjuk, miről is van szó pontosan.

Lombszívóval komposzt készítése
Lombszívóval komposzt készítése

Lombszívó segítségével nem fáradtság a falevelek összegyűjtése!

Ha már eleged van a gereblyézésből, a hajolgatásból és úgy érzed, nem bírod elviselni még egyszer, ha a hosszú és fáradtságos munka után még mindig maradnak kósza levelek a pázsiton, akkor a lombszívó lesz az új legjobb barátod a kertben.

Az univerzális lombszívók ugyanis olyanok, akár egy – egy kültéri porszívó, melyek egyszerűen felszippantják a leveleket a földről. Mivel a szerkezet össze is gyűjti ezeket, biztos lehetsz abban, hogy ami egyszer bekerült a rendszerbe, az ott is marad egészen a tartály ürítéséig. Ne aggódj, a használata roppant egyszerű, az akkumulátorral működő, különböző méretben megvásárolható szerkezetek ugyanis igazán könnyűek, fogásuk pedig kényelmes.

Lehulló falevelek gyűjtése, Lombszívóval komposzt készítése
Lehulló falevelek gyűjtése, lombszívóval komposzt készítése

 

Lombszívóval komposzt készítése: Nem kell a kukában landolni a faleveleknek!

Sokszor okoz gondot az is, hogy mit kezdjünk a falevelekkel, ha más sikerült összegyűjteni őket? Landolhatnak a szelektív kukában, amibe jó eséllyel nem fog minden beleférni, ráadásul igazán macerás is ennek a kivitelezése, hacsak nincs kéznél egy varázspálca. A megoldás a komposztálás! Így ugyanis egy csapásra megszabadulhatsz a kerti zöldhulladéktól, ágaktól, fűnyesedéktől, lehullott levelektől, sőt, még a háztartási szemét bizonyos részei is komposztálhatóak.

Lombszívóval komposzt
Lombszívóval komposzt készítése

 

Először is szükséged lesz egy tárolóra, amelybe összegyűjtheted mindezt. Ezt megvásárolhatod boltban, de ha van egy kis kézügyességed, bátran elkészítheted egyedül is néhány deszka és drótháló segítségével. Ebbe a komposztáló ládába kerülhetnek a lombszívó segítségével összegyűjtött falevelek, a sövénymetszésből visszamaradt nyesedék, a lenyírt fű maradéka, de akár a kávézacc vagy a teafű is. Ezek az anyagok ugyanis idővel mind értékes, a kertben használható tápanyaggá bomlanak le.

Komposztáló
Lombszívóval komposzt készítése

Lombszívóval komposzt készítése: Így lesz a lehullott falevelekből tápanyag a növényeid számára!

Ha kész a komposzt anyag, már csak egyetlen feladatod maradt. Használd fel a kertedben! Különösen új növények ültetésénél van nagy jelentősége a komposztnak, ugyanis megfelelő minőségű virágfölddel keverve tökéletes talajt teremtenek a birtokod új lakója számára legyen szó virágokról, cserjékről, fákról vagy akár zöldségekről. A komposzt ugyanis tovább segíti a talaj vízmegkötő – és tároló képességét, ezzel biztosítva azt, hogy a növények egészségesebbek legyenek és jobban ellenálljanak a betegségeknek.

Tehát ha ültetésnél beveted a virágföld – komposztanyag kombinációt, hosszú időszakra biztosíthatod növényeid számára a megfelelő minőségű földet és az ideális mennyiségű tápanyagot. Ha eddig nem komposztáltál, itt az ideális alkalom a kezdéshez, hiszen a lombszívó segítségével összegyűjtött falevelek remek alapul szolgálnak ehhez.

Ráadásul tavasszal, amikor a téli pihenés után indul a szezon, már fel is használhatod az így készült anyagot. Ezzel pedig egy igazán különleges körforgást teremthetsz a kertedben, amiért nagyon hálásak lesznek a növények.

Ha meg egyszer el kell adnod a házadat, a szépen gondozott kerteddel sokkal jobb árat kaphatsz majd érte.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek