Macskagyökér (Valeriana) gyógynövény

Macskagyökér (Valeriana)

Macskagyökér (Valeriana), a kellemetlen szagú, de annál hasznosabb gyógynövény

+a nap videója

Nagyon sok növény egyszerre két funkciót tud ellátni. Egyrészt kertünk dísze lehet, elkápráztathat minket szépségével és/vagy illatával. Másrészt lehet ehető: saláta- vagy fűszernövényként ételünket is gazdagíthatja. Ha pedig nem az ízével, akkor akár jótékony hatásaival segíthet egészségünk megőrzésében. De sok növény van, ami mindkettő, gyógynövény és fűszernövény is lehet egyszerre. Ilyen többek között a macskagyökér.

A macskagyökér azonban kicsit más. Ez a növény egyszerre három hasznos tulajdonsággal rendelkezik: szép, gyógyító és még a macskák is megőrülnek tőle. De ha jót akarunk, egyvalamit ne tegyünk a macskagyökérrel: inkább ne szagoljuk meg…

Macskagyökér (Valeriana)

Mit érdemes tudni a macskagyökér gyógynövényről?

A macskagyökér nemzetség a mácsonyvirágúak rendjébe és a loncfélék családjába tartozik. Bár rengeteg, csaknem 250 faja ismert, hazánkban ebből 4 faj található meg. Ezek közül a legismertebb az orvosi macskagyökér, és ez az, amit gyógyászati célokra használnak.

A növény egy lágyszárú, évelő gyógynövény, ami nagyon magasra, akár másfél méterre is képes megnőni. Levelei lándzsásak, virága lehet fehér vagy piros színű.

Macskagyökér (Valeriana)

Az orvosi macskagyökér gyógynövény előfordulása, igényei, termesztése

Természetes előfordulási helyei elsősorban árnyékos erdők vagy kissé nyirkosabb rétek. Május-júniusban virágzik, de csak a második évtől.

A macskagyökér viszonylag alkalmazkodó növény, bár elsősorban a nyirkos, nedves talajban érzi jól magát. Szereti a napfényt, de még a félárnyékban sem pusztul el. Főleg fiatalabb korban igényli a sok vizet, később már kevesebb öntözéssel is elvan.

Kezdő kertészeknek azt ajánljuk, ha macskagyökeret szeretnének termeszteni, hogy az első töveket inkább vegyék meg kertészetből. A macskagyökeret ugyanis magról viszonylag nehéz szaporítani. Ha viszont az anyanövény magjai kiszóródnak, azok már nagyobb eséllyel fognak kifejlődni.

Macskagyökér (Valeriana)

Az orvosi macskagyökér gyógynövény felhasználása

A macskagyökérnek – amint azt a neve is mutatja –, elsősorban a gyökerét tudják felhasználni, kiszárított formában. A gyökereit általában az első fagyok előtt szokták betakarítani, ősz végén. Fontos, hogy úgy tegyük el a macskagyökér levelét, hogy rendesen kiszáradjon, különben bepenészedhet.

Az orvosi macskagyökeret a gyógyászatban nyugtatószerként használják, álmatlanság ellen. Emellett szív- és idegnyugtató, és gyomorgörcs, fejfájás enyhítésére is alkalmas. Nagy előnye, hogy nem lehet rászokni, ám nagy mennyiségben inkább ne fogyasszuk.

A szárított alakja több ismert gyógyszer hatóanyaga, de ezen kívül tea formájában is fogyasztható, mely enyhén vízhajtó hatású. Sőt, bort is lehet belőle készíteni, de a száraz, porrá zúzott gyökerével ízesíthetünk egyes tejtermékeket. Így például tehetjük joghurtba, kefirbe is.

Az orvosi macskagyökér gyógynövény és a macskák

Nem véletlen a magyar elnevezés. A macskafű nemcsak jó hatással van rájuk, de az orvosi macskagyökér csípős szaga izgatja, különleges állapotba hozza a cicákat. Hatására ilyen aranyosan játszanak a cicák.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek