Máriatövis (Silybum marianum) gyógynövény

Máriatövis (Silybum marianum)

Máriatövis (Silybum marianum), a méregtelenítő gyógynövény

+1 érdekesség

A bogáncs szóról valószínűleg sokakban egy haszontalan, kórószerű gyomnövény képe merül fel. És valóban, a máriatövis, más néven tarka bogáncs megtévesztően álcázza magát: kellemetlen kinézettel, szúrós tövisekkel.

Ám ez esetben a látszat rendkívül megtévesztő. A máriatövis ugyanis az egyik leghatásosabb gyógynövény, melyet már az ókorban is előszeretettel használnak.

Vajon mi lehet a titka ennek a gyógynövénynek, melynek kérges külseje valójában a legjobb természetes májvédőszert takarja?

A máriatövis gyógynövény rendszertani besorolása, származása

A gyógynövény a fészkesvirágzatúak rendjébe és azon belül az őszirózsák családjába tartozó kétéves növény. A növény a mediterrán térségben őshonos, Délkelet-Ázsiából származik, de mára már egész Európában elterjedt, és hazánkban is igen népszerű. Gyakran találkozhatunk vele kiránduláskor az utak szélén.

A gyógynövény egyéb, népi megnevezései: szamárkóró, őszbogáncs vagy boldogasszony tövise. Ez utóbbi megnevezés egy legendából származik – cikkünkben ezt is elmeséljük.

Máriatövis (Silybum marianum)
Máriatövis (Silybum marianum) népi megnevezései: szamárkóró, őszbogáncs vagy boldogasszony tövise.

A máriatövis gyógynövény jellemzése, igényei, termesztése

A növény akár másfél méter magasra is megnövő, telepekben élő lágy szárú gyógynövény, levelei márványozott hatást keltenek. Fészkes virágzata bíbor vagy fehér színű, tojásdad bóbitás terméssel. Külső fészekpikkelyein kemény, szúrós tövisek találhatóak.

A máriatövist érdemes akár otthonunkban is termesztenünk. Szárazságtűrő, de ebből következően melegigényes, napfénykedvelő is.

A növény a száraz, homokos talajt kedveli, de nem válogatós, és nem igényel különösebb törődést. Elég, ha néha megöntözzük és adunk neki egy kis tápoldatot. Szaporítani magvetéssel lehet, ő maga is hajlamos magjait elszórni, így igen könnyen el tud terjedni.

A Silybum marianum gyógynövény felhasználása

A gyógynövénynek minden része ehető, de fő hatóanyagai a magvaiban bújnak meg. Az ókorban zöldségként fogyasztották, olajjal és sóval, manapság leginkább tea formájában. Száraz, kemény szárát tüzelésre is használták.

A máriatövis magjait ősszel érdemes leszedni: a szárítsuk ki a levágott termésfejeket, és rázzuk ki belőle a magokat.

A gyógyszeriparban elsősorban májvédő, méregtelenítő hatásait használják ki, illetve a gyilkosgalóca-mérgezés túlélési esélyeinek növelésére alkalmazzák.

Máriatövis (Silybum marianum)
Máriatövis (Silybum marianum)

A máriatövis gyógynövény gyógyhatásai

A  gyógynövénynek rendkívül sok gyógyhatása ismert, és igen kevés a mellékhatása. Legfontosabb előnye a máj sejtjeinek regenerálása, ami a benne található szilimarinnak köszönhető. Egyéb gyógyhatásai:

  • méregtelenítő,
  • vérnyomásemelő,
  • epehajtó, görcsoldó,
  • emésztést segítő,
  • vízhajtó,
  • allergiacsökkentő.

A máriatövis gyógynövénynek régen a gyökereit is használták, tejszaporításra illetve hánytatásra is.

Tudtad-e?

A gyógynövényt a többi mellett Mária tövises tejének is nevezik népiesen. Ennek oka egy néhány faluban mindmáig élő történet. Eszerint a máriatövis azért csoda-gyógynövény, mert egy csodából keletkezett. Mikor Szűz Mária a csecsemő Jézussal menekült, útközben gyorsan megszoptatta a gyermeket. Közben egy csepp tej a földre hullott, és az hozta életre a máriatövis gyógynövényt.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek