Mikor kell elültetni a paradicsommagokat?

Paradicsom ültetés

Mikor időszerű elültetni a paradicsommagokat?

Itt a tavasz, ami egyúttal azt is jelenti, hogy elérkezett a kertészek egyik legaktívabb időszaka. Rengetegféle virágot, zöldséget, gyümölcsöt ültetnek a tavasz folyamán, így például a paradicsomot is. Sokan egyébként a paradicsomot palántaformában szokták megvenni, majd kiültetni a kertbe.

Ám valójában a paradicsommag vetése (így mondják a szakértők a paradicsommag ültetését) legalább ennyire egyszerű. Ráadásul sokkal több lehetőség is rejlik benne: megtapasztalhatjuk a házikertészkedés örömeit, és sokkal többféle paradicsommag-fajtából is válogathatunk.

Ebben az esetben rögtön adódik a kérdés: mikor kell elültetni a paradicsommagokat? Nyilván ezt is valamikor a tavasz folyamán. De vajon ezen belül pontosan mikor kell elültetni a paradicsommagokat? Vagy, ahogyan a szakemberek fogalmaznák meg ezt a kérdést: mikor kell elvetni a paradicsommagokat?

Mikor kell elültetni a paradicsommagokat?
Mikor lehet elültetni a paradicsommagokat, mikor tegyük ki a palántát?

Az, hogy mikor kell elültetni a paradicsommagokat, attól függ, hova akarjuk ültetni

Ha szeretnénk a saját házikertünkben szép és finom paradicsomokat, akkor azt kétféle módon tehetjük meg magról ültetve:

  • paradicsommag ültetése/vetése szabadföldbe;
  • paradicsommag ültetése/vetése magaságyásba.

Miért fontos ez abból a szempontból, hogy mikor kell elültetni a paradicsommagokat? Azért, mert attól függően, hogy a paradicsommagokat egyből a szabadföldbe ültetjük, vagy házilag csíráztatjuk ki, máskor kell nekilátni a munkának.

Paradicsom ültetés
Paradicsom palántázás.

Mikor kell elültetni a paradicsommagokat, ha szabadföldbe vetjük?

Az, hogy mikor kell elültetni a paradicsommagokat a szabadföldbe, a talaj hőmérsékletétől függ. Akkor kezdjük elültetni a paradicsommagokat, ha délben már legalább két-három napon át egymás után 12-14C-os a talaj, 4-5 centiméteres mélységben.

Mikor kell elültetni a paradicsommagokat, ha gyors melegedésű, homokos a talaj, ahova ültetni szeretnénk? Ebben az esetben már április közepe táján kiültethetjük a paradicsom-vetőmagokat.

Mikor kell elültetni a paradicsommagokat, ha kötött a talajunk? Ekkor már inkább április utolsó hetére, vagy inkább május elejére érdemes időzíteni a paradicsommag vetését.

Érdemes tudni:

Ha a paradicsommagokat magunk csíráztatjuk ki otthon, akkor legkorábban február végén, ablakpárkányon március közepe környékén érdemes nekilátni a csíráztatásnak.

Mikor kell elültetni a paradicsommagokat?

Mikor ültessük el a paradicsommagokat, ha magaságyásba vetjük?

A paradicsommagok magaságyásba történő ültetése/vetése számos előnnyel jár. Egyrészt jó a kertésznek, mert kevésbé fáradságos a munka: nem kell hajolgatni magvetés közben sem. De a paradicsomnak is jó, mert a sokkal megfelelőbb körülményeket teremthetünk neki. Az ültetőközeg helyes megválasztásával egyenletes vízellátást és kellő mennyiségű tápanyagellátást biztosíthatunk neki, melynek eredménye: egészséges és finom paradicsom.

Mikor lehet elültetni a paradicsommagokat a magaságyásba? Ez esetben a május lesz a legalkalmasabb időpont a paradicsom-vetőmagok kiültetésére.

Tipp:

Ha magaságyásba ültetjük a paradicsommagokat, akkor válasszunk olyan paradicsomfajtát, ami nem folytonnövő fajta. Ez ugyanis azt eredményezné, hogy olyan magasra nőne, hogy nehezen tudnánk elérni egy idő után. Ehelyett válasszunk inkább valamilyen bokorparadicsom-fajtát a paradicsom-vetőmagok széles választékából.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek