Mikor virágzik a bodza?

Mikor virágzik a bodza?

Mikor virágzik a bodza?

Május havát nemcsak amiatt kedveljük, mert akkor már finom melegen süt a nap, és egyre hosszabb ideig van világos. Azért is sokak kedvenc hónapja, mert a természet ekkortájt már vadul virágzik. Dús lombok, színes növények és a levegőben terjengő, bódítóan buja illatok kábítanak bennünket, és előcsalogatnak otthonainkból, ki a szabadba.

A bodza az egyik olyan növény, amely ilyentájt, májusban borul virágba, és külsejével, illatával csak erősíti bennünk az életöröm érzését. És mint annyi más virágról, a bodzáról is elmondhatjuk, hogy nemcsak orrot és szemet gyönyörködtető, de széleskörűen fel lehet használni.

Mikor virágzik a bodza?

Mikor virágzik a bodza – és mi mindenre jó?

Májusban tehát érdemes nyitott szemmel járni, hátha rálelünk. Bár nehéz lenne nem észrevenni a bodza jellegzetes kis virágait, melyek lapos tányér alakban kandikálnak kifelé, szinte várva, hogy leszedjék.

Ám nemcsak a virágairól érdemes megemlékeznünk, hiszen a bodza szinte minden része hasznos lehet számunkra. Tulajdonképpen azt lehet elmondani, hogy az ágain kívül mindegyik részét fel lehet használni valamilyen célra. Így a virágán túl a fekete bogyója, szára, gyökere és levelei is tartalmaznak fontos anyagokat.

Elsősorban gyógyhatása miatt olyan közkedvelt.

Virága segít a

  • méregtelenítésben,
  • vérzéscsillapításban,
  • megfázás, láz, influenza kezelésében.

Fekete bogyója mint gazdag vitaminforrás alkalmas:

  • felső légúti betegségek, megfázás, köhögés enyhítésére,
  • a herpesz vírus legyőzésére,
  • de számos influenzavírussal szemben is sikeresen felveszi a harcot.

Levele kiváló lehet:

  • reumás fájdalmak csökkentésére,
  • izzasztásra, lázcsillapításra,
  • valamint kiváló vizelethajtó készítmény.

Kérgét pedig a népi hagyományok szerint a természetgyógyászok férgek kiűzésére használták.

Mikor virágzik a bodza?

Mikor virágzik a bodza – és hogyan lehet felhasználni?

Ezek után talán nem véletlen, hogy rengeteg gyógytea tartalmaz valamilyen formában bodzakivonatot.

A bogyók egyébként augusztus-szeptember környékén érnek be. Magas a C-vitamintartalmuk, de cukrok, értékes szerves savak és színezőanyagok is találhatóak bennük, ezért ugyancsak sokoldalúan felhasználhatóak. Többek között például pikáns, ízletes dzsemet lehet készíteni belőle. De akár szörpöt, ételszínezőt és bort is szoktak előállítani ezekből a kis bogyókból.

A bogyójánál azonban virágzata jóval ismertebb és népszerűbb a konyhai finomságok kedvelői között. Hiszen ki ne ismerné az egyedi ízvilágú, nyári délutánokon kellemesen hűsítő, citromos aromájú bodzaszörpöt? Ez a finomság éppen ezekből a kis fehér virágokból készül.

A másik ismert felhasználása a bodza virágának a palacsinta ízesítése. Ez az ínycsiklandó nyalánkság úgy készül, hogy a tenyérnyi virágzatot belemártják a híg palacsintatésztába, majd kisütik. Ha eddig nem tetted, mindenképp kóstold meg, érdemes!

Mikor virágzik a bodza?

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek