Milyen diófajták vannak?

Milyen diófajták vannak?

Milyen diófajták vannak?

Az 5 legismertebb hazai diófajta

Tudtad-e vajon, hogy a nagyvilágban legalább 400 diófajta létezik?

Sokunk egyik kedvenc csemegéje a dió, mellyel számos formában találkozhatunk a konyhaművészetben. Diós metélt, diós sütemény, diófagyi. És persze (egyáltalán nem utolsósorban) maga a friss, fáról leszedett, meghántolt dió, ami frissen ropog a szánkban. A dió adta örömök élvezése közepette vajon hányunknak jutott-e már eszébe a kérdés: vajon milyen diófajták vannak? És hányfajta dió létezik a világon?

Milyen diófajták vannak?
Milyen diófajták vannak? A nagyvilágban legalább 400 diófajta létezik.

Egészen meglepő módon a válaszok sokkal összetettebbek, mint ezek az egyszerű kérdések.

Milyen diófajták vannak? – Mit jelent az, hogy diófajta?

Több meghatározást is találhatunk arra, hogy mi számít diófajtának. A legszigorúbb szemlélet szerint az, amit az egyes országokban működő mezőgazdasági minősítő hatóságai (mert ilyen is van!) elismernek.

Ha kevésbé mereven akarjuk besorolni a diófajtákat, akkor úgy szoktak fogalmazni, hogy diófajtának számítanak azok, amelyeket a szakemberek annak tartanak.

A valódi, hivatalos meghatározás egyébként azt takarja, hogy ha valaki hivatalos diófajtaként szeretné elismertetni diónemesítését, különböző szigorú vizsgálatoknak kell megfelelnie. Ám napjainkra már enyhültek a szabályok. A szemlélet kicsit megváltozott, ugyanis az új minősítésre nevezett diófajtáknak nem azt kell bizonyítani, hogy jobbak az eddigi fajtáknál. Ehelyett pusztán csak annyit, hogy mások, mint a már létező diófajták.

Milyen diófajták vannak?
A dió.

Milyen diófajták vannak? – Hány diófajta van tulajdonképpen?

Valószínűleg arra a kérdésre, hogy pontosan mennyi diófajta létezik a világon, senki sem tudna pontos választ adni. Egyrészt a fentebb említettek miatt folyamatosan kísérleteznek a diófák nemesítésével. Másrészt pedig gyakorlatilag nemigen létezik konszenzus abban, hogy akkor tulajdonképpen mi is számít hivatalosan „diófajtá”-nak.

Az viszont biztos, hogy legalább 400 különböző diófajta létezik – köztük pedig számos magyar nemesítésűvel is találkozhatunk.

Milyen diófajták vannak?

Milyen diófajták vannak? – A legnépszerűbb magyar fajták

A magyar honosítású diófajták ugyanis jók – és hivatalosan elismertek.

Magyarországon a növényfajták szervezeti vizsgálata jelentős múltra tekinthet vissza: mintegy 150 éve működik, és alapos, precíz ellenőrzéseket biztosítanak. Ennek köszönhetően a ma hivatalosan elismert, itt honosított diófajták biztosan garanciát adnak a jó minőségre.

2001-ben történt egy hivatalos felmérés a diófák állományáról. Ennek során az derült ki, hogy a legelterjedtebb hazai diófajta a Milotai 10. Most lássuk a hazánkban legismertebb diófajtákat.

  • Milotai 10: az egyik legjobbnak bizonyult diófajta, Szentiványi Péter nemesítése által a tiszaháti Milotán. Ez nemcsak hazánkban, de Németországban is ismert és elismert diófajta.
  • Milotai bőtermő: ugyancsak Szentiványi Péter munkája, későbbi nemesítés. Csaknem ugyanannyira magas minőségű, mint a Milotai 10.
  • Eszterházi 2: francia magoncokból nemesítették Fertődön.
  • Alsószentiváni 117: ez is Szentiványi Péter nevéhez fűződik, fagytűrő képességéről ismert.
  • Tiszacsécsi 83: természetesen ez is Szentiványit dicséri, Magyarországon a legnagyobb terméshozamú fajta.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek