Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.)

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.)

Orvosi angyalgyökér gyógynövény

Angyali segítség, különösen hölgyek számára

A magashegységi, havasi tájak egyik, talán kevésbé feltűnő megjelenésű, ám annál hasznosabb gyógynövénye a szépen csengő nevű orvosi angyalfű. Bár hazánkban nem őshonos, érdemes házikertünkben termeszteni, mert nemcsak egészséges, de finom is, és még dísznövénynek sem utolsó. Ismerkedjünk most meg egy kicsit az orvosi angyalgyökérrel és gyógyhatásaival!


 

Az orvosi angyalgyökér gyógynövény rendszertani besorolása, származása

Az angyalgyökér megnevezés egy növénynemzetséget takar, ami az ernyősvirágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozik, és mintegy 50 növényfajt tartalmaz. Ezek legismertebb és legnépszerűbb képviselője az orvosi angyalgyökér, ami főként Európában, Észak-Európában, a magasabb hegységekben őshonos. Már a középkorban is felismerték gyógyító hatásait, és kolostori kertekben termesztették az orvosi angyalfüvet.

Hazánkban az orvosi angyalfüvet ismerik még angyalfű, angyalgyökér, angyelika, angelikafű neveken is.

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.)
Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.)
Az orvosi angyalgyökér gyógynövény megjelenése, igényei, termesztése

Az orvosi angyalgyökér kétéves vagy évelő növény, ami magasra, akár kétméteresre is megnőhet. Szára erőteljes, és a második évben kezd el fölfele terjeszkedni, gyökere a répához hasonlít. Míg a szára alul lilás árnyalatú, fölfelé haladva világoszöldbe megy át, levelei oválisak, 5-10 cm hosszúak. Illatos virágai gömb alakúak, ernyősek, zöldes színűek.

Az orvosi angyalgyökér gyógynövény nem véletlenül havasokban található meg, mivel félárnyékban, nedves tápdús talajban érzi igazán jól magát. Emellett viszont a meleget is kedveli, így lehetőleg mindezek figyelembe vételével válasszuk ki a számára alkalmas élőhelyet az ültetés során.

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.)
Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.)
Az orvosi angyalgyökér gyógynövény felhasználása

Az orvosi angyalgyökérnek szinte minden része alkalmas valamire. Használják gyógyászati célokra a gyökerét, levelét és termését egyaránt, ezeket az első évben ősszel, a másodiktól tavasszal gyűjtik. Gyökerét ősszel, fagymentes időben szedik ki, majd kiszárítják, feldarabolják, felhasítják, és jól szellőző helyen zárt edényben tárolják, a kártevők ellen.

Levele és gyökere fűszerként is kiváló mártásokba, főzelékekbe. Az orvosi angyalgyökér szárát néhol kandírozott tápszer formájában is fogyasztják, emellett likőrök, gyomorkeserűk alapanyaga is. Sőt, kellemes illata miatt illatszerek is készülnek belőle.

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.)
Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.)
Az orvosi angyalgyökér gyógynövény gyógyhatásai

Az orvosi angyalgyökér gyógynövény illóolaját és egyéb hatóanyagait elsősorban gyomorpanaszok ellen használják. Étvágygerjesztő, emésztésjavító és bélrendszeri problémák enyhítésére kiváló, illetve női panaszok kezelésére is használják. További jótékony hatásai:

  • epebántalmak enyhítése;
  • vértisztító, vizelethajtó hatás;
  • reumás panaszok kezelésére;
  • légzőszervi megbetegedésekre, köhögéscsillapításra.

Az orvosi angyalgyökér tartalmaz továbbá más hasznos anyagokat is, úgymint: E-, A- és B12-vitamint. Már csak ezért is érdemes házikertünkben termesztenünk. Nagy mennyiségben viszont fényérzékenységet okozhat, ezért rendszeres szedése esetén kerüljük a napfényt, szoláriumot.

Fontos tudni:

Az orvosi angyalgyökér friss gyökere mérgező, illetve könnyen össze lehet téveszteni más, ugyancsak az ernyősvirágúak rendjébe tartozó, mérges növényekkel. Ezért érdemes a saját kertünkben termesztett orvosi angyalgyökeret fogyasztani, vagy szakértőtől beszerezni.
Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek