Orvosi zsálya (Salvia officinalis), ha jól szeretnél lenni

Orvosi zsályalevél (Salvia officinalis)

Orvosi zsálya (Salvia officinalis), ha jól szeretnél lenni

Van egy helyes kis félcserje, ami bár illatos, mégis lehet, hogy elsőre nem mindenkinek akad meg a szeme rajta. Pedig ez a szerény megjelenésű virág felér egy teljes körű orvosi gyógyellátással, olyan sokféle bajra jelent orvosságot. Ismerkedjünk most meg egy kicsit közelebbről mi is az orvosi zsálya!

Az orvosi zsálya eredete, származása

Az orvosi zsálya az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő cserje, és szokták még kerti vagy patika zsályaként is emlegetni.

Az orvosi zsályát már az ókorban is használták, és olyannyira tiszteletben tartották, hogy a „halhatatlanság fűvé”-nek nevezték. A latin megnevezése (Salvia) egyébként a salvere szóból származik, ami annyit jelent: „megőrizni”, „jól lenni”. Korábban pedig a „megmentő” zsálya megtisztelő jelzővel emlegették.

Az orvosi zsályalevél a Földközi-tenger vidékéről terjedt el. Dél-Európában nagy számban található, ellenben Magyarországon nem őshonos, itthon gyógynövényként és kertekben szokták termeszteni. Rengeteg különböző fajtája létezik, mindegyik jellegzetes illatú és egyedi levélformájú.

Orvosi zsályalevél (Salvia officinalis)
Orvosi zsályalevél (Salvia officinalis)

Az orvosi zsálya jellemzői, gondozása

Az orvosi zsálya évelő bokros cserje, nem nő túl magasra, legfeljebb félméteres lehet. Levele ezüstös, hegyes, hosszúkás, tojásdad alakú, recézett szélű. Ajakos virágai vannak, melyek sötétkék színűek.

Az orvosi zsálya szereti a meleget, szárazságtűrő, a hideg fagyok viszont nem tesznek jót neki. Ha kertünkben is szeretnénk termeszteni, ügyeljünk rá, hogy napfényes helyre ültessük. A föld, amibe kerül, tartalmazzon meszet és legyen tápanyagban gazdag, valamint jó vízáteresztő képességű. Ha télen túl hideg van, inkább fedjük be, nehogy elfagyjon.

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)
zsályabokor (Salvia officinalis)

Az orvosi zsályalevél gyógyhatásai

Már az ókori Rómában és Görögországban is alkalmazták különféle bajokra, megbetegedésekre, így például az epilepszia vagy kígyómarás ellen. De a menstruációt serkentő és vizelethajtó hatásait is kihasználták. Dioszkoridész ezeken felül még sebek kezeléséhez is orvosi zsályalevelet használt.

Az orvosi zsálya gyógynövényt a gyógyítók a későbbi időkben borban oldották, és torokfájás ellen, szájápoláshoz is ajánlották.

Mára már tudományos vizsgálatok támasztják alá az orvosi zsályalevél különböző jótékony hatásait, így például a baktériumölő, fertőtlenítő és gyulladásgátló hatását. De ma is alkalmazzák toroköblítésre, a fogíny, száj és torok különféle gyulladásainak enyhítésére.

Az orvosi zsályalevél többek között tartalmaz illóolajat, viaszt, gyantát, többféle savat és ösztrogénhatású anyagot is. Leveléből forrázatot szoktak készíteni, és tea formájában fogyasztják. Gyógyító hatását általában 2-3 óra elteltével fejti ki.

Orvosi zsályalevél (Salvia officinalis)
Orvosi zsályalevél (Salvia officinalis) leveleiből teát készítenek.

Az orvosi zsálya gyógyhatásai az emésztőrendszerre

Az orvosi zsályalevél keserű ízű, és kiváló étvágygerjesztő hatású. Megkönnyíti az emésztést, erősíti és nyugtatja a gyomrot, valamint a zsíros ételek feldolgozását is elősegíti, de a bélhurutot is gyógyítja.

Nem utolsó sorban pedig fűszerként is kiváló: kesernyés íze jól kiegészíti az egyéb fűszereket. Elsősorban szárnyasok, kacsa, liba és májat tartalmazó ételek, pástétomok ízesítésére szolgál.

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)
Orvosi zsályát (Salvia officinalis) fűszerként is használják.

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Fűszer és gyógynövények