Rukkola növény: saláta, dísz-, gyógy- vagy fűszernövény?

Rukkola növény

Rukkola növény: na de saláta, dísz-, gyógy- vagy fűszernövény?

A magyar nevét kevesebben ismerik: Borsmustár

Ha valaki kóstolta már a rukkolát, az bizonyára valamilyen saláta formájában találkozott vele. A rukkola növény keskeny, lekerekített, jellegzetes leveleivel könnyen felismerhető, és pikánsan kesernyés íze a gourmandok egyik kedvence lehet.

A rukkola azonban nemcsak ízletessége és kellemes külseje miatt érdekes növény. Ez a salátaszerű étek ugyanis népszerű fűszernövénynek van elkönyvelve – de a tetejében még számos gyógyhatással rendelkezik. Mindezt úgy teszi, hogy a hivatalos gyógynövény- és fűszerlistákon nemigen lehet fellelni.

Rukkola növény

A rukkola ily módon, háttérben, de elismerve tekinthető egyszerre:

  • ízletes salátának,
  • dísznövénynek,
  • finom fűszernövénynek
  • és gyógynövénynek is.

Ismerkedjünk meg tehát a rukkolával, eme igazán különleges növénnyel!

A rukkola – Borsmustár eredete, származása

A rukkola a káposztafélék családjába tartozó növényfaj, ami eredetileg a Földközi-tenger környékén volt honos. Napjainkra azonban már a világ minden szegletében ismerik és termesztik előszeretettel.

A rukkola magyar neve egyébként: borsmustár. Ám valószínűleg igen kevesen vannak, akik ezen a nevén ismerik, az olaszból származó eredeti megnevezés helyett.  Idegen eredetű elnevezései: rukola, rukkola, rukkoli, arugula.

A rukkola növény jellemzői, igényei

A rukkola nyár eleji, egyéves növény, ami tavasszal csírázik. A keresztesvirágúak rendjébe és ezen belül a káposztafélék családjába tartozik. Faján belül mintegy 40 fajcsoportot különböztetnek meg.

A rukkola hasonlóképpen néz ki, mint a saláta. Nem nő túlzottan magasra, 20-25 centiméter után már megáll a növekedésben.

A rukkola lehet teljesen kopasz, de van olyan változata is, amelyiken mindenhol gyér szőrzet található. Szára feláll, és lehet elágazó is, sziromlevelei lehetnek fehérek, krémszínűek, melyeken bíbor vagy ibolyaszínű erek futnak végig. Fürtös virágzatát hazánkban nyár elején bontja ki.

A rukkola rendkívül igénytelen növény, így kevésbé hozzáértő kertészek is bátran megpróbálkozhatnak a termesztésével, a fagy ellen viszont védeni kell. A napot szereti, talajban nem válogat. Akár balkonon vagy cserépben is lehet nevelni, ha napos helyre tesszük, és visszafogottan locsoljuk. Kertbe kora tavasszal vagy késő nyáron érdemes ültetni a rukkolát.

Rukkola növény
Rukkola virágja

A rukkola növény a konyhában

A rukkola legegyszerűbb felhasználási módja, ha leveleit összekeverjük különböző zöldségekkel, egyéb salátafélékkel. Jellegzetes, kissé csípős, kesernyés íze kellemes aromát ad mindenféle salátaköretnek, ha pedig zsenge leveleit használjuk fel, az visszafogottabb ízélményt ad.

De a rukkola szárított, apróra vágott levelei kiválóak fűszernövényként is. Ha valami igazán különlegeset szeretnénk, a pesztószószt bazsalikom helyett fűszerezhetjük akár rukkolával is. De egyéb olaszos tésztaételekhez is kiváló választás lehet.

Rukkola növény
Rukkola a konyhában.

A rukkola növény gyógyhatásai

A rukkola mindenekelőtt emésztésünket tudja segíteni, ha nehéz ételek mellé fogyasztjuk. De egyéb gyógyhatásai is vannak. Így például a koleszterin, vércukorszint szabályozásában vesz részt, segíti tüdőnk munkáját, csökkenti bizonyos daganatos betegségének kialakulásának kockázatát.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek