Színek a kertben – a vidám sárga

Színek a kertben – a vidám sárga

Színek a kertben – a vidám sárga

4 csodás, napszínű növény

A sárga talán az egyik legkedveltebb szín, ha élénkséget, vidámságot, élettel telítettséget szeretnénk vinni a kertünkbe. A sárga – vagy inkább arany – egyúttal a Nap színe is, amely élteti az élőlényeket.

Szinte minden más színnel jól mutat. Egy sárga virágokkal teli terület egy kissé a szabadban található, messze elnyúló mezők természetességét varázsolja otthonunkba.

Nem véletlen, hogy a rengetegféle sárga növény létezik, ám ezek legtöbbje olyan, hogy sok más egyéb színárnyalatban megtalálhatóak. Gondoljunk csak például a rózsára, a tulipánra vagy a nárciszra. Így most igyekeztünk olyanokat összegyűjteni, melyek kifejezetten sárga színükről nevezetesek.

Színek a kertben – a vidám sárga a fán

Kezdjük rögtön egy magas, égbe törő növénnyel. Már a neve is mutatja jellegzetes színét: ez a sárga kőris (Fraxinus excelisor ‘Aurea’).

Mintegy 6-8 méterre nő, és a sárga szín több módon is megtalálható rajta. Vesszői, hajtásai, ráadásul még a levelei is ebben a színben pompáznak. Szerencsére nem különösebben kényes növény, vízigénye közepes, és megfelel neki az átlagos kerti talaj. A napot viszont szereti, cserébe hűs árnyat biztosít számunkra. 🙂

Színek a kertben – a vidám sárga
Színek a kertben – sárga a fán

Színek a kertben – a vidám sárga a cserjéken

Íme egy hazánkban különösen kedvelt növény, az aranyvessző (Forsythia x intermedia ‘Lynwood’). (Ami nem tévesztendő össze az ugyanezen a néven ismert Solidago hibriddel, ami, bár ugyancsak szép sárga, de egy évelő növény.)

Korán virágzik, ki ne gyönyörködne ilyenkor lecsüngő ágain a rengeteg, élénksárga virágaiban?

Ez is jól érzi magát nálunk, elég neki az átlagos csapadék, bár a tápdús talajt azért kedveli. Arra érdemes figyelni, hogy metszését elvirágzás után végezzük, és nyáron már ne vágjuk vissza, ha sok-sok színes virágot szeretnénk jövőre.

Ám létezik egy kevésbé ismert, de annál látványosabb cserje is, ez a jeneszter (Spartium junceum). Magasra, akár 2 méter hosszúra is megnő. Ágrendszere seprűre hasonlít, ezért is szokták neve mellett ezt a jelzőt használni. Vesszőin találhatóak szépséges, rikító sárga virágai, melyek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem illatukkal is elvarázsolnak.

Igazi mediterrán hangulatot teremt a kertben, és ez nem véletlen. Eredeti termőhelye Spanyolország, így gondozni is ennek megfelelően kell. Szereti a tűző napot, a jó vízáteresztésű talajt, a fagytól óvni kell. Vigyázat! A magja mérgező, ezért gyermekeinkre, állatainkra figyeljünk oda, hogy ne tudják elérni.

Színek a kertben – a vidám sárga
Színek a kertben – sárga a cserjéken

Színek a kertben – a vidám sárga virágon

Talán a legjellegzetesebb sárga virág a napraforgó (Helantinus annuus). Akár 2-3 méterre is megnőhet, de manapság inkább a rövidebb fajtákat részesítik előnyben. Kevesebben tudják, hogy nemcsak sárga színben létezik, ám azok is maradnak a nap árnyalatainál. Tűzvörös naplementepiros és a kettő ötvözetében, a narancs színeiben is megtalálhatóak. A napfényt természetesen nagyon kedveli, vízigénye emellett csak közepes.

Színek a kertben – a vidám sárga
Színek a kertben – sárga virágon

Színek a kertben – a buja lila: 3 csodálatosan élénk virág otthonodban