Tippek kezdő kertésznek

kerteszkedes

Számos lehetőség van kezdő kertész számára, a folyamatot azonban fontos a megfelelő módon kezdeni, hogy sikeres legyen. Az alábbiakban néhány egyszerű megoldás, amit nem árt, ha minden kezdő figyelembe vesz.

Tippek a kezdő kertésznek

 1. Alaposan tervezze meg kertjét: Mielőtt bármit is elkezd, tervezze meg, milyen növényeket szeretne termeszteni, hol helyezze el őket, és milyen fényviszonyokat igényelnek.
 2. Kezdjen kicsiben: Ha új a kertészkedésben, ne vállaljon túl sokat egyszerre. Kezdjen kis területtel, és növelje fokozatosan a méretét, ahogy megtanulja a folyamatot.
 3. Ismerje meg a talajt: A kertészkedés alapja a megfelelő talaj. Tanulmányozza meg a talajt a kertjében, és alkalmazza a szükséges talajjavítókat.
 4. Válasszon könnyen nevelhető növényeket: Válasszon olyan növényeket, amelyek könnyen nevelhetők, és kevés gondozást igényelnek. Például a paradicsom, a paprika, a bazsalikom, stb.
 5. Vásároljon minőségi eszközöket: A minőségi eszközök segítenek a kertészkedésben, és hosszabb ideig tartanak.
 6. Olvasson el kertészeti könyveket: A kertészkedésben sokat tanulhat kertészeti könyvekből és online cikkekből. Olvasson el minél többet a témáról, hogy megértsen mindent a növények neveléséről és gondozásáról.
Tippek kezdő kertésznek
Tippek kezdő kertésznek

További tippek a kezdő kertésznek

 1. Alakítson ki egy átteleltető helyet: A téli hónapokban a növényeknek szükségük van egy meleg helyre, ahol áttelelhetnek.
 2. Válassza ki a megfelelő talajt: A növényeknek különböző talajokra van szükségük, így fontos, hogy a megfelelő talajt válassza ki a kertjében.
 3. Óvatosan locsolja a növényeket: A túllocsolás káros lehet a növényekre, így óvatosan locsolja őket.
 4. Ismerje meg a növények igényeit: Minden növénynek más-más igényei vannak, így tanulmányozza meg, milyen igényekkel rendelkeznek a növények, amelyeket szeretne termeszteni.
 5. Tanulmányozza a kártevők és betegségek elleni védekezést: A kártevők és betegségek sok problémát okozhatnak a kertben, így fontos, hogy ismerje a védekezési lehetőségeket.
 6. Élvezze a kertészkedést: Ne felejtse el, hogy a kertészkedés egy élvezetes tevékenység, és élvezze azt, amit csinál!

Kezdő kertésznek javasolnék, hogy kezdjen el kis területen dolgozni, például egy virágoskerttel vagy egy zöldségeskerttel. Javasolnék, hogy tanulmányozza meg a föld és a növények igényeit, valamint hogy ismerje meg a növények növekedési szakaszait és a gondozásukat.

Ajánlom a kertészeti könyvek olvasását és a kertészeti klubok csatlakozását, valamint a tapasztalt kertészekkel való kapcsolattartást. Végül, javasolném, hogy ne féljen hibázni, mert ez a folyamat része, és minden hibából tanulhat.

Kezdő kertészként érdemes olyan növényeket választani, amelyekkel könnyen boldogulhat, és amelyekkel jó eredményeket érhet el. Például javasolnám a paradicsomot, a paprikát, a uborkát, a cukkinit, a salátát, a csíráztatható magvakat, a petrezselymet, a koriandert, a mentát, és más, könnyen nevelhető, egyszerű növényeket.

Emellett javasolnám, hogy érdemes odafigyelni a talaj minőségére, és megfelelően öntözni és locsolni a növényeket. Ajánlom még a megfelelő időjárás előrejelzések nyomon követését is, hogy a növényeknek megfelelő körülményeket biztosíthassunk.

Kezdő kertész kezdje olyan növényekkel, amelyekkel könnyű dolgozni és jó eséllyel sikerrel járnak, mint például:

 • Paradicsom: A magot könnyű elültetni, és a termés is gyorsan megérkezik.
 • Paprika: Ugyanúgy, mint a paradicsom, könnyen termeszthető.
 • Csicsóka: Könnyen szaporítható, és sokféleképpen elkészíthető.
 • Saláta: A zöldséges ágyások alapnövénye, gyorsan és egyszerűen termeszthető.
 • Cukkini: Könnyen termeszthető és sokféleképpen elkészíthető.
 • Petrezselyem: A fűszernövények közül a legkönnyebben termeszthető.
 • Zeller: Agyon-nyújtó növény, könnyen termeszthető és sokféleképpen elkészíthető.
 • Zöldborsó: a zöldborsó nagyszerű újrakezdőknek, mert gyorsan növekszik és termékeny.
 • Frézia virág: a frézia virág egyszerűen termeszthető és szép, dekoratív növény.
 • Petúnia: a petúnia egy könnyen termeszthető virág, amely sokféle színben nyílik.
 • Fűszernövények: a fűszernövények (mint a bazsalikom, a rozmaring, a menta) egyszerűen termeszthetők és frissen használva sokféle ételeket dobnak fel.
Tippek kezdő kertésznek: Paradicsom ültetése
Tippek kezdő kertésznek: Paradicsom ültetése

Fontos, hogy a kertész mindig olvasson utána a növények igényeinek, és azokat megfelelően gondozza. Ezen kívül előnyös, ha megtanulja a növényeket folyamatosan ellenőrizni, hogy a betegségek és kártevők időben észlelhetők legyenek.

Fűszer és gyógynövények
Kerti ötletek témájú cikkek
Kerttervezés témájú cikkek
Kertépítés témájú cikkek
Díszkert témájú cikkek
Gyógynövényinfó