Városi kertészkedés, lehetséges ?

varosi-kerteszkedes

Városi kertészkedés – tippek és ötletek, mire figyeljünk?

Városi kertészkedés gondolata foglalkoztat, de vajon kivitelezhető-e? Milyen növényeket ültetünk a balkonunkra?

Külföldön már egy jó ideje hódít a városi kertészkedés, dézsákban, balkonládákban, belső udvarokban már nem csak egynyári vagy évelő virágokat láthatunk. Megtaláljuk a kis felparcellázott területeket, paradicsommal, salátával, fűszernövényekkel beültetve.

 

varosi-kerteszkedes

 

Vajon a  városban termesztett növények nem károsak-e egészségünkre? Tény, hogy ezek a növények érzékenyebbekké válhatnak a  káros környezeti tényezőkkel szemben.

A savas eső nemcsak a növényekre, de az épületekre is negatív hatással van. Leginkább a szennyezőanyag- kibocsátással lehet csökkenteni mértékét. Ha azonban odafigyelünk növényeink egészségére, ránk közvetlenül nem jelent veszélyt.

A porszennyezés is egészségi kockázatot jelent az emberre nézve, ezért mindig alaposan mossuk meg folyóvíz alatt a balkonon, erkélyen termesztett növény termését, a fűszernövények leveleit fogyasztás előtt. Ólmozott üzemanyag viszont már jó ideje nincs forgalomban, ezért nehézfém szennyezéstől nem igazán kell tartanunk.

Városi kertészkedés –  kert tervezés és kialakítás főbb kérdései

Hol alakíthatjuk ki kiskertünket?

  • Erkély kert:  burkolt felületen, balkonon kialakított, oldalirányban nyitott, felül fedett, tető vagy az épületfödém van felette
  • Teraszkert: burkolt területen, oldal- és felfelé minden irányban nyitott, napsütés és az időjárás minden eleme szabadon éri

 

Mire kell figyelnünk a kialakítás során?

A városi kertészkedés extrém körülményeinek további átgondolandó kérdései:

  • erős napsugárzás, mennyire bírják a beültetett növények
  • nagy hőingadozás
  • szélerősség, ha erkélyen van kiskertünk, megfelelően rögzítsük a balkonládákat, cserepeket
  • természetes talaj és vízháztartás hiányában nagyobb a kiszáradás
  • a növények edénye szétfagy esetleg elkorhad, kültérre alkalmatlan
  • a növény megfelelően fejlődik vagy csak vegetál

 

Mit nyerhetünk a városi kertészkedéssel?

Élhetőbbé tettük környezetünket, amely a nagyvárosban ritka példa, hamarosan szomszédaink is megirigylik és igyekeznek majd példánkat követni. Közben  a városi emberekre jellemző elszigetelődés is oldódhat, sok kedves szomszéddal ismerkedhetünk meg közelebbről.

Kiskertünk hosszú távon fenntartható, bátran kísérletezgethetünk vele, mely növényeknek, fűszernövényeknek adhatunk otthont benne.

Városi kertészkedésünk egy hasznos hobbi, ami nem csak lelkünknek, de testünknek is jót tesz. A napi stresszes életmód kiegészítéseként kellemes kikapcsolódást jelenthet.

További hobbi ötletek nőknek

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .