A kerti zsázsa felhasználása
Íme, egy növény, ami kifejezetten kezdő kertészeknek való!
Sok olyan növény létezik, amely nemcsak szép, illatos, hanem finom – és néhány pedig mindezek mellett egészséges is. Ilyen növény például a kerti zsázsa is, annak ellenére, hogy talán nem tartozik a legismertebbek közé. De ezen most segítünk! Ismerd meg, és tudj meg többet a felhasználásáról! Ha végigolvasod, azt is megtudhatod, miért ajánlják a termesztését kifejezetten kezdő kertészeknek is.
A kerti zsázsa felhasználása előtt tudjuk meg, milyen növény
Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a kerti zsázsa nem összekeverendő a zsályával (ami egyébként ugyancsak kiváló gyógy- és fűszernövény).
A kerti zsázsa a keresztesvirágúak rendjébe és a káposztafélék családjába tartozó növényfaj. Eredetileg a mai Irán területén volt őshonos, de mára egész Európában is elterjedt mint kedvelt fűszernövény.
Magyarországon számos más néven szokták emlegetni. Így például: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű.
A kerti zsázsa egy apró levelű, alacsonyan növő, kis barna magokat termő növényke.
Könnyen termeszthető, így azonnal alkalmas konyhai felhasználásra
Egy kifejezetten igénytelen növény, bátran nevelhetjük mind a kertünkben, mind az ablakpárkányunkon. Nincsen különösebb táptalajigénye sem, nem véletlen, hogy kezdő hobbikertészeknek is ajánlják a termesztését. Mindössze arra érdemes figyelnünk, hogy rendszeresen öntözzük, és inkább félárnyékos helyet keressünk neki.
Ha szeretnénk otthon étkezési célokra felhasználni, akkor ne hagyjuk, hogy kivirágozzon, mert ettől keserű íze lesz a zsázsának. Ha kicsírázott, körülbelül 10 centiméteresre hagyjuk nőni, ezután vágjuk kissé vissza.
Az egyik különlegessége, hogy a többi zöldségnövényhez képest rendkívül gyorsan érik. Vetése után már 2-3 nappal kibújik a földből, és akár háromhetente is újratelepíthetjük.
A kerti zsázsa felhasználása étkezési célokra
A hozzáértők szerint a kerti zsázsa fogyasztása különösen a téli hónapok idején ajánlott.
A zsázsának elsősorban a szárát és sziklevelét szokták felhasználni, illetve a lombleveleket is. Ez utóbbit viszont csak fiatal, zsenge korában. Érdemes egyébként úgy általában frissen felhasználni a kerti zsázsa részeit, mivel az idős növény íze már keserű szokott lenni.
Már az ókori Rómában is kedvelt salátanövény volt: Ovidius egyenesen afrodiziákumnak tartotta a kerti zsázsát. Manapság anyagcsere-javító és vértisztító hatását használják gyógycélokra. A zsázsa ezen kívül sok C-vitamint és illóolajat is tartalmaz.
A konyhában salátának, azok ízesítésére, fűszerezésére, túrókhoz, tojásokhoz is szokták felhasználni a kerti zsázsát. Ám a zsázsa köretként is remek, és akár rendes zöldségként is használhatjuk.
De talán a legkiválóbb a zsázsa, ha ropogós vajas kenyerünket ízesítjük vele – frissen szedve a kertünkből. Mindenkinek jó étvágyat hozzá!