Torma a csípős fűszernövény: amit érdemes szeretni
A mi magyar gyömbérünk
A tormát hazánkban talán senkinek sem kell bemutatni. A gyömbérhez hasonló, könnyfakasztó élményt ad, de nálunk a torma van inkább hazai terepen egzotikusabb párjához képest.
A torma tehát kiváló fűszernövény, sokféle ételt ízesíthetünk vele, és a tetejébe még – talán a csípőssége ellensúlyozásaként – gyógyhatásokkal is rendelkezik.
Torma fűszernövény: rendszertani alaptudnivalók
A torma évelő lágyszárú fűszernövény, és akárcsak a kerti zsázsa, a keresztesvirágúak rendjébe, azon belül pedig a káposztafélék családjába tartozik.
Azt, hogy a torma fűszernövény pontosan honnan származik eredetileg, pontosan nem tudjuk. Vagy a Földközi-tenger környékére, vagy a Volga és a Don vidékére teszik őshazáját. Ami viszont biztos: a torma európai elterjedése hazánknak is köszönhető. Vadon leginkább nedves réteken, szántók környékén fordul elő.
Népies megnevezései nem különösebben kacifántosak: közönséges torma vagy csípős torma neveken szokták emlegetni.
A torma fűszernövény jellemzése, környezeti igényei, termesztése
A torma fűszernövénynek több fajtája ismeretes, melyek elsősorban leveleikben térnek el egymástól. A tormának elsősorban a megvastagodott föld alatti hajtását használják fel. A torma gyökértörzséből növő hosszúkás, lándzsás tőlevelek akár 60-80 cm hosszúságúra, míg szárai akár másfél méteresre is nőhetnek. Termése lehet hosszúkás vagy gömbös is.
A torma fényigénye nem túl magas, ezért árnyékosabb helyre is lehet ültetni. A talajjal szemben sem különösen érzékeny. Az a fontos, hogy jó vízelvezető, nedvességtartó földbe kerüljön, bár a több tápanyag finomabb ízélményt eredményez. Minél lazább talajba ültetjük, annál egyenesebb lesz a gyökere, és kevésbé fog csípni. A szárazságot már csak kifejlett növényként bírja elviselni.
A torma fűszernövény magról és dugványozással is szaporítható. A magot akár közvetlenül a házikertünkbe is ültethetjük. Érdemes késő őszre vagy kora tavaszra időzíteni az ültetését, hogy elég ideje legyen növekedni.
A tormát nevelhetjük évelő vagy egynyári növényként is. Mivel minden évben dúsabbá válik, néha érdemes kicsit ritkítani.
A torma fűszernövény felhasználása
A tormának a gyökértörzsét használják fel elsősorban, akár fűszer- akár gyógynövényként. De az étkezési felhasználáson túl például a torma vastagabb gyökereiből kisajtolt olajából röntgen-kontrasztanyagot is készítenek.
A torma betakarítása ősszel történik, de ha nincs fagy, akár télre is halaszthatjuk. Felszedés, megtisztítás után tartsuk száraz helyen, olyan tárolóban (pl. zsák), ami védi a kiszáradástól.
Érdekes módon a torma fűszernövényt eredetileg gyógynövényként ismerték, ízesítésre csak később használták. A torma segíti az emésztést, de C-vitamint is tartalmaz, és baktérium- és vírusölő hatása is van.
A fűszernövény felhasználása a konyhában
A tormát fogyaszthatjuk frissen, reszelve, vagy ecetes szósz formájában tárolva. Húsok, kolbászok mellé kiváló savanyúságként, valamint a hagyományos húsvéti sonka jellegzetes kiegészítője. Mártásokat is ízesítenek vele, friss levele pedig salátában is kitűnő.