A frézia gondozása

A frézia gondozása
A frézia gondozása
A frézia gondozása

A frézia gondozása

Az ártatlanság növényének lelke is van

Mindenkinek megvan a kedvenc virága; nekem például a frézia a favorit. Hogy miért? Elsősorban a különleges illata miatt szeretem a fréziát. De nemrégiben megtudtam, hogy a frézia nemcsak azt jelenti, „megbízhatsz bennem”, hanem egyúttal az ártatlanság jelképe is. És mint ilyen, a fréziának „lelke van”. Persze minden virágnak van lelke, ezt tudjuk jól, mi növényeket szerető emberek. Vagyis az, hogy a fréziának lelke van, virágnyelven azt jelenti, hogy a frézia gondozása különleges odafigyelést igényel.

De mivel a frézia nemcsak illatos, hanem szép is, ezért mindenképpen megéri otthonunkban is gyönyörködni benne. Mi mindenre érdemes odafigyelni a frézia gondozásakor?A frézia gondozása során fontos figyelembe venni a származását

A frézia őshazája eredetileg Dél- illetve Kelet-Afrika volt, hozzánk, Európába csak a XIX. század elején került. A frézia a nősziromfélék családjába tartozik, nevét egy német orvosról kapta.

A fréziának sokféle változata ismert: vannak szétterülő virágú és tölcséres formájú fajtái is. Ezek változatos színekben pompáznak: a fehértől a rózsaszínen át, egészen a napsárgáig pompáznak. Levelei hosszúkásak, keskenyek, és hagymagumóból fejlődik ki.

A frézia az egyik legillatosabb virágként van számon tartva.

A frézia gondozása, igényei: mire érdemes odafigyelni?

Származásából adódóan a frézia egy kifejezetten napimádó növény. Ezért a frézia gondozása során fontos odafigyelni, hogy akár a kertben, akár lakásban, olyan helyre tegyük, ahol elegendő fényhez juthat.

Ha kevés fényt kap, akkor a frézia színei fakóvá válnak. Ha viszont túl sok közvetlen napsugárzás éri, az sem jó. Akkor félő, hogy lehullanak a levelei – próbáljuk meg eltalálni a megfelelő arányt.

Szerencsére a frézia hőigénye nem ilyen hektikus: mint a kerti szabad levegő, mind a szobahőmérséklet kedvező neki. Arra érdemes figyelni, hogy a hőmérséklet lehetőleg legyen állandó. Ha kertben van, télire vigyük be, ha lakásban, akkor ne fűtőtest vagy ablak közelében tartsuk.

A frézia vízigénye megint csak magas: bőségesen, hetente többször öntözzük, főleg nagy nyári melegekben. Arra ismét érdemes ügyelni, hogy ne árasszuk el túlzottan vízzel, mert akkor elrothadhatnak a gyökerei.

A frézia gondozása
A frézia gondozása

Mit tehetünk a megfelelő fejlődés érdekében a frézia gondozása során?

Egyéb, a frézia gondozásával kapcsolatos teendők:

  • tápoldatozás

A frézia tápanyagigénye átlagosnak mondható: lakásban kéthetente, kertben 3-4 hetente érdemes tápoldatos vízzel meglocsolni.

  • átültetés

Csak akkor szükséges, ha már kinőtte a cserepét, vagy kertből a lakásban történő, fagyok elleni teleltetéskor.

  • kártevők elleni védelem

A frézia szerencsére nemigen hajlamos betegségekre, a kártevők sem különösebben fenyegetik. Egészséges fejlődésének kulcsa a rendszeres törődés és odafigyelés az igényeire a frézia gondozása során. Ekkor viszont meghálálja a gondozást: illatosan és szépen fog pompázni, lelke teljes erejével.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek