A mályvarózsa ültetése varázslatossá teszi kertedet

Mályvarózsa ültetése

A mályvarózsa ültetése varázslatossá teszi kertedet

Az idilli vidéki hangulat kedvelőinek különösen ajánlott

A mályvarózsa egy kifejezetten karakteres, nagy, feltűnő virágú növény, mely igazán különlegessé varázsolhatja kertünket. Ha valaki kezdő kertészként szeretné látványossá tenni környezetét, a mályvarózsa kiváló választás lehet.Már csak azért is, mert a mályvarózsa nemcsak szép, de egyúttal nem különösebben igényes virág, sőt, még gyógyhatásokkal is rendelkezik. Ráadásul a mályvarózsa nyár közepétől egészen ősz végéig virágzik – ha ügyesen ültetjük őket. Mikor, hogyan történjen a mályvarózsa ültetése?

Mályvarózsa ültetése
Mályva ültetése a vidéki  kertekre jellemző.
Amit a mályvarózsa ültetése előtt nem árt tudni…

..az, hogy kell némi türelem ahhoz, hogy a mályvarózsa különleges virágaiban gyönyörködhessünk. A mályvarózsa – vagy kerti mályvarózsa – ugyanis úgynevezett kétnyári növény. Mit jelent ez? Azt, hogy a mályvarózsa ültetése után az első évben fejlődik ki, virágot és termést/magot azonban csak a következő évben hoz.

Ám ez nem csökkenti a mályvarózsa ültetésének hasznosságát. Segítségével ugyanis olyankor is csodálatos virágaiban gyönyörködhetsz, amikor egyéb, egynyári növényeid még nem nyíltak ki. Ha pedig minden évben szeretnénk mályvarózsát látni a kertünkben, akkor érdemes minden évben elvetni a mályvarózsa magvait.

Mályvarózsa ültetése
Mályvarózsa virága színpompás.
Mályvarózsa ültetése: hova érdemes ültetnünk kertünkben?

A mályvarózsa egy szép magasra, akár kétméteresre is növő, különböző (akár fekete) színekben pompázó növény. Érdekessége, hogy a csöves szár minden oldalán nyílnak virágai. Ha nagy a kertünk, akkor ezt érdemes kihasználni, és úgy ültetni a mályvarózsákat, hogy minden oldalról lehessen őket csodálni. A mályvarózsa sövénynek is tökéletes.

Magassága miatt a mályvarózsát kevésbé esztétikus felületek elrejtésére is használják: a mályvarózsa ültetése ideális falak, kerítések elé. Szoktak továbbá mályvarózsákat ültetni kerti utak mellé, illetve mályvarózsával választhatjuk el különböző rendeltetésű kertrészeinket is. Helykitöltőként pedig kertek sarkába, szegélynövénynek, de természetesen akár a kert közepére is történhet a mályvarózsa ültetése.

Mályvarózsa ültetése
Mályvarózsa virága
Mikor és hogyan történjen a mályvarózsa ültetése?

A mályvarózsa magról jól szaporítható, melyet a fagyveszély elmúlta után, május elejétől érdemes elvetni. A mályva ültetésének során ügyeljünk a helyének átgondolt megválasztására, mivel a mályvarózsa az átültetést rosszul viseli.

A mályvarózsa a száraz, napos helyeket kedveli, jól művelt, nem túl nedves talajban; a szélre kevéssé érzékeny. Öntözni csak nagyon száraz időszakban szükséges; vigyáznunk kell viszont a kórokozókra. Legfőbb kártevője a mályvarozsda, ami ellen már palántakorától érdemes elkezdeni a védekezést. Egyéb kártevői lehetnek még a nagy mályvabolha, ormányos bogarak, mályvamoly, levéltetű és a közönséges takácsatka is.

Tipp:

Ha a mályvarózsa elvirágzott szárait tövig visszavágjuk, még tovább élvezhetjük virágzását.

A mályvarózsa egyébként jellegzetesen vidéki növény. Éppen ezért egyre divatosabb a mályvarózsa ültetése a városokban is, hogy egyedi, falusi hangulatot varázsolhassunk otthonunkba. Ajánljuk mindazoknak a mályvarózsa ültetését, akik szeretnék visszahozni az angolszász, idilli falucskák kertes házainak hangulatát.
Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek